De boekenworm vóór de boekenblog

Ik blog nu iets meer dan 2 jaar hier op Favoritez en geniet nog elk moment. Ik ben zo blij dat ik die keuze toen heb gemaakt en mijn liefde voor boeken is sinds mijn blog alleen maar gegroeid. Echter was ik al een enorme boekenworm voordat ik begon te bloggen en las ik toen al gigantisch veel boeken. Vandaag vertel ik je alles over wat ik vroeger las en hoe ik vroeger op de hoogte bleef van nieuwe boeken! Lees je mee? 

Wat ik vroeger las
Voordat ik überhaupt regelmatig in de buurt van een computer kwam was ik al verslaafd aan boeken. Met dank aan mijn ouders (thanks pap & mam) voor het voorlezen was mijn liefde voor boeken er al van jongs af aan. Ik werd voorgelezen uit de boeken van Wipneus & Pim en de boeken van Barbie (goh, wat een flapdrol was Ken #insidejoke) en zelf las ik al snel de boeken van Lena Lijstje en de Hoe overleef ik-boeken van Francine Oomen, maar ook de boeken van Carry Slee waren populair. Regelmatig dook ik de bibliotheek of zelfs de boekhandel in op zoek naar iets nieuws en ik verslond de boeken bijna  letterlijk. Ook heel erg fijn: we hadden een ‘abonnement’ bij de ECI en daardoor kwamen er ook regelmatig nieuwe boeken voor mij binnen. Het wekelijkse leesuurtje op de basisschool was altijd een favoriet tijdstip!

En dan ga je naar de middelbare school… Waar de meeste mensen in die periode veel minder gaan lezen of zelfs stoppen omdat het lezen verplicht wordt, ging ik alleen nog maar meer lezen. We hadden een fijne mediatheek met daarin redelijk nieuwe YA-boeken (hoewel je dat toen volgens mij nog niet echt YA noemde) en ik ging er wekelijks los. Zo las ik de Deadline serie van Rachel Ward (ongelofelijk dat die serie al bijna 10 jaar oud is, wel een aanrader overigens) en was ik fan van Hoe versier ik een prins? van Tyne O’Connell (die boeken heb ik echt heel vaak herlezen). Maar niet alleen de leuke boeken verslond ik. Ik was echt zo’n nerd die probeerde zoveel mogelijk boeken van de lijst te lezen voor Nederlands en dat zorgde ervoor dat ik in de vierde De ontdekking van de hemel las. Ach, je moet iets met je leven, zullen we maar zeggen.

En de nieuwe boeken dan?
Door de boekenblogs en Hebban is het bijna onmogelijk om niet meer op de hoogte te zijn van de nieuwe boeken die verschijnen. Verschillende bloggers delen maandelijks een lijstje met boeken om naar uit te kijken en zelf schrijf ik drie keer per jaar een artikel met alle boeken uit de catalogi van uitgeverijen met titels waar ik naar uit kijk. Maar voor de boekenblogs was ik eigenlijk ook al goed op de hoogte van nieuw te verschijnen boeken. Via Bol.com en Chicklit maakte ik altijd heel ouderwets in Word een lijstje met boeken die gingen verschijnen met de data er achter en die printte ik uit. Heerlijk vond ik het om elke keer naar die lijst te kijken en af en toe een pre-order te plaatsen. Loved it!

Maar het verschil met nu was dat ik ook af en toe de boekhandel in dook om gewoon een boek te kopen zonder dat ik daar recensies van had gelezen of dat ik er naar uit keek. Dat doe ik de laatste jaren eigenlijk niet meer, zonde hè?

En toen kwamen de boekenblogs
Een nagel aan mijn doodskist, haha! Nee, wat een heerlijkheid toen ik die verschillende websites ontdekte die enkel en alleen maar over boeken gingen! Nieuwe boeken om te ontdekken, recensies van titels waar ik nog nooit van had gehoord maar absoluut zou moeten lezen en eigenlijk een heel hele community met mensen die dezelfde hobby hebben. Echt fantastisch! Ik heb een hele tijd verschillende blogs gelezen en langzaam in contact gekomen met andere boekenwormpjes, maar mijn liefde voor boeken is misschien wel verdubbeld sinds ik voor Hebban schrijf en Favoritez. Ik ben in contact gekomen met zoveel lieve mensen en kan nu met zoveel mensen praten over mijn grote hobby, het is zo leuk! Ik zou het zo niet willen missen!

Dankjewel lieve lezers, dankjewel lieve medeboekenliefhebbers, dankjewel lieve Feelgoodmeiden, dankjewel andere bloggers, dankjewel papa & mama, dankjewel alle boekenwormen op de wereld voor het delen en het mij bijbrengen van zoveel liefde voor het boek! ♥

Hoe ben jij in aanraking gekomen met lezen? En wat las jij vroeger?

Liefs,
Marleen

Misschien vind je dit ook interessant

6 reacties

  1. Wat leuk om te lezen! Het lezen is mij ook met de paplepel ingegoten. Mijn moeder en zussen lazen me voor en vanaf dat ik zelf kon lezen werd ik een echte boekenverslinder. Ik was oorspronkelijk een lifestyle blog, maar dat ik nu vooral over boeken schrijf is er een beetje ingeslopen haha! En daarnaast ook begonnen met booktuben. Ik ontdekte ergens dit jaar de booktubecommunity en ik genoot zo van die filmpjes kijken dat ik er zelf ook mee begonnen ben. Ik vind het heerlijk om over boeken te praten! Maar ik ben wel iemand die altijd een beetje achter de hype aanloopt. Ik lees ook vaak de wat oudere boeken haha. Ach ik kies gewoon waar ik op dat moment zin in heb 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.