De ballade van slangen en zangvogels – Suzanne Collins

Een van de boeken waar de hele YA-wereld dit jaar naar uitkeek was denk ik wel De ballade van slangen en zangvogels, het nieuwste boek in de populaire Hongerspelen-serie. Ik heb de films meerdere keren gekeken en ook de boeken gelezen, dus dit boek stond ook bij mij in de pre-order. Vandaag lees je wat ik van dit boek vind!

Ambitie motiveert hem. Competitie drijft hem. Maar macht kent een prijs.

Het is de ochtend van de boeteceremonie waarmee de tiende jaarlijkse Hongerspelen worden ingeluid. In het Capitool bereidt de achttienjarige Coriolanus Snow zich voor op zijn enige kans op roem en succes, als mentor in de spelen. Zijn ooit zo machtige familie heeft het moeilijk en hoe het hun verder zal vergaan, hangt af van Coriolanus’ prestaties. Hij moet charmanter, slimmer en geraffineerder te werk gaan dan zijn medestudenten en zijn tribuut naar de overwinning helpen. Maar het zit hem niet mee. Hij krijgt de vernederende opdracht om mentor te zijn van de vrouwelijke tribuut uit district 12, het laagste van het laagste. Vanaf nu zijn Coriolanus en zijn tribuut verbonden door hun lot: iedere keuze die hij maakt kan leiden tot gunst of mislukking, zege of ondergang. In de arena zal worden gevochten tot de dood. Buiten de arena begint Coriolanus mee te leven met zijn tribuut… en moet hij kiezen wat hij belangrijker vindt: de regels blijven volgen of doen wat nodig is om te overleven.

De ballade van slangen en zangvogels speelt zich af rond de 10eHongerspelen, 64 jaar voorafgaand aan het eerste deel in de serie. Hier leren we Coriolanus Snow kennen en volgen we hoe de 10eeditie van Hongerspelen waren en welke rol Snow daar in heeft gehad. We kennen Snow natuurlijk allemaal als de ultimate villain uit de eerste boeken, maar in deze prequel is hij net 18 en leer je een hele andere kant kennen. Ik vind het ontzettend knap hoe Snow op papier is gezet. Suzanne Collins heeft hem niet neergezet als een engeltje, maar het is meer een analyse van jongen die bepaalde denkbeelden heeft. Hoewel Snow absoluut niet zo´n monster is in de andere delen van de serie, is hij ook absoluut geen lieverdje. De auteur heeft hem ongelofelijk knap neergezet.

De sfeer is vanaf de eerste pagina weer aanwezig. Ondanks dat het 64 jaar eerder is, spat de sfeer en Panem van de bladzijdes. Ik had gelijk zin om de films weer te kijken (heb ik gelijk ook maar gedaan, haha). Maar het duurde wel even voordat ik er in zat. Voor mij zat de vaart er niet continu in en vooral bij de eerste 200 pagina’s had ik niet de behoefte om steeds verder te lezen. Het verhaal blijft op zich spannend en er gebeurt genoeg, maar af en toe is het ook een beetje langdradig en niet altijd even interessant. Het boek kent bijna 600 pagina’s en wat mij betreft had het ook wel in wat minder pagina’s gekund.

Wat ik ontzettend tof vond is dat je een aantal dingen uit de volgende boeken terug zit in deze prequel. Bepaalde liedjes of onderdelen van de Hunger Games komen hier aan naar voren. Ook laat De ballade van slangen en zangvogels heel mooi zien hoe Snow een beetje is geworden waar hij in de andere boeken is. Ook laat het boek zien welke weg de Hongerspelen hebben afgelegd en zie je bepaalde bekende namen terugkomen. Wel ben ik nu heel erg benieuwd hoe de 64 jaar tussen de boeken zijn geweest en wat er allemaal is gebeurd. Ik hoop stiekem dat er nog een boek komt, haha!

Zoals je kunt lezen ben ik fan. Het was voor mij geen boek om steeds maar weer door te lezen, maar is het juist een boek waar je je goed in kunt verliezen. De sfeer van Panem zit er perfect in en Snow is op een hele sterke en goede manier neergezet. Als je fan bent van de Hongerspelen is dit absoluut een must read! Laat de verfilming maar komen!

Heb jij de Hongerspelen gelezen?

Liefs,
Marleen

Titel: De ballade van slangen en zangvogels ♥ Auteur: Suzanne Collins ♥ Uitgeverij: Best of YA
Aantal pagina’s: 588 ♥ ISBN: 9789000372928 ♥ Waardering: ****

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.