Check & mate – Ali Hazelwood

Ali Hazelwood is een van mijn favoriete auteur geworden en elk boek van haar hand verslind ik als een malle. Voor mijn verjaardag kreeg ik van Jennifer Check & Mate, de prachtige Nederlandse editie met mooie sprayed edges. Dit boek belandde gelijk in januari op mijn TBR en wauw, wat een verhaal!

Mallory Greenleaf was ooit een aanstormend schaaktalent, maar is nu helemaal klaar met de sport. Schaken heeft alles in haar leven overhoop gegooid. Wanneer ze met tegenzin meedoet aan een laatste liefdadigheidstoernooi, verslaat ze geheel onverwacht Nolan Sawyer; de huidige wereldkampioen en het enfant terrible van de schaak-scene.

Nog onverwachter is zijn verlangen om het opnieuw tegen haar op te nemen. Welke zet zit hierachter? Als Mallory slim is, loopt ze weg. Game over. Maar de zeer welkome geldprijzen van de toernooien lonken. Gaandeweg ontdekt Mallory niet alleen dat er ook buiten de hal spelletjes worden gespeeld, maar ook dat het schaakbord nog altijd een magische aantrekkingskracht op haar heeft – net als die ene geduchte tegenstander…

Wat ontzettend knap is aan Ali Hazelwood is dat ze een wat op het eerste oog als een best saai onderwerp (vooral als je er niets vanaf weet), op zo’n manier weet neer te pennen dat je vervolgens zelf helemaal verslaafd bent. Zo heb ik niet zoveel met schaken. Ja, ik vind het een interessante sport en ik zou het ooit zelf willen spelen, maar om er een boek over te lezen? Mwa. Maar na het lezen van Check & mate wil ik zelf ook een grootmeester worden (droom lekker verder, joh). Wie wist dat schaken zo spannend (en romantisch) kon zijn?

Ook is dit verhaal weer echt een Ali Hazelwood. Zij heeft een trucje, die ze heel goed beheerst en dat gewoon elke keer weer werkt. Bij veel auteurs zou je er na twee boeken wel klaar mee zijn, maar na vier boeken kijk ik gewoon weer ongeduldig uit naar haar volgende boek. En hoewel dit boek meer YA is, is het ook weer niet heel erg braaf. Ja, de personages zijn wat jonger dan we tot nu toe gewend zijn van Hazelwood, maar het zijn geen preutse vijftienjarigen die beginnen te giebelen als ze een condoom tegenkomen.

En het zou me niet moeten verbazen, maar alles klopt aan dit boek. Het plot, diepgaande personages, belangrijke onderwerpen, de snelheid van het verhaal, alles zit zo sterk in elkaar dat je niet anders kunt dan verliefd worden op de wereld die Hazelwood heeft neergezet. In dit boek wordt beschreven dat de hoofdpersonages ervoor zorgen dat schaken enorm populair wordt, maar ik kan me zo voorstellen dat de auteur dat met dit boek ook nog wel eens voor elkaar zou kunnen krijgen.

Wat is jouw favoriete Ali Hazelwood boek?

Liefs,
Marleen

Titel: Check & mate ♥ Auteur: Ali Hazelwood ♥ Uitgeverij: Best of YA
Aantal pagina’s: 314 ♥ ISBN: 9789000385034 ♥ Waardering: *****

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.