Leeservaring: Emma van Jane Austen

De laatste klassieker die ik in 2021 las was Emma van Jane Austen. Ook dit boek las ik samen met Janneke en het was een succes! Ik denk dat dit echt een van mijn favoriete klassiekers is geworden én dat terwijl ik Emma zelf helemaal niet zo heel erg leuk vind, haha! Je leest vandaag mijn leeservaring, lees je mee?

Emma is een behoorlijk dikkerdje, dus we hadden er 1,5 maand voor uitgetrokken. Met bijna één hoofdstuk per dag best te doen. Maar ik vond bij deze klassieker soms een hoofdstuk per dag te weinig, want ik wilde eigenlijk wel steeds verder lezen. De vaart zit er over het algemeen lekker in (zie je niet heel vaak bij klassiekers) en zeker richting het einde was het voor mij steeds moeilijker om elke dag na één hoofdstuk het boek weer weg te leggen.

Maar zoals ik hierboven al in de inleiding schreef, Emma is op zich helemaal niet zo’n heel leuk en aardig personage. Maar juist om die reden vond ik dit boek echt heerlijk om te lezen. Ze is enorm arrogant, vindt zichzelf echt het einde en is op een toch wel heel leuke manier (net iets te) zelfverzekerd. Maar ik heb juist van dit boek genoten, omdat Emma zo’n excentrieke tante is. Zij maakt dit boek echt een feestje.

En daarnaast zijn de andere personages ook een mooie toevoeging aan het verhaal. Uiteraard vond ik Mr. Knightley verreweg het leukst. Emma’s vader en mevrouw Elton zijn allebei verschrikkelijk, maar ze zorgen voor veel humor, dus het is een heel klein beetje vergeven.

Voor mij waren de hoogtepunten de dialogen tussen Emma en Mr. Knightley. En hoewel het richting het einde me het iets te lang duurde voordat er echt iets gebeurde, heeft Jane Austen de slowburn wel goed op papier gezet.

Ik heb na het lezen de film (uit 2020) gekeken en die vond ik tegenvallen. Het zet het boek heel erg goed neer en de personages zijn goed gecast, maar het voelde als een soort parodie, waardoor ik de film meer lachwekkend dan iets anders vond. Daarom raad ik je vooral aan om het boek te lezen en de film of links te laten liggen, of pas na die tijd te kijken.

En hoeveel zin in heb ik om Geachte Mr. Knightley te herlezen? Zeker nu ik ook de andere klassiekers heb gelezen, wil ik hier opnieuw induiken. Kijken of ik nog meer begrijp van de verwijzingen.

Ook het samen lezen van Emma was een succes! Ik raad je absoluut aan om samen met een andere boekenliefhebber een klassieker te lezen. Met één of twee hoofdstuk(ken) per dag is het echt heerlijk om eindelijk eens die klassiekers te lezen!

Heb jij Emma al eens gelezen?

Liefs,
Marleen

Misschien vind je dit ook interessant

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.