Dit was de Deventer Boekenmarkt 2022

Goed, ik had jullie op Instagram een soort van beloofd om dit artikel in augustus al te delen. Maar toen besloot ik – geheel onofficieel en grotendeels onbewust – een soort halve blogpauze in te lasten, dus ik heb sinds dat moment geen artikelen meer geschreven. Maar ik vind het eigenlijk nog wel heel leuk om mijn ervaringen over de Deventer Boekenmarkt 2022 alsnog te delen, ook al is het alweer 1,5 maand geleden. Dus, lees je mee?

Op 7 augustus 2022 was het EINDELIJK weer zo ver: de Deventer Boekenmarkt. In 2020 en 2021 ging het om de welbekende redenen niet door, dus ik was een enorm blij ei dat het dit jaar wel weer plaatsvond. Ik had een lijstje, een goed gevulde portemonnee met contact geld én drie hele lieve mensen (a.k.a. Vin en mijn ouders) die mijn aankopen wilden dragen. Wat wil een boekenliefhebber nog meer?

We waren vroeg op pad (rond negenen) en gewapend met mijn lijstje gingen we op pad. En anders dan voorgaande jaren werd het al redelijk vroeg best wel heel erg druk. Ik weet niet of het door de warmte of door het gebrek aan twee jaar Deventer Boekenmarkt komt, maar het was rond 10:30 eigenlijk al een beetje te druk. Gelukkig had ik op dat moment al grotendeels mijn buit binnen, dus ik was een tevreden mens. Maar mocht je volgend jaar willen gaan, probeer echt op tijd te gaan. Zorg dat je rond 9:00 aanwezig bent (en ja, officieel begint de boekenmarkt pas om 9:30 uur, maar de meeste kramen zijn dan al klaar en er lopen al genoeg mensen).

In totaal kocht ik 9 boeken (en nog een kookboek over tosti’s, maar die laat ik even buiten beschouwing) en daar heb ik in totaal €64,50 voor betaald. Niet verkeerd toch?

Zoals altijd stonden zowel Blossom Books als Boekenkraam op de boekenmarkt en daar ben ik goed geslaagd. Ik kocht drie boeken bij Blossom Books en twee boeken bij Boekenkraam.

In totaal heb ik 4 boeken van mijn lijstje kunnen scoren, dus absoluut tevreden!

Dit zijn de boeken die ik kocht:

♥ Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt
♥ Nice girls don’t get rich
♥ Gevalletje Borderline
♥ Anders, beter
♥ Wintereiland
♥ Het eiland van de verdwenen bomen
♥ De man van rook
♥ Samen
♥ Structuurjunkie planner

(Iemand die vraagt of ik alle boeken inmiddels heb gelezen is af).

Deze boeken kocht ik bij Blossom Books

Van tevoren kreeg ik via Instagram een aantal vragen:

Q: Ligt er veel YA/romance?
A: Wel een stuk meer dan pak ‘m beet 6 jaar geleden, maar thrillers zijn verreweg het meest vertegenwoordigd. Bekende en populaire thrillerauteurs liggen om de paar meter en als je fan bent van thrillers kun je echt failliet gaan. Qua YA heb je natuurlijk Blossom Books, maar er staan ook een aantal andere kramen die veelal of enkel YA verkopen. Maar een aantal kramen verkopen ook soms enkel nieuwe titels en door de Wet op de vaste boekenprijs zijn die niet goedkoper dan in de winkel.

Gekocht bij Boekenkraam

Q: Hoe zit het met het aanbod van Engelse boeken?
A: Hoewel er echt genoeg kramen zijn met Engelse boeken, zijn dit veelal echt oude (en versleten) boeken. Zeker geen nieuwe titels die je nu veel op Booktok of Bookstagram voorbij ziet komen. Qua genres zie je ook in het Engels vooral veel thrillers en (oudere) fantasy’s.

Q: Wat zijn de gemiddelde prijzen op de boekenmarkt?
A: Dat verschilt echt enorm per kraam en natuurlijk per boek. Bij sommige kramen kun je voor nog geen €5,- behoorlijke nieuwe titels (ook nog in een hele goede staat) scoren. Maar bij andere kramen is er ‘slechts’ 40% van de normale prijs afgegaan. Blossom Books verkoopt vaak hun boeken voor €5,- of €7,50 (afhankelijk van de staat en nieuwprijs), dus hier kun je lekker losgaan. Boekenkraam verkoopt hun boeken tegen dezelfde prijs als op de website, dus dan heb je een beetje een indicatie. En zoals ik al eerder schreef, er staan ook kramen die veel nieuwe boeken meenemen en die hebben dezelfde prijs als in de winkel. Zoals ik hierboven al schreef ben ik voor die 9 boeken €64,50 kwijt, omgerekend dus iets meer dan €7,- per boek. Uitschieter was bijvoorbeeld Een man van rook die ik voor €15,- scoorde (nieuwprijs €24,99). De drie boeken bij Blossom Books scoorde ik voor €7,50 per stuk.

Ik ben heel benieuwd, ben jij wel eens op de Deventer Boekenmarkt geweest?

Liefs,
Marleen

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.