Sophie Jackson moet kiezen!

Vorige week donderdag en vrijdag was Sophie Jackson, auteur van o.a. Stil van jou, in Nederland en uitgeverij Zomer & Keuning had leuke events georganiseerd. Helaas kon ik bij de rondvaart en bij het evenement in een boekwinkel niet aanwezig zijn, maar ik had wel het geluk dat ik deze leuke vrouw mocht interviewen! Op vrijdag reisde ik af naar Amsterdam en stelde haar een aantal vragen. Lees je mee? 

Voor Sophie Jackson was de vrijdag bijna helemaal volgepland met interviews met verschillende bloggers. Ik bedacht dat ze grotendeels dezelfde vragen zou krijgen, dus besloot ik mijn interview over een andere boeg te gooien. Ik ging op zoek naar dilemma’s waarbij ze echt moest kiezen. Op deze manier hoopte ik haar iets beter te leren kennen en zette ik haar tegelijkertijd ook aan het nadenken!

I didn’t know there were two five o’clocks in one day

Helaas voor haar was Sophie Jackson maar voor twee dagen in Amsterdam, waarvan beide dagen vol stonden gepland met evenementen om haar fans te leren kennen. De eerste dag was ze al vroeg (‘I didn’t know there were two five o’clocks in one day’) vertrokken en stond een rondvaart in Amsterdam op de planning. Tel daar een korte nachtrust bij op en je krijgt een aardig vermoeide Sophie. Maar dit was helemaal niet aan haar te merken! Ze was zo ontzettend lief en aardig en nam voor iedereen uitgebreid de tijd om vragen te beantwoorden. Naar eigen zeggen, hoe kan het ook anders? Het is zo tof en gek dat er een boot vol met mensen op jóu zitten te wachten of dat mensen speciaal naar Amsterdam komen om jou te leren kennen. Ze was zo dankbaar voor iedereen die er was. Little girlcrush here! 

Carter, Max of Riley?
Haar nieuwste boek Van jou en het derde deel in de serie verscheen begin deze maand en vertelt het verhaal van Riley en Lexie. We maakten kennis met Riley en we konden nog een leuke man toevoegen aan het lijstje waar we stiekem een beetje verliefd op zijn. Zelf vind ik denk ik Riley het leukste, maar met wie zou Sophie zelf willen daten als ze zou mogen kiezen? Wordt het Carter, Max of Riley?

Bij deze vraag dacht Sophie lang na en vertelde dat ze dacht dat we het spelletje Kiss, Kill or Marry zouden spelen (maar wie zou een van die drie knappe jongens willen vermoorden?). Sophie zou zelf tussen Carter en Riley kiezen, maar als ze echt, echt, echt (en dat moest dus) zou moeten kiezen zou ze voor Carter gaan. Hij is haar ‘original’, haar eerste liefde, de persoon waar het allemaal mee begon. Daarnaast draait het om zijn liefde voor Cat en hij gaat ook gerust tegen haar in. Zelf is ze een persoon die dat echt nodig heeft, dus Carter zou helemaal perfect zijn.

Om nog even in de sfeer van haar boek te blijven: Carter (uit Stuk van jou) en Riley (uit Van jou) hebben beiden een straf moeten uitzitten in de gevangenis en Max verblijft een gedeelte in Stil van jou door in een afkickkliniek. Om dus in de sfeer van haar boeken te blijven vroeg ik Sophie of ze liever een jaar in de gevangenis zou zitten of een jaar in een afkickkliniek. *weer een diepe zucht * Ze vroeg waarvoor ze in een afkickkliniek zou zitten, maar uiteindelijk zou ze toch voor het afkicken gaan. ‘Het geeft je een kans om jezelf te ontdekken. Het geeft je tijd om jezelf te leren kennen en te groeien als persoon. Ik denk dat iedereen het soms wel nodig heeft om zichzelf te begrijpen. Natuurlijk zou dat in een gevangenis ook kunnen, maar de omgeving is daar minder geschikt voor. O, en ik denk dat de mensen in een afkickkliniek ook aardiger zijn.’  

I believe you learn a lot more from rehab than from prison.

Op haar website las ik dat ze overdag lerares is en ‘s avonds schrijfster. Je ziet vast al waar ik heen wilde gaan. Ik vroeg haar of ze liever nooit meer les zou geven of nooit meer zou mogen schrijven. Haha surprise: ze is al gestopt met lesgeven en op dit moment denkt ze er ook niet over na om weer te gaan lesgeven. Niet zo’n moeilijke vraag om te beantwoorden dus. ‘Ik wilde me echt gaan focussen op het lesgeven. Ik was voor bijna drie jaar lang 60 uur per week aan het werk. Ik schreef 5 boeken en daarnaast was ik ook nog aan het lesgeven. Dat was teveel en eiste zijn tol. Mijn gezondheid werd op dat moment belangrijker en ik moest iets opgeven. Op dat moment koos ik voor het lesgeven, maar ik zou altijd terug kunnen gaan. Ik zal altijd een lerares blijven, onafhankelijk of ik nu wel of niet een lokaal sta. En ja, je zal ook altijd een auteur blijven, maar hoeveel mensen kunnen zeggen dat ze naar Amsterdam mochten om haar eigen boeken te signeren?’ 

