Verhuisupdate #3 – De terugblik

Wauw, wat vliegt de tijd! We wonen nu alweer 3 weken in ons eigen huis en zijn er zo ontzettend tevreden. Alles is zo goed als af en eigenlijk helemaal zoals we het in gedachten hadden. Binnenkort deel ik hier op de blog in (waarschijnlijk) twee artikelen hoe alles er nu uit ziet en hoe het er voor de hele verbouwing en verhuizing uit zag. Vandaag wil ik graag een keer terugblikken hoe het allemaal is gegaan en hoe we alles hebben ervaren. Lees je mee? 

Op jacht naar een huis
Bijna een jaar geleden gingen we voor het eerst echt serieus op zoek naar een koophuis. We waren wel een beetje klaar met ons appartement en waren toe aan een nieuwe en volgende stap. We gingen in gesprek met een hypotheekadviseur en speurden Funda af naar een huis waar we ons zelf zouden zien wonen. De gesprekken met een adviseur waren fijn, maar juist die zoektocht was een stuk lastiger dan we hadden verwacht en ook hadden gehoopt. Als je een heel klein beetje op de hoogte bent van de huidige huizenmarkt weet je dat het geen pretje is om dit moment een huis te kopen. Verkopen? Makkie, want er is veel meer vraag dan aanbod. Huizen gaan regelmatig (ver) boven de vraagprijs weg en zodra het huis op Funda terecht komt ben je eigenlijk al te laat.

Uiteindelijk besloten wij een aankoopmakelaar in te schakelen. Een aankoopmakelaar helpt je bij de zoektocht, gaat mee tijdens bezichtigen en zorgt grotendeels voor de communicatie tussen de verkoopmakelaar. Vooral in deze tijd is het absoluut fijn om een aankoopmakelaar in de arm te nemen omdat deze personen vaak al eerder van woningen horen en verkopers gaan eerder in zee met een koper met aankoopmakelaar. Wij hebben verschillende bezichtigingen gehad en hebben nu dankzij onze aankoopmakelaar ons huis gekocht. Zonder haar hadden we hier waarschijnlijk niet gezeten.

En dan begint het wachten
Eigenlijk direct nadat we dit huis hadden bezichtigd wilden we een bod doen. Uiteindelijk hebben we het geluk gehad dat we het huis net onder de vraagprijs hebben kunnen kopen en hierdoor hadden we net wat extra ruimte om de verbouwing van onder andere de badkamer en de keuken te bekostigen. Vanaf het moment dat ons bod was geaccepteerd ging de hele molen lopen rondom de financiering. We gingen nogmaals in gesprek met de adviseur en dienden een verzoek in voor een hypotheek, maar tegelijkertijd ook voor ons bouwdepot. Met het bouwdepot zouden we onze keuken, badkamer en dakramen vervangen. En vanaf dat moment zijn wij zelf ook aan het budgetteren geslagen, haha. We hadden zoveel plannen en moesten natuurlijk wel kijken of het allemaal haalbaar was.

Eind april werd ons bod geaccepteerd en op 31 augustus kregen we de sleutel. Een behoorlijk lange tijd, maar aan de andere kant ook voldoende tijd om alles te regelen. Van het uitkiezen en bestellen van de meubels en de keuken tot het inhuren van aannemers die onze keuken en badkamer zouden doen. Op dit moment liggen aannemers niet voor het ‘oprapen’ en zijn ze of bijna niet beschikbaar of vragen ze de hoofdprijs. Dus de wachttijd was aan de ene kant killing, want je wilt gewoon de sleutel, maar aan de andere kant is het ook wel fijn dat je iets meer ruimte en tijd hebt om alles te regelen.

En toen was het 31 augustus! 
Op 31 augustus was het dan eindelijk zo ver: we kregen de sleutel. We hadden vrij laat op de middag een afspraak bij de notaris voor de sleuteloverdracht en dat was zo bizar. In nog geen half uurtje en een paar handtekeningen ben je eigenaar van een huis en een stuk grond en heb je een hypotheek van een behoorlijk bedrag. Als jurist/rechtenstudent vond ik het interessant om te zien hoe het eigenlijk gaat (heel erg simpel, kind kan de was doen) en heb ik nog een leuk gesprek gevoerd met de notaris. Daarna kregen wij een bos sleutels in onze handen gedrukt en mochten we gaan. Naar ons eigen huis. I repeat: naar ons EIGEN huis. Een heel maf gevoel.

Gelijk die vrijdagavond begonnen met klussen en dat is eigenlijk door gegaan tot de laatste dag van september. We hadden het geluk dat september vijf volle weekenden had en we dus ook heel veel tijd hadden om alles af te maken en helemaal klaar te maken zoals wij het wilden. Van te voren hadden we veel dingen al voorbereid en ik denk dat ons dat echt heeft geholpen. Als je terugkijkt hebben we zoveel gedaan in, we hebben bijna elk oppervlakte in het huis aangepakt. Met een verbluffend resultaat kan ik je zeggen! 😉

Is het klussen ons tegengevallen? Nee, mede dankzij de hulp die we kregen is het eigenlijk grotendeels gegaan zoals we hadden verwacht. Ging alles helemaal zoals we hadden verwacht? Nee, maar dat kan volgens mij niet eens. Er zijn altijd wel dingetjes die anders gaan dan je van te voren denkt. Zo vielen een aantal muren heel erg tegen waardoor we daar een andere oplossing voor moesten bedenken, bijvoorbeeld.

En dan.. .oktober
September was een bizarre en drukke maand en we waren echt toe aan een rustig oktober om helemaal bij te komen. Ging dat even mooi mis! Hoewel ons huis zo goed als klaar was op 1 oktober, moesten er nog steeds behoorlijk veel, maar vooral veel kleine dingetjes gebeuren. Nog steeds waren we op elk vrij moment bezig om daar iets af te maken of hier een doos uit te pakken. De eerste twee weken stonden nog steeds bomvol verhuisstress en daar waren we al snel klaar mee. We hebben ons daar echt wel op verkeken, maar gelukkig is het nu een stuk rustiger. Er zijn nog steeds een aantal kleine dingetjes die gedaan moeten worden en we moeten nog een paar kleine spullen aanschaffen, maar verder is ons huis AF! De verhuiskaartjes zijn verstuurd (zie de foto hierboven, heel tevreden mee) en ik kan eindelijk alles weer vinden, haha. Zo blij met alles!

En nu?
Tja, en wat nu? Hoewel ons huis echt helemaal is zoals we het willen hebben zijn er nog een aantal dingetjes die we nog willen aanpakken. Zo gaan we binnenkort nog de trap renoveren met een nieuwe bekleding en laten we dat doorlopen naar de overloop. In het voorjaar is het tijd om de tuin aan te pakken (en is het dan eindelijk tijd voor een konijntje ♥) en willen we nog een dakraam vervangen. Allemaal kleine projectjes die geen haast hebben, maar wel fijn dat het uiteindelijk gaat gebeuren.

Nou, dat was de terugblik hoe ons hele ‘eigen huis-avontuur’ is verlopen. Hopelijk vond het leuk om te lezen! Mocht je vragen hebben over hoe wij iets hebben gedaan of als je ergens anders nieuwsgierig naar bent laat het gerust weten! 😉 Enne, Stay tuned voor de make-over foto’s binnenkort!

Zou jij graag een eigen huis willen kopen?

Liefs,
Marleen

Misschien vind je dit ook interessant

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.