De vijfde brief – Nicola Moriarty

Een tijdje geleden lag er een verrassing bij mij in de brievenbus. Van uitgeverij Fontein mocht ik een vooruitleesexemplaar van De vijfde brief van Nicola Moriarty ontvangen. Ontzettend tof om vanuit het niets pakketjes te ontvangen voor mijn blog, wat een eer! Omdat het boek sinds eergisteren officieel in de winkels ligt lees je vandaag mijn recensie op de blog! 

Al op de middelbare school waren Joni, Deb, Eden en Trina de beste vriendinnen. Ze deelden altijd alles – roddels, verliefdheden, geheimen. Maar sindsdien zijn hun levens elk een eigen richting op gegaan, en zelfs hun jaarlijkse weekje weg met z’n vieren voelt steeds meer als een verplichting. Dit jaar heeft Joni een plan: eindelijk weer eens écht naar elkaar luisteren. Elk van hen schrijft een brief, met daarin een geheim dat ze nog nooit met elkaar gedeeld hebben. De uitkomst maakt pijnlijk duidelijk dat ze elkaar lang niet zo goed kenden als ze dachten. Dan ontdekt Joni een vijfde brief, een brief waarin een van hen vertelt hoezeer ze een van haar vriendinnen háát om iets wat jaren geleden is gebeurd, en hoe vaak ze op het punt heeft gestaan haar iets aan te doen.
Wie van hen heeft dit geschreven? En wie kan Joni nog vertrouwen?

Allereerst een dikke shoutout voor de marketingdames van Fontein! Net als bij Ik zie jou zat er bij mijn exemplaar een heel tof persoonlijk briefje met leuke envelop, helemaal passend bij de cover. Hoe leuk?! Door het enthousiasme van Tina en Esther werd ik gelijk enthousiast om in het boek te beginnen.

Helaas was het boek het net niet voor mij. Eigenlijk was het allemaal nét niet. De personages deden het net niet en er gebeurde net niet genoeg om het spannend te houden. Erg jammer, want het idee achter de vijfde brief is juist heel erg tof! Ik zou mijn vriendinnen absoluut niet vertrouwen als er tijdens een gezellig weekendje opeens een vijfde brief op zou duiken.

Wat in mijn geval erg fijn was en sowieso ook een sterk punt aan het boek is is de schrijfstijl. Het verhaal is vlot geschreven en zorgt dat je wel door het verhaal heen vliegt. Ik vond de personages en de gebeurtenissen een beetje traag en zeurderig waardoor ik het boek minder snel uit had dan ik van te voren had gehoopt, maar dit lag echt niet aan de schrijfstijl. Nicola Moriarty (een van de drie schrijvende zusjes, trouwens) heeft een originele manier van een verhaal vertellen gebruikt in haar verhaal wat ik zeker kon waarderen. Hoe zij samen met de priester terugkeek op het weekend zorgde er in ieder geval voor dat ik af en toe erg nieuwsgierig werd wat er nu precies was gebeurd.

Helaas was de schrijfstijl en de manier van vertellen de enige positieve punten aan het boek voor mij. Ik vond de personages ronduit onuitstaanbaar, waarbij Joni toch echt wel de kroon spande. Het hele vriendinnenweekend stelde, afgezien van de vijfde brief, erg weinig voor. De vier vrouwen speelden mooi weer en waren eigenlijk al tijden geen echte vriendinnen meer. Het was een beetje gezeur en daar ergerde ik me vooral aan.

Helaas, De vijfde brief was geen boek voor mij. Ik denk zeker dat veel mensen dit boek zullen waarderen, zeker om de originele schrijfstijl. Daarom heeft het boek van mij 3 sterren gekregen.

Heb jij al eens een boek gelezen van een van de drie zusjes Moriarty?

Liefs,
Marleen

Titel: De vijfde brief ♥ Auteur: Nicola Moriarty ♥ Uitgeverij: Fontein
Aantal pagina’s: 304 ♥ ISBN: 9789026143304 ♥ Waardering: ***
Uitgeverij Fontein, bedankt voor het recensie-exemplaar én het toffe briefje! 

Misschien vind je dit ook interessant

2 reacties

  1. Wat ontzettend jammer dat dit boek het niet voor jou was! Dit wordt mijn allereerste boek van een zusje Moriarty en mijn verwachtingen waren hooggespannen, maar nu begin ik toch te twijfelen. Ben benieuwd. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.