Op eigen benen – Jenny Colgan

De boeken van Jenny Colgan zijn eigenlijk altijd een goed idee. Ze zijn heerlijk, fijn en nemen je mee naar kleine, schattige dorpjes en plekken in het Verenigd Koninkrijk. Of dat nu Schotland, Engeland of Wales is, de sfeer zit er gewoon altijd goed in. Inmiddels zijn er heel wat boeken van haar in het Nederlands vertaald, en sinds vorige maand ligt ook Op eigen benen fysiek in de boekhandels. Ik mocht een exemplaar ontvangen en je leest vandaag mijn recensie!

Het is heerlijk zonnig in Cornwall als het schooljaar begint op het kleine internaat aan zee. Maggie, de nieuwste lerares in Downey House, is vastbesloten haar stempel te drukken, maar zal dat ten koste gaan van haar relatie met de veilige, betrouwbare Stan?

Simone heeft een studiebeurs gewonnen en wil haar ouders trots maken. Wanneer ze hoort dat ze een kamer moet delen met de populaire, mooie, slimme meisjes van Downey House, beseft ze dat ze snel vrienden moet vinden.

Fliss is woedend. Ze wilde helemaal niet naar een kostschool en vindt het verschrikkelijk om van huis weg te zijn. Terwijl Simone wanhopig probeert erbij te horen, probeert Fliss wanhopig er weg te komen.

Dit boek is al wat ouder. LS Amsterdam heeft het boek vorig jaar voor het eerst vertaald (eerst als digital only), maar het origineel verscheen voor het eerst in 2008. En dat kun je best goed merken tijdens het lezen. Het boek is namelijk best gedateerd en er komen onderwerpen voorbij die je nu niet zo heel snel meer in (actuele) boeken tegenkomt. Ik vond het daarom ook best twijfelachtig of deze serie, in deze tijd, nog wel vertaald had moeten worden. Het is zoals we van Colgan gewend zijn een heerlijk verhaal op een toffe plek, maar het boek voelde gewoon niet meer van deze tijd. Zeker in een zo veranderlijk boekenlandschap is 15/16 jaar echt heel erg lang en dat is best jammer.

Zo heeft diëten, gewicht en lichaamsverhoudingen echt een hele grote rol. Het verhaal en de personages lijken geobsedeerd te zijn door dikheid, gewicht etc. en dat is echt niet meer van nu. In 2008 was dat een stuk normaler, maar nu kom je daar niet meer mee weg. Het was echt teveel van het goede (in elk hoofdstuk wordt er wel een gekscherende opmerking over gemaakt) en haalde voor mij echt de vaart uit het verhaal. Doodzonde, want de rest is echt wel genieten.

Want zoals we van Colgan gewend zijn, de sfeer is top! De kostschool staat heel erg goed op papier en het verhaal zit vol met grappige momenten zoals we van deze auteur kennen. Het is een fijn verhaal voor tussendoor, niet al te dik (no pun intended) en fijn om eventjes af te dwalen naar Cornwall. Ik vond het ook erg leuk dat je het boek vanuit de leerlingen leest, want dat geeft een extra dimensie aan een grappige feelgood.

Afgezien van het enorme gebrek aan body positivy, was dit een fijn verhaal om eventjes lekker bij weg te dromen. Niet enorm bijzonder, maar gewoon fijn.

Wat is jouw favoriete boek van Jenny Colgan?

Liefs,
Marleen

Titel: Op eigen benen ♥ Auteur: Jenny Colgan ♥ Uitgeverij: LS Amsterdam
Aantal pagina’s: 272 ♥ ISBN: 9789021042121 ♥ Waardering: ***
Ik heb dit boek gekregen als recensie-exemplaar, dankjewel LS Amsterdam!

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.