Nice girls don’t get the corner office – Lois P. Frankel

Ik probeer steeds meer non-fictie te lezen en een van de boeken waar ik erg nieuwsgierig naar was, was Nice girls don’t get the corner office. Zeker nu ik vier dagen per week op kantoor werk leek het boek me echt een aanrader. Ik mocht het boek lenen van Anouk en afgelopen week nam ik ‘m mee in de trein. Vandaag lees je mijn recensie!

Werk jij altijd non-stop door zonder pauze? Maak je je zorgen of je anderen niet beledigt met je feedback? Vraag je collega’s altijd om raad voordat je een beslissing neemt? Of wil je gewoon dat iedereen je aardig vindt? Als je een van de bovenstaande vragen met ja hebt beantwoord, is volgens Lois P. Frankel de kans groot dat er regelmatig een promotie aan je neus voorbijgaat en dat het je meestal niet lukt om je dromen & ideeën waar te maken.

Lois P. Frankel is coach en bedrijfstrainer. Vijfentwintig jaar lang runde ze een praktijk voor psychotherapie waar ze voornamelijk werkende vrouwen behandelde. Nice girls don’t get the corner office is het resultaat van al die praktijkervaring. Het gaat over de meest gemaakte fouten van vrouwen op hun werk, het doet suggesties om grip te krijgen op je carrière en het beschrijft manieren waarop je jezelf in de weg zit bij het benutten van al je talenten. De praktische adviezen zijn onderverdeeld in zes thema’s: hoe je het spel speelt; hoe je je gedraagt; hoe je denkt; hoe je jezelf op de markt brengt; hoe je klinkt; hoe je eruitziet en hoe je reageert.

De titel suggereert heel iets anders, maar eigenlijk is dit boek een hele lieve manier om vrouwen – overal ter wereld – een hart onder de riem te steken. Met tips en anekdotes werkt de auteur meer dan 100 door vrouwen gemaakte fouten af die je niet alleen hoeft te gebruiken als je zelf een werkende vrouw bent. Er zitten ook voldoende tips tussen hoe je je als vrouw in het algemeen kunt sterken. Voor het lezen was ik aan de ene kant een beetje huiverig, want een boek zoals dit kan heel makkelijk als stereotyperend overkomen, maar dat is het absoluut niet. Het boek is enorm herkenbaar, zelfs als je helemaal niet in bepaalde settings werkzaam bent. Ik vond het juist erg grappig dat ik veel herkende uit bijvoorbeeld boeken die ik heb gelezen. Heerlijk in ieder geval!

Het boek is opgedeeld in verschillende onderwerpen en is op verschillende manieren te lezen. De auteur begint met een lange vragenlijst die je in kunt vullen en aan de hand van die resultaten kun je het boek doorpluizen naar tips specifiek voor jou. Elke fout kun je aanvinken (lekker old fashioned met een pen in een boek strepen) en na het lezen nog een terugbladeren. Ik heb echter het boek gewoon helemaal doorgelezen, zonder echt tips op te schrijven. En dat was ook wel heel erg leuk. Op dit moment heb ik nog niet veel aan de tips, maar alsnog was het een feestje om te lezen.

Het enige minpuntje vond ik dat het net iets teveel gericht is op grote (Amerikaanse) bedrijven en waarbij je voornamelijk op kantoor aan het werk bent. Natuurlijk zijn er genoeg vrouwen in Nederland die zo’n baan hebben of ambiëren, maar het grootste gedeelte in Nederland werkt niet zo. Desondanks kun je nog steeds veel uit de tips halen, bij welk bedrijf je ook werkzaam bent. Het grote pluspunt aan de andere kant? De auteur gaat ook regelmatig in op hoe jezelf kunt verbeteren aan de hand van de fouten als je juist leidinggevende bent, in plaats van werknemer.

Hoewel Nice girls don’t get the corner office misschien niet gelijk heel veel toevoegt aan mijn carrière op dit moment, merkte ik tijdens en na het lezen wel dat ik op een andere manier ben gaan denken. Ik raad het boek in ieder geval van harte aan, en niet alleen als je aan het werk bent!

Zou jij dit boek graag willen lezen?

Liefs,
Marleen

Titel: Nice girls don’t get the corner office ♥ Auteur: Lois P. Frankel ♥ Uitgeverij: Boekerij
Aantal pagina’s: 378 ♥ ISBN: 9789022584682 ♥ Waardering: ****

Misschien vind je dit ook interessant

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.