Een Dublin guide voor boekenliefhebbers

Vorige maand waren Vin en ik voor een lang weekend in Dublin. Ik moet zeggen, deze stad stond nooit echt heel erg hoog op mijn lijstje. Ik weet niet waarom, maar de stad trok me niet enorm. But, boy I was wrong! Deze stad is zo ontzettend tof, echt een aanrader! En niet alleen omdat deze stad echt een enorme tip is voor boekenwormen. Vandaag deel ik mijn tips!

Als je op zoek gaat naar dingen die je in Dublin wilt doen, dan kom je vast al heel snel bij The Book of Kells uit. The Book of Kells gelegen in de prachtige Trinity College, de universiteit van Dublin. The Book of Kells draait natuurlijk om het eeuwenoude boek dat hier tentoongesteld wordt, maar stiekem ging ik er naar binnen voor de prachtige bibliotheek.

Fun story: Voor het eerst in 300 jaar waren bijna alle boeken weggehaald zodat de planken schoongemaakt kon worden. Heb ik dat, haha! Maar alsnog was het een hele indrukwekkende plek om te bezoeken #librarygoals.

Tip: Koop je ticket voor de Book of Kells vooraf online, zodat je niet lang in de rij hoeft te staan én je zeker bent van een plekje op jouw voorkeursmoment.

En over Trinity College gesproken, ook deze plek moet je bezoeken als booklover. Ik heb weinig met Harry Potter, maar ik kreeg hier zelfs Hogwarts-vibes. De universiteit is eeuwenoud, barst van de geschiedenis en de gebouwen zien er geweldig uit. Tip: Boek een rondleiding, zodat je nog meer over de universiteit te weten komt.

Een andere bibliotheek, die misschien nog wel indrukwekkender is dan The Book of Kells, is de Marsh’s Library. Om de hoek van St. Patrick’s Cathedral vind je deze relatief kleine, maar hele mooie bibliotheek. Marsh’s Library is de oudste publieke bibliotheek van de stad. De man erachter vond namelijk dat het belachelijk was dat de boeken in de bibliotheek in Trinity College alleen voor studenten beschikbaar was.

Tickets voor Marsh’s Library hoef je niet van tevoren te reserveren, je kunt gewoon binnenlopen. Ook fijn, deze is een stuk goedkoper dan Book of Kells.

Ook heb je in Dublin het Museum of Literature Ireland (MoLI). Die hebben wij niet bezocht, maar mag natuurlijk niet ontbreken in dit rijtje!

Naast prachtige bibliotheken en mooie gebouwen die rechtstreeks uit een boek of film lijken te komen, is Dublin ook nog eens gevuld met heel veel boekwinkels. Ik heb mijn favorieten opgesomd:

♥ Hodges Figgis: Deze boekwinkel zit in een prachtig oud pand, om de hoek van Trinity College. Ze hebben een grote collectie (en echt allerlei verschillende genres), maar ook veel boeken in het Iers. Heel tof om eens doorheen te lopen en misschien een boek te kopen? 😉

Book Upstairs: Dit is echt een feestje voor boekenliefhebbers (maar goed, welke boekwinkel is dat niet?). Hier staan de boeken opgestapeld tegen de muren, kasten tot de nok gevuld, puur genieten. Enne, je kunt hierboven ook nog terecht voor een kop koffie of thee.

♥ Sweny’s Pharmacy: Hier ben ik zelf niet geweest (want helaas gesloten toen ik er langs liep), maar dit is een boekwinkel in een oude apotheek. Waarschijnlijk vind je hier niet de nieuwe fictie, maar het schijnt een toffe plek te zijn.

Eason: Eason is een keten en vind je door de hele stad (een beetje vergelijkbaar met Waterstones in het VK). Ik heb meerdere winkels bezocht en mijn favoriet was aan O’Connell Street Lower. Deze winkel is gigantisch en heeft een enorme YA/fantasy afdeling in de kelder.

Dubray: Ik denk dat dit wel een beetje mijn favoriet is geworden. Dubray ligt aan een grote winkelstraat, maar binnenin wordt je begroet door die verdiepingen met boeken. Het voelt kleinschalig aan, maar ze hebben een groot assortiment. Succes om met lege handen naar huis te gaan!

The Works: Oké, deze hoef je niet op je lijstje te zetten voor de prachtige winkel, maar wel voor fijne koopjes. Misschien heb je al eens van The Works gehoord, want ze zitten ook door het hele Verenigd Koninkrijk. Er zit een (relatief kleine) vestiging in Dublin. Mijn tip is om voor je trip wat boeken te bestellen via de website. Houd rekening dat het echt 5 werkdagen duurt voordat je pakketje klaarligt, maar dan kun je een aantal (ook nieuwe) boeken voor een hele fijne prijs scoren. Enne, extra tip: koop de boeken via de Britse website (dus betaal in ponden), want dat is goedkoper 😉

Winding Stair Bookshop: Als laatste nog deze boekwinkel waar ik helaas ook niet ben geweest, want deze was op het moment dat ik voor de deur stond ook gesloten. Winding Stair Bookshop zit in een restaurant en schijnt een mooie boekwinkel te hebben. Ik ben er dus niet binnen geweest, maar ik wil ‘m je zeker niet onthouden!

En als je dan wat fijne boeken hebt gescoord, dan wil je die natuurlijk ook zo snel mogelijk lezen, toch? Wij waren begin september in Dublin en hebben enorm veel geluk gehad met het weer. Zelfs de locals waren verbaasd over de temperaturen en het zonnetje. Mocht je dus met fijn weer in Dublin zijn, dan raad ik je aan om bijvoorbeeld op een van de bankjes of op het gras van de Trinity College je nieuwe leesvoer te verslinden. Of wat dacht je van een plekje in St. Stephen’s Green (een park in het midden van de stad) of Phoenix Park (het grootste stadspark van Europa)?

Ben je er met wat minder weer of lees je liever binnen? Ga dan eens naar Bread 41 (de pastries zijn to die for) of naar de Costa Coffee op de hoek van Dawson Street (en om de hoek van Trinity College én Hodges Figgis). Niet echt een originele plek, maar ze hebben heerlijke grote fauteuils waar je je uren in kunt vermaken met je boek.

Ben jij wel eens in Dublin geweest? Heb jij nog tips?

Liefs,
Marleen

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.