Terwijl Parijs sliep – Ruth Druart

Vroeger las ik behoorlijk veel boeken over de Tweede Wereldoorlog. Tegenwoordig is het een wonder als ik er al eentje per jaar lees. Best zonde, want er verschijnen best wat mooie en interessante boeken volgens mij. Terwijl Parijs sliep leek me zo’n eentje en die kwam gelijk op mijn TBR. Ik leende het boek een paar weken geleden via de bibliotheek en vandaag lees je mijn recensie!

Parijs, 1944. Het leven van een jonge vrouw neemt een afschuwelijke wending als ze op een dag van haar bed wordt gelicht. Ze wordt op transport gezet naar Auschwitz. Op het perron neemt ze een levensbepalende beslissing: in haar wanhoop geeft ze haar zoontje, een baby nog, weg aan een wildvreemde man.

Santa Cruz, 1953. Jean-Luc heeft met veel moeite het verleden achter zich gelaten. Getekend door de nazibezetting van Parijs en zijn werk langs de spoorlijnen, waar hij getuige was van de gruwelijkheden die de Duitsers aanrichtten, ontvluchtte hij na de Tweede Wereldoorlog Frankrijk om samen met zijn vrouw en aangenomen zoontje een nieuw leven te beginnen in de Verenigde Staten. Dan wordt op een dag zijn ergste angst werkelijkheid en klopt het verleden volkomen onverwacht op zijn deur.

Wat een hartverscheurend verhaal. Ik kan niets anders zeggen. De flaptekst belooft al een emotioneel en heftig verhaal en daarin heeft de auteur absoluut niet teleurgesteld. Het verhaal van jongetje Sam en zijn ouders zet je continu aan het denken én zorgt ervoor dat je dit verhaal niet snel zult vergeten. Het is een van indrukwekkendste boeken die ik de afgelopen tijd heb gelezen en ik heb absoluut geen spijt dat ik dit boek heb gelezen.

Het verhaal wordt verteld vanuit twee periodes. De periode in de tweede wereldoorlog waarin Jean Luc aan het spoor werkt en opeens een pasgeboren baby in zijn handen gedrukt krijgt en de periode negen jaar later als Jean Luc met het kindje in de VS woont. De afwisseling zorgt voor enorm veel vaart in het verhaal en je wilt steeds maar weer verder lezen. De keuzes waar de hoofdpersonages voor staan – grote keuzes om leven en dood – zorgen voor een brok in je keel en doen je afvragen hoe je zelf zou reageren in dergelijke situaties (geloof me, is niet in te denken).

Wat ik ‘mooi’ vind aan boeken voor WO2 is dat je elke keer weer een nieuw iets bij leert. Zo ken ik enkel de verhalen uit Frankrijk in die periode uit bijvoorbeeld Haar naam was Sarah. Met dit verhaal van Jean Luc leer je weer iets bij. Hoewel het een fictief verhaal is, is het zo realistisch en geloofwaardig neergezet. En dit zal ook echt meermaals zijn gebeurd tijdens die gruweljaren. Alleen met die gedachtes zal je dit boek waarschijnlijk al lezen met tranen in je ogen.

Als je graag emotionele en heftige verhalen leest, dan is dit boek absoluut iets voor jou. Het boek heeft mijn verwachtingen overtroffen. Must read, deze!

Heb jij dit boek al gelezen?

Liefs,
Marleen

Titel: Terwijl Parijs sliep ♥ Auteur: Ruth Druart ♥ Uitgeverij: Boekerij
Aantal pagina’s: 384 ♥ ISBN: 9789022592380 ♥ Waardering: ****,5

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.