Hart voor de zaak – Charlotte de Monchy

Al jaren staat Charlotte de Monchy op mijn lijstje met Nederlandse auteur waarvan ik alles wil lezen. Eigenlijk vanaf haar allereerste boek, Zes maanden zonder, ben ik fan. Wel moet ik zeggen dat ik haar twee laatste boeken niet enorme toppers vond, maar ze waren nog steeds fijne feelgoods om eventjes in te verdwijnen. Ik wilde dus ook heel erg graag haar nieuwste boek lezen. Vandaag lees je mijn recensie.

Er is geen betere plek om te wonen dan op het betoverende Magnus Estate in Ierland. Tenminste, voor Julia, die het landgoed draaiende houdt. Haar oude cottage ligt samen met de net gerenoveerde vakantiewoningen aan een schilderachtig meer, haar collega’s zijn haar vrienden geworden en ze geniet van het buitenleven. Zo kan ze – al is het maar tijdelijk – haar lot uit de weg gaan: de fabriek van haar ouders overnemen in het kleurloze dorp in Nederland waar ze is opgegroeid.

Als de eerste gast zich aanmeldt voor de luxe cottages, is ze dan ook dik tevreden. Totdat hij voor haar neus staat en ze hem herkent. Scott Manswell, een norse rockster die in alle roddelbladen staat. En nooit met positief nieuws. Net die persoon die waarschijnlijk geen enkele waardering heeft voor de prachtige natuur, de biologische moestuin en de gekoesterde scharrelvarkens in het bos. Het kost Julia alles wat ze in zich heeft om in haar rol van beleefde gastvrouw te blijven. Gelukkig verschijnt ineens de knappe zoon van de eigenaresse om de zaken op het landgoed over te nemen, zijn charmes op haar los te laten en haar aandacht af te leiden.

Zodra het boek binnenkwam had ik zin om er in te beginnen. Maar toen zag ik een aantal niet zulke positieve berichten en recensies voorbijkomen. En ik werd bang. Ik had namelijk geen zin om teleurgesteld te worden. Het duurde uiteindelijk eventjes, maar ik ben er vorige week eindelijk in begonnen. En ik moet zeggen, het is me echt enorm meegevallen. Misschien omdat mijn verwachtingen heel erg laag waren, zeker in vergelijking met haar vorige boeken? Wel moet ik zeggen dat de auteur echt compleet de plank heeft misgeslagen qua toon. De toon is echt heel erg fout en compleet niet meer van deze tijd. De cynische en denigrerende toon voegt ook niets toe aan het verhaal. Het lijkt erop dat De Monchy met de toon humor wilde toevoegen, maar dat is helaas niet gelukt.

Maar afgezien van de toon vond ik het verhaal best wel heel erg leuk. Ik vond de banter tussen Julia en Scott heel erg tof. En ook de sfeer van het Estate staat heerlijk op papier. Zoals we van de auteur gewend zijn beschrijft ze de omgeving en de wereld waarin het verhaal zich afspeelt als geen ander. Hoewel de personages allemaal behoorlijke (en veelal onnodige) clichés zijn, vond ik sommige personages wel echt leuk. Ik heb genoten van de verhaallijn van George en hallo, mag ik ook een varkentje in de tuin?

Dus ja, ik heb dit boek met best wel plezier gelezen. Is dit Charlottes beste boek? Absoluut niet. Had er geminderd mogen (moeten) worden qua toon en houding van de personages? 100 procent. Maar dat terzijde is dit wel een grappige feelgood dat zich afspeelt op een idyllische plek. Ik hoop absoluut dat De Monchy door blijft schrijven, maar wel dat de toon in haar volgende boek(en) verbetert. Met een tikkel meer respect voor alle mensen in de samenleving zou dit boek echt heel tof kunnen zijn.

Dus, met wat kanttekeningen heb ik genoten van dit boek. De auteur heeft absoluut betere boeken geschreven, maar ik kan niet zeggen dat ik ‘m helemaal verschrikkelijk vind. Mocht je fan zijn van haar boeken, ga er met wat lagere verwachtingen en je zult ongetwijfeld een paar uurtjes leesplezier hebben!

Heb jij wel eens een boek van Charlotte de Monchy gelezen?

Liefs,
Marleen

Titel: Hart voor de zaak ♥ Auteur: Charlotte de Monchy ♥ Uitgeverij: Boekerij
Aantal pagina’s: 384 ♥ ISBN: 9789022592991 ♥ Waardering: ***,5
Ik heb dit boek gekregen als recensie-exemplaar, dankjewel Boekerij! 

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.