Nog maar één immens populair boek of nog tientallen boeken die bijna niemand zou lezen?
De Pound of flesh-serie is ontstaan als fanfictie op Twilight en is verschenen in verschillende talen. Een droom voor veel auteurs dat je boek over de hele wereld in verschillende talen gelezen wordt. Ik gaf Sophie het dilemma waarbij ze moest kiezen tussen het schrijven van nog maar één boek dat door miljoenen mensen gelezen wordt of nog tientallen boeken schrijven die bijna niemand zou lezen. Volgens Sophie is er iets te zeggen voor het schrijven van meerdere boeken en het ontdekken van nieuwe personages en werelden. Je groeit als een auteur. Maar aan de andere kant is elke fan bijzonder. Op de rondvaart zaten er 30 mensen op haar te wachten en dat was geweldig, maar als er maar drie zouden zijn zou dat ook fantastisch zijn. ‘Je kunt nooit iedereen tevreden stellen, maar als je maar een paar mensen gelukkig kunt maken dan weet je dat je het goed hebt gedaan, in ieder geval voor hen.’ 

Jojo Moyes, always and forever!

Tijdens mijn zoektocht naar leuke, maar moeilijke dilemma’s belandde ik op haar website. Daar las ik een Q&A waarbij ze John Green en Jojo Moyes (hierna vond ik haar nog leuker, dat begrijp je) als haar favoriete auteurs noemde. Zie je ‘m al aankomen? Ik liet haar kiezen. Maar ze liet me amper uitpraten, toen Jojo’s naam al van haar lippen rolde. ‘Zij heeft mij meer gebroken (met Me before you (Voor jou) dan John Green heeft gedaan.’ *Let op, KLEINE SPOILER!* ‘Bij The fault in our stars (De weeffout in onze sterren) was het onvermijdelijk dat er iets ergs zou gaan gebeuren. Maar bij Me before you was ik er van overtuigd dat Will van gedachten zou veranderen. Ze heeft me gewoon gebroken en ik heb zoveel respect voor auteurs die dat kunnen doen. Bij dat boek kwamen er geen schattige traantjes kijken, maar bergen tranen, snot en bijna niet kunnen ademhalen. Ja, ik zou absoluut Jojo Moyes kiezen.’  

Daarnaast is ze ook een groot fan van de muziek van Sam Smith en Ed Sheeran. Ik liet haar kiezen en dat vond ze een moeilijke vraag: ‘Sam Smith heeft net een nieuw liedje uitgebracht en ik vond hem fantastisch, maar als tekstschrijver zou ik voor Ed Sheeran gaan. Hij heeft iets met woorden waarbij in elk liedje je wel denkt, Gosh, dat ben ik! Vooral voor zo’n jonge leeftijd, dat is gewoon belachelijk. Mag ik een combinatie maken? Ed Sheerans muzikaliteit en songteksten met de stem van Sam Smith. 

Ed Sheerans lyrics and musicality with Sam Smiths voice!

Uiteindelijk stelde ik haar nog een laatste, ietwat grappige vraag: Zou ze liever onzichtbaar willen zijn of gedachten kunnen lezen? ‘Ik zou onzichtbaar willen zijn, zodat ik kan luisteren wat mensen over je zeggen.’ En ze barst zelf in lachen uit. ‘Natuurlijk kan dat ook als je gedachten kunt lezen, maar ik heb al problemen met mijn eigen gedachtes. De gedachtes van andere mensen zou me dan echt gek maken.’  

Hopelijk zien we nog heel veel toffe boeken terug van Sophie Jackson (ze hintte al op verhalen in haar hoofd over de broers van Riley (Seb, Dex & Tate) en ze is nu bezig met een standalone).

Ik wil uitgeverij Zomer & Keuning ontzettend bedanken voor het interview en natuurlijk voor het uitgeven van al die toffe NA’s van Sophie Jackson. Ik heb genoten van mijn interview en hoe lief Sophie is! Dankjewel!

Sophie, if you’re ever reading this, thank you for the opportunity to meet you and ask all the funny (and sometimes mean) dilemmas. You’re a wonderful person and I can’t wait to read any new books! Thank you again! ♥

Welke auteur zou jij graag willen ontmoeten?

Liefs,
Marleen

Misschien vind je dit ook interessant

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.