Langste. Kerst. OOIT. – Lisette Jonkman

Lisette Jonkman is er weer en wel met een echt kerstboek. Als fan van haar boeken wilde ik dit boek natuurlijk lezen en ik kan je alvast verklappen, ik belandde direct in de kerstsfeer. Je leest vandaag mijn recensie!

Noëlle is gek op kerst. Ieder jaar op eerste kerstdag organiseert ze een diner voor een select groepje vrienden en familie. Steevast valt ze op kerstavond in slaap met de wens dat het elke dag kerst was. Alleen gaat deze keer alles fout. Maar dan ook echt álles. Haar dure kristallen glazen sneuvelen, de halve tafel vliegt in de hens, de vliezen van haar hoogzwangere zus breken tijdens het hoofdgerecht, haar ouders halen herinneringen op aan Noëlles ex en tot overmaat van ramp neemt haar broer een onverwachte gast mee. Als Noëlle ’s avonds eindelijk in bed ligt, is ze opgelucht dat het niet écht elke dag kerst is. Maar dan wordt ze de volgende ochtend wakker… Op eerste kerstdag.

Toegegeven, hoewel ik enorm uitkeek naar een nieuw boek van Lisette Jonkman, deed de flaptekst me ook heel erg denken aan In a Holidaze van Christina Lauren. Dus ik was enorm nieuwsgierig, maar ook een beetje huiverig, want zou het niet heel erg hetzelfde worden? De uitwerking van Lisette Jonkman van dit idee is geweldig. Niemand schrijft zoals Lisette en haar humor, woordgrappen en vergelijkingen zijn zoals altijd fantastisch. Laat het maar aan Lisette over om een over de top, hilarisch kerstverhaal te schrijven. Daarin is ze absoluut geslaagd.

Maar als je In a Holidaze hebt gelezen is het niet heel origineel. Nu was dat absoluut niet erg, want Lisettes schrijfstijl maakt echt alles goed. Precies zoals we van haar gewend zijn is dit boek echt enorm grappig en bevat de grappigste en meest bizarre vergelijkingen. Heb je In a Holidaze niet gelezen, dan zal dit een van de leukste kerstboeken zijn die je ooit hebt gelezen. En stiekem, ook als je dat boek wel hebt gelezen is dit alsnog een mega dikke aanrader voor deze winterperiode. Absoluut een boek dat je niet mag overslaan en eentje die ook in elke lijst met kerstboeken thuishoort.

Vond ik alles even sterk? Nee. Waren er misschien iets teveel eerste kerstdagen? Ja, voor mij wel. Maar het is gewoon ronduit genieten, juist omdat het een boek van Lisette Jonkman is. En dat is echt heel erg knap. Heel mooi hoe ze langzaam wat zwaardere onderwerpen er op een vluchtige, maar respectvolle manier doorheen fietst en het Noëlle gedurende het verhaal een mooie groei doormaakt. En tijdens het lezen is het bijna onmogelijk om niet direct je kersttrui uit de kast te trekken.

Yes, een heerlijke toevoeging aan de kerstboeken die Nederland al rijk is. En hallo, een nieuw boek van Lisette Jonkman is altijd een goed idee. Of het nu december is of hartje zomer. Dus, waar wacht je nog op?

Wat is jouw favoriete kerstboek?

Liefs,
Marleen

Titel: Langste. Kerst. OOIT ♥ Auteur: Lisette Jonkman ♥ Uitgeverij: LS Amsterdam
Aantal pagina’s: 393 ♥ ISBN: 9789021035178 ♥ Waardering: ****
Ik heb dit boek gekregen als recensie-exemplaar, dankjewel LS Amsterdam! 

Misschien vind je dit ook interessant

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.