Column: Waarom ik mijn abonnement van de bibliotheek heb opgezegd

Ik heb jarenlang een abonnement van de bibliotheek gehad. Ik kan eigenlijk niet herinneren dat ik ooit geen abonnement heb gehad. Als klein meisje ging ik regelmatig naar de bibliotheek en kwam ik vervolgens thuis met een groot stapel en dat is eigenlijk altijd zo gebleven. En toch heb ik besloten om mijn abonnement op te zeggen en ik vertel je vandaag waarom!

Ik heb een bepaalde volgorde als het gaat om boeken kopen en lezen. Er zijn boeken die ik gewoon in mijn kast wil hebben. Period. Die boeken koop ik of krijg ik als recensie-exemplaar. Dan zijn er een aantal boeken die ik graag wil lezen, maar die ik niet perse hoef te hebben. Die lees ik voornamelijk via Kobo Plus of koop ik als e-book (of leen ik van lieve vrienden). En de laatste paar boeken die niet in die eerste categorieën thuishoren, die leen ik bij de bibliotheek. En dat zijn er tegenwoordig niet zoveel meer.

En het ergste? Die kleine groep boeken die ik dan uiteindelijk via de bibliotheek leende, gingen vaak ongelezen weer terug #oops. Ik las dus steeds minder boeken via de bibliotheek. Daarnaast is het bij mijn bibliotheek helaas het geval dat ik heel erg lang moet wachten op (nieuwe) boeken. Vaak had ik al zo lang gewacht, dat ik het boek inmiddels al via Kobo Plus kon lezen wanneer ik ‘m eindelijk kon ophalen. En aangezien ik het toch fijner vind om een e-book te lezen, ging het boek van de bibliotheek toch weer terug.

En het gaat me echt niet om het geld. Die €60,- per jaar kan ik gerust missen, maar als ik slechts een paar boeken per jaar lees via de bibliotheek is het net zo voordelig om die paar boeken maar gewoon te kopen (digitaal of fysiek) als ik ze dan toch zo graag wil lezen. Tegelijk zorgde het abonnement ook voor een bepaalde druk. Ik had onbewust mezelf toch de verplichting opgelegd om meer via de bibliotheek te lezen.

Daarnaast heb ik ook echt meer dan genoeg om te lezen. Met meer dan 150 ongelezen boeken in de kast en meer dan 300 ongelezen boeken via Kobo Plus (geen grapje) kom ik de komende maanden en zelfs jaren wel door, haha. En mocht ik toch mijn abonnement missen, dan kan ik ‘m altijd weer activeren, toch?

Mijn abonnement loop nog t/m 1 december en ik heb op dit moment nog één boek in huis. Het lukt me vast om die nog even uit te lezen 😉

Heb jij een abonnement van de bibliotheek?

Liefs,
Marleen

Misschien vind je dit ook interessant

4 reacties

  1. Ik heb inderdaad een abonnement bij de bieb, samen met mijn moeder. Zij leent de DVD’s en ik de boeken. Toch merk ik dat de bieb boeken ook bij mij een lagere prioriteit hebben, dan lees ik eerst mijn eigen boeken en ebooks. Toch zou ik niet zonder kunnen. Het struinen tussen de boeken vind ik heerlijk. Ook heb ik als student niet het budget om veel boeken te kopen, dus dan toch maar naar de bieb.

  2. Shocking! Haha, ik had ooit een abbo maar uiteindelijk wou ik de toffe boeken (en dat waren er veel) toch in mijn eigen kast hebben… En hier inderdaad hetzelfde probleem nieuwe boeken duurde heel lang voordat ze in mijn bieb lagen.

  3. Ik schrik altijd van de prijzen in Nederland voor de bibliotheek! Ik betaal slechts 5€ per jaar. Maar ik denk niet dat auteurs een bijdrage krijgen wanneer een boek wordt uitgeleend.. Dat terzijde: ik begrijp je redenering wel. Ik heb een heel goede bib wat releases betreft maar ik ga er even niet meer naartoe omdat ik nog veel te veel ongelezen boeken heb in mijn kast. Zodra die gedaald zijn dan ga ik wel terug naar de bib!

  4. Ik ben vroeger echt jaren lid