Een dag in december – Josie Silver

Ik hou van kerst. Niet perse de kerstdagen zelf, maar de sfeer die al weken ervoor aanwezig is, lekkere chocolaatjes eten, lezen bij de kleine lampjes van de kerstboom, klinkt echt helemaal perfect allemaal. En hoe sneller je de kerstsfeer in huis haalt hoe beter natuurlijk. Luitingh Sijthoff helpt je een handje daarbij met hun nieuwste boek, namelijk Een dag in december. Vandaag lees je mijn recensie!

Laurie is er zeker van dat liefde op het eerste gezicht niet bestaat. Het leven is geen romantische film, toch? Maar dan, op een besneeuwde decemberdag, ziet ze vanuit de bus een jongen bij de halte van wie ze vóélt dat hij de ware is. Hun ogen ontmoeten elkaar, er is een magisch moment… en dan rijdt de bus door. Ze denkt dat ze de jongen nooit meer tegen het lijf zal lopen. Maar een jaar later stelt haar beste vriendin Sarah haar tijdens kerst voor aan de nieuwe liefde van haar leven. En dat is… de jongen van de bushalte. Vastbesloten om hem te laten gaan, gaat Laurie verder met haar leven, maar wat als het lot andere plannen heeft?

Van te voren had ik verwacht dat dit echt het ultieme kerstverhaal zou zijn. Een fijne winterse setting en de kerstsfeer volop aanwezig. En aan de ene kant zag ik daar een beetje tegenop. Hoewel ik echt dol ben op kerst vond ik de temperaturen buiten (lees: zo’n 25 graden in oktober) niet helemaal geschikt om nu al zo’n verhaal te lezen. Echter is het eigenlijk helemaal geen non stop kerstverhaal. Ja, de feestdagen spelen een grote rol en dit boek is echt 200% geschikt om in december op de bank onder een dekentjes te lezen, maar het hoeft niet. Je volgt de personages zo’n 10 jaar van hun leven en kijk je op verschillende momenten door de jaren heen met ze mee. Josie Silver heeft hier wat mij betreft een perfecte afwisseling gemaakt met soms zomerse taferelen en de romantiek en de sfeer van christmas.

Zoals gezegd volg je de personages zo’n 10 jaar in hun levens vanaf het moment dat Laurie de jongen bij de bushalte ziet. In iets meer dan 400 pagina’s maak je enorme sprongen in de tijd en die vond ik niet altijd heel erg fijn. Ergens deed me het boek een beetje denken aan 9 november van Colleen Hoover. Een boek dat voor mij een tegenvaller was omdat ik niet genoeg binding met de personages kreeg. Gelukkig heeft de auteur de groei en de veranderingen van Laurie en haar vrienden wel goed en vooral duidelijk op papier gezet, waardoor je ook daadwerkelijk het idee had dat het alweer zes maanden later was. Echter vond ik het op sommige momenten nog steeds wel te gehaast overkomen. Soms ging het allemaal net iets te snel helaas! 

Het grootste pluspunt aan dit verhaal is dat het eigenlijk constant heartbreaking is. Eigenlijk weet je van te voren al hoe het af gaat lopen, maar in de loop van het verhaal heb je geen idee meer hoe ze ooit op dat punt gaan eindigen. Er gebeuren teveel dingen die een happy ending in de weg staan, maar alsnog heeft Josie Silver zo’n mooi, lief en romantisch einde weten te schrijven, echt fantastisch! Omdat er in die tien jaar zoveel gebeurt, blijft het verhaal door je hoofd spoken, ook als je niet aan het lezen bent. Ja, Josie Silver heeft er een fan bij! 

Hoewel het verhaal zich niet alleen maar tijdens de feestdagen afspeelt is Een dag in december toch wel het ultieme kerstboek. Dit boek wil je absoluut krijgen voor Sinterklaas of onder de boom en je gaat er van houden. Je gaat houden van Laurie, Sarah en alle nieuwe vrienden die ze maken. Als je op zoek bent naar een boek met personages die je in je hart gaat sluiten, dan is dit het boek voor jou! You’re welcome! ♥

Lees jij graag fijne kerstverhalen?

Liefs,
Marleen

Titel: Een dag in december ♥ Auteur: Josie Silver ♥ Uitgeverij: Luitingh Sijthoff
Aantal pagina’s: 410 ♥ ISBN: 9789024580880 ♥ Waardering: ****
Ik heb dit boek als recensie-exemplaar mogen ontvangen, dankjewel! 

Misschien vind je dit ook interessant

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.