Damn, honey – Marie Lotte Hagen & Nadia van Voorthuizen

Het pamflet van Blossom Books dat vorige maand verscheen stond al een tijdje op mijn wishlist. Bij verschillende boekwinkels waar ik naar binnen liep hadden ze ‘m helaas niet, maar gisteren had ik geluk bij een fantastische boekwinkel in Zwolle. Ik kocht het – helaas – dunne boekje gelijk en las ‘m ook direct. Vandaag lees je mijn recensie over Damn, honey.

“Mannen en vrouwen zijn hier gelijkwaardig, dat staat in de wet. In Saudi-Arabië, dáár is het pas erg. Wees blij dat je nageroepen wordt. Vrouwen doen het zichzelf ook wel een beetje aan, hè? Zo zit de maatschappij nu eenmaal in elkaar. Het was maar een grapje, daar hoef je niet zo serieus op te reageren, hoor. Mannen hebben het ook zwaar.” ?

Damn, honey.

Je flappen moeten verbergen. Alle ballen in de lucht kunnen houden. Zonder relatie niet compleet zijn. Dat seks om de man draait. Dat het je eigen schuld is als je nageroepen wordt. Marie Lotte en Nydia zijn er klaar mee. In dit pamflet schoppen ze deze misvattingen dan ook graag voor je onderuit. Ondersteund door hun eigen ervaringen roepen zij iedereen op om eens na te denken over de wereld om je heen en om vooral te doen waar je zelf zin in hebt. Voor alle moeders, oma’s, vriendinnen, collega’s, jonge meisjes en alle andere vrouwen. En ook voor jezelf.

Tijdens het lezen van dit dunne boekje had ik regelmatig zoiets van ja, duh, natuurlijk is dat zo, maar dan realiseer je je door de auteurs dat het helemaal niet zo vanzelfsprekend is. Natuurlijk weten we het allemaal wel, maar we doen het alleen nog niet en dat is eigenlijk belachelijk. Maar gelukkig schreven Marie Lotte en Nadia dit pamflet om ons nogmaals en vooral op een heerlijke, eerlijke en misschien ook wel confronterende wijze duidelijk te maken dat het eigenlijk zo niet kan. Het is namelijk echt bizar dat er in het dagelijks leven nog zoveel ongelijkheid is tussen mannen en vrouwen. Vrouwen die worden nageroepen of in het openbaar door wildvreemden worden betast en dat het dan opeens hun eigen schuld is? Hoe dan? Marie Lotte en Nadia hebben op een mooie wijze ons nogmaals op de feiten gedrukt hoe het is en vooral hoe absoluut niet moet zijn. Want dat is blijkbaar nodig.

Ik denk eigenlijk dat mijn verwachtingen te hoog waren. Ja, ik vond het boekje erg fijn om te lezen, maar alsnog waren het over algemeen wel inkoppertjes. Ja, het moet absoluut worden aangekaart, maar tegelijkertijd vertellen ze helemaal niets nieuws. Natuurlijk is het ook niets nieuws dat ze vertellen, want dit is al jaren zo, maar ik denk dat ik toch wat nieuwe inzichten verwachtte, of zo? Desalniettemin is Damn, honey echt een boek dat eigenlijk iedereen moet lezen. Niet alleen vrouwen die bijvoorbeeld onzeker zijn over hun lichaam, maar ook de vrouwen die wel gelukkig zijn met hun lichaam. Maar dit boekje is er niet alleen voor vrouwen, ook voor mannen want sommige kunnen absoluut een les van deze twee auteurs gebruiken.

Minpuntje? Het boekje is te dun. Ik denk dat de auteurs makkelijk nog meer pagina’s hadden kunnen vullen met ervaringen, advies en regels die je absoluut niet hoeft op te volgen (want je moet gewoon doen waar je zin in hebt) en andere belangrijke levenslessen die we af en toe gewoon hard nodig hebben. Blossom Books heeft er in ieder geval zeker goed aan gedaan om dit – ondanks het magere aantal pagina’s – boekje aan hun fonds toe te voegen. Het past er namelijk perfect bij!

Hoewel Damn, honey mijn verwachtingen niet helemaal wist te halen, is het alsnog een ontzettend fijn boekje om eventjes tussendoor te lezen, maar daarna nog wel vaker op te pakken. Ik raad hier op de blog vaak boeken aan, maar dit boekje is absoluut iets wat werkelijk iedereen – vrouw, man, jongen, meisje, oud, jong – moet lezen. En voor de prijs kun je het al helemaal niet laten!

Had jij al van Damn, honey gehoord?

Liefs,
Marleen

Titel: Damn, honey ♥ Auteur: Marie Lotte Hagen & Nadia van Voorthuizen ♥ Uitgeverij: Blossom Books
Aantal pagina’s: 92 ♥ ISBN: 9789463498029 ♥ Waardering: ****

Misschien vind je dit ook interessant

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.