Iene Miene Mutte – M.J. Alridge

Het afgelopen jaar kreeg ik van verschillende mensen de vraag of ik nog een goede thriller wist. Vooral mijn vader had er een handje van om ongeveer elke maand wel te vragen of ik nog ‘toppertjes’ had. Erg leuk natuurlijk dat men mij vraagt om boekentips, maar zelf lees ik eigenlijk zelden een thriller! Maar het boek Iene miene mutte was ik al zo vaak tegengekomen en ik las zoveel goede en lovende recensies dat ik dit boek begon aan te raden. Al snel hadden veel mensen dit boek gelezen op mijn aanraden, terwijl ik het boek zelf nog helemaal niet had gelezen! Daar moest natuurlijk verandering in komen. 

Het meisje was amper nog in leven toen ze het bos uit kwam lopen. Het verhaal van haar ontvoering was donkerder dan de meest verschrikkelijke nachtmerrie. Maar alles wat ze zei was waar. Elk gruwelijk detail. Een aantal dagen later wordt een tweede in shock verkerend slachtoffer gevonden en ontstaat er een patroon. In tweetallen worden mensen ontvoerd, vastgehouden en uitgehongerd. Vervolgens krijgen ze een duivels dilemma voorgelegd: doden of gedood worden. Inspecteur Helen Grace en haar team weten dat ze jacht maken op een ingenieuze psychopaat die zijn slachtoffers gebroken en vol schuldgevoel achterlaat. Niet alleen dienen ze als zijn visitekaartje, ze zijn ook de moordenaars. De slachtoffers lijken lukraak gekozen, de plaats van het misdrijf zorgvuldig uitgekiend. Iets moet alle slachtoffers met elkaar verbinden…

Laat ik beginnen dat ik altijd een soort fascinatie heb gehad voor thrillerauteurs. In sommige thrillers gebeuren de meest gruwelijke dingen (denk bijvoorbeeld aan Methode 15/33 of de boeken van Karen Rose) en ik denk tijdens het lezen dan altijd dat er toch ergens wel een steekje los moet zitten bij die auteurs. Ook in Iene miene mutte gebeuren er behoorlijk wat psychopathische dingen en ben ik toch wel erg benieuwd naar de persoon achter M.J. Alridge.

Tijdens het lezen was ik behoorlijk geïntrigeerd naar de moordenaar en de personages. Ik genoot ervan dat ik weer eens een ijzersterke thriller aan het lezen was. Toch zorgde de gebeurtenissen er niet voor dat ik door wilde blijven lezen. Misschien waren mijn verwachtingen te hoog omdat iedereen in mijn omgeving lyrisch was, maar tijdens het lezen verwachtte ik eigenlijk elk moment dat er nog iets extra’s zou gebeuren. Net dat extra beetje meer spanning.

Don’t get me wrong, dit boek is echt een toppertje en een onwijs spannend boek! Je ervaart het verhaal door verschillende personages waardoor je de diverse personages goed leert kennen en ook geheimen van anderen leert kennen. Door de korte hoofdstukjes wordt het leestempo flink opgevoerd en is het ook niet storend dat je uit verschillende perspectieven leest. De personages komen duidelijk, maar niet overdreven, naar voren zodat je op bijna elk moment in het boek weet wie je voor je hebt.

Wat erg spannend en vooral interessant is dat je ook leest uit de perspectieven van de slachtoffers. Zoals uit de flaptekst blijkt worden twee mensen samen ontvoerd en krijgen ze een keuze: de een blijft leven, de ander sterft. Dit is een hels dilemma en je leest ook de motieven die achter elke onmogelijke keuze schuilen. Dit zorgt voor een extra en vooral toffe dimensie in het boek en maakt het verhaal nog sterker.

In het verhaal zijn natuurlijk de moorden aan de orde, maar je krijgt ook een kijkje in het leven van de bijzonder rechercheur Helen Grace. Zeker in het begin van het boek krijg je weinig informatie over haar, waardoor ze zeker intrigerend is en met elke bladzijde die je omslaat wil je meer over haar weten. Gelukkig kunnen de Helen Grace-fans hun hart ophalen met de volgende delen, Piep zei de muis, Pluk een roos en Klikspaan. Als ik mijn vader moet geloven zijn ook de vervolgdelen allemaal ongelofelijk spannend!

Iene miene mutte is een ijzersterke thriller en zeker een aanrader voor de mensen die fan zijn van dit genre of enkel af en toe een thriller oppakken. Ik vond de schrijfstijl en intrigerende personages heerlijk om te lezen, maar het boek had mij niet zo in zijn greep zoals ik vooraf had verwacht.

Heb jij al een boek van M.J. Alridge gelezen?

Liefs,
Marleen

Titel: Iene miene mutte ♥ Auteur: M.J. Alridge ♥ Uitgeverij: Boekerij
Aantal pagina’s: 320 ♥ ISBN: 9789022569030 ♥ Waardering: ****

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.