Ik durf niets maar doe alles – Martine Bakker

Een tijdje geleden ontving ik een persbericht van Ik durf niets maar doe alles van Martine Bakker. Ik geef toe, ik had nog nooit van deze vrouw gehoord, maar mijn aandacht werd gelijk getrokken door de fantastische cover. Maar de inhoud klonk ook heel erg tof, dus ik wilde dit boek graag lezen. Vandaag lees je mijn recensie!

Martine Bakker besluit om vlak voor haar dertigste haar droom na te jagen: optreden als stand-upcomedian. Toevallig, voor haar, ongeveer het allerengste op aarde. Ze denkt dat als ze dát doet, ze dan alles durft en eindelijk zonder angst kan leven. Wat volgt is een rondreis door het hedendaagse comedycircuit van Nederland. Ze trekt van comedyclub naar podiumvrees en van afgang naar festival. Ondertussen komt ze oog in oog te staan met de tierende innerlijke criticus in haar hoofd, weerstand en uitstelgedrag, en probeert ze zichzelf ervan te overtuigen dat het zin heeft dat ze dit allemaal doet. Maar bestaat een leven zonder angst eigenlijk wel?

Ik durf niets maar doe alles is een beetje moeilijk in één hokje te stoppen. Het is een soort autobiografie, een soort hulpgids, maar verder ook een heerlijk en hilarisch boek. De combinatie van de humor en – soms best wel heftige – ervaringen van de auteur zorgt ervoor dat je steeds maar weer wilt doorlezen. Met korte hoofdstukken en hilarische anekdotes (ik heb regelmatig met een grote glimlach op mijn gezicht gezeten) is dit een boek voor iedereen en niet alleen voor mensen die iets meer willen weten over de wereld van comedy of de rol van vrouwen hierin. Dit boek is zoveel meer, dus dikke aanrader!

Ik las dit boek in de week dat de aflevering van BOOS rondom TVOH online kwam. Hoewel dit boek absoluut niet dezelfde onderwerpen aankaart, laat Ik durf niet maar doe alles wel heel goed zien dat er ook in de comedy wereld nog heel veel nodig is als het gaat om de verschillen tussen mannen en vrouwen. En ondanks de humor, werd ik daar dan weer verdrietig van. Maar gelukkig is hier dan Martine’s boek waarmee ze laat zien dat vrouwen ook (heel erg) grappig zijn. Dus ook voor een fijne dosis feminisme ben je met dit boek aan het goede adres.

Als je een boek leest van een comédienne, dan is het natuurlijk niet zo gek dat er veel humor in het boek verweven zit. Maar tegelijkertijd zit er ook een mooie serieuze ondertoon in. De verhalen hoe de auteur stijf van angst het podium opgaat, dingen doet die ze ongelofelijk eng vindt en de andere persoonlijke verhalen zorgen ervoor dat dit boek heel erg fijn te lezen is.

Niet alleen de cover is een plaatje, ook voor de heerlijke inhoud is dit een boek dat je in je kast wilt hebben. Een aanrader voor iedereen die wel eens een schop onder zijn of haar kont kan gebruiken om eindelijk die stap te nemen om je dromen waar te maken. En intussen kun je ook nog eens 288 pagina’s genieten van heerlijke anekdotes. Wat wil je nog meer?

Had jij dit boek al gezien? En zou je ‘m willen lezen?

Liefs,
Marleen

Titel: Ik durf niets maar doe alles ♥ Auteur: Martine Bakker ♥ Uitgeverij: Lev Uitgevers
Aantal pagina’s: 288 ♥ ISBN: 9789400512504 ♥ Waardering: ****
Ik heb dit boek gekregen als recensie-exemplaar, dankjewel Lev uitgevers!

Misschien vind je dit ook interessant

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.