Een steekje los – Iris ter Haar

Eind vorig jaar kocht ik via marktplaats Een steekje los van Iris ter Haar. Dit boek is een nieuw deel in de Hoofdzaken van Blossom Books en trok me heel erg door het onderwerp: angst. Een van mijn doelen van dit jaar is om boeken niet te lang te laten liggen, dus ik dook gelijk deze maand het boek in. Vandaag lees je mijn recensie!

1,1 miljoen Nederlanders hebben net als Iris ter Haar een vorm van een angststoornis. In ‘Een steekje los’ vertelt Iris over haar eigen angststoornis en agorafobie; wat is een paniekaanval precies, wat gebeurt er als je met je klachten naar de huisarts gaat, welke therapieën bestaan er voor deze stoornis en hoe beleef je het dagelijks leven als je het liefst altijd binnen blijft? Een toegankelijk geschreven verhaal, vol herkenbare anekdotes en met flinke dosis humor en zelfspot.

Een steekje los is niet het eerste deel in de Hoofdzaken-serie dat ik heb gelezen, maar het is wel met afstand de meest indrukwekkende en heftigste om te lezen. Iris heeft haar verhaal en haar ervaringen met haar paniekstoornis en agorafobie op een hele laagdrempelige manier neergezet. Ze weet zelfs – ondanks het onderwerp – er nog wat humor doorheen te fietsen, waardoor het op geen enkel moment zwaar of minder behapbaar wordt.

Ik was er inmiddels ook achter dat ik geen mascara op moest doen als ik een therapiesessie had. Weer zat ik als een huilende pandabeer bij. Niet omdat we diep in mijn ziel groeven of omdat er jeugdtrauma’s werden opgerakeld, maar gewoonweg door het feit dat ik uit mijn huis was en daar zat.

Zoals ook met de andere boeken uit deze serie heb ik eigenlijk geen ervaring met het onderwerp. Daarom is het zo ontzettend goed dat deze boeken er zijn en worden uitgegeven. Ik heb zoveel geleerd en ik vond het een eer om een kijkje te mogen nemen in Iris’ hoofd. Dit boek is denk ik een heel fijn boek voor mensen die zelf kampen met paniekstoornissen, maar het is ook absoluut een aanrader als je daar niet of weinig mee te maken krijgt.

Wel moet ik zeggen dat soms heel technisch wordt. Vooral het begin worden er veel medische begrippen gehaald – wat ook wel nodig is om alles uit te leggen – maar tegelijkertijd wordt het ook een beetje droog en taai. Gelukkig gaat Iris daarna snel over op haar eigen ervaringen, waardoor dit een van de meest indrukwekkende non-ficties is die ik heb gelezen.

Een steekje los is een absolute aanrader. Must read voor mensen die meer over paniekstoornissen en angst willen lezen.

Zou jij dit boek willen lezen?

Liefs,
Marleen

Titel: Een steekje los ♥ Auteur: Iris ter Haar ♥ Uitgeverij: Blossom Books
Aantal pagina’s: 228 ♥ ISBN: 9789463492713 ♥ Waardering: ****

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.