Op glad ijs – Sara Biren

Winterse boeken zijn een van de beste boeken die er zijn. Niet voor niets komt er morgen een enorme lijst met aanraders hier online! Vorige maand verscheen bij Best of YA Op glad ijs, een stoer verhaal over ijshockey, muziek en een fijne dosis feminisme. Vandaag lees je mijn recensie!

Holland Delviss wil niets liever dan bekendstaan om haar talent als hockeyspeler, niet als een hockeyspeler die toevallig een meisje is. Om haar plekje in het jongensteam te behouden, heeft ze twee regels: train harder dan wie dan ook, zelfs als dat om vijf uur ’s ochtends is, én val niet te veel op, zelfs als dat betekent dat ze de opmerkingen die ze naar haar hoofd geslingerd krijgt moet negeren.

Wanneer haar team wordt geselecteerd voor HockeyFest, een evenement dat op de televisie wordt uitgezonden, komt Holland toch in de schijnwerpers te staan. (Tot ziens, regel 2!) Niet iedereen is blij met haar nieuwe bekendheid, maar één persoon steunt haar ondanks alles: haar bazige coteamcaptain, Wes. En Wes blijft haar verrassen. Hij blijkt net als zij dol op glamrock uit de jaren tachtig en elke keer als hij haar aanraakt voelt het vreemd elektrisch. Met overal camera’s op haar gericht, komt Holland gevaarlijk dicht bij het overtreden van haar derde regel: date nooit, maar dan ook echt nóóit met een teamgenoot.

Ik schreef het hierboven al, maar wat is Op glad ijs stoer met een flinke dosis feminisme. Hoofdpersoon Holland – of Dutch – is het enige meisje in een jongens ijshockeyploeg en dat gaat uiteraard niet zomaar zonder problemen. De auteur is er echt goed in geslaagd om alle (idiote) problemen die erbij komen kijken als je als meisje in een team vol jongens terecht komt op een mooie manier op papier te zetten, zonder dat het daar enkel en alleen om draait. Dit boek laat heel goed zien dat er nog grote verschillen zitten hoe meisjes en jongens behandeld worden en waarom dat echte bullshit is. Ook de onzekerheden die Holland daarom krijgt zijn erg mooi neergepend.

Ik moet wel zeggen dat ik in het begin een beetje moeite had met alle bijnamen die iedereen heeft. Die worden in het begin echt een beetje op je gestort en het begin voelde daarom alsof je gelijk in het diepe wordt gegooid. Daardoor duurde het wel eventjes voordat ik echt in het verhaal zat, maar als je iedereen vervolgens een beetje kent vlieg je door het verhaal heen. Ik hou echt van ijshockeyboeken en vind het daarom extra tof dat er hier is gekozen voor een vrouwelijke speler. Het respect en de liefde voor de sport en het spel spat ook echt van de pagina’s.

Het verhaal van Holland en Wes is een ‘hate to love’-romance, maar dat gedeelte vond ik niet heel erg sterk uitgewerkt. De weg naar de relatie tussen die twee is heerlijk, maar het ‘hate’-gedeelte had wel iets beter neergezet kunnen worden. Het zorgde niet voor minder leesplezier, maar ik denk dat er veel meer uitgehaald hadden kunnen worden op dat gebied. Wat overigens wel heel tof is, is dat het boek niet enkel om hockey draait. Muziek heeft ook een belangrijke rol en geeft het nog een extra tof sausje aan al een heel fijn boek.

Ik heb absoluut genoten van Op glad ijs van Sara Biren. Ze is een auteur die ik in de gaten ga houden. Met een flinke dosis girlpower, ijshockey, knappe jongens én muziek is dit gewoon een boek dat je deze winter wilt lezen!

Staat dit boek al op jouw TBR?

Liefs,
Marleen

Titel: Op glad ijs ♥ Auteur: Sara Biren ♥ Uitgeverij: Best of YA
Aantal pagina’s: 240 ♥ ISBN: 9789000373437 ♥ Waardering: ****
Ik heb een digitaal recensie-exemplaar ontvangen, dankjewel Best of YA!

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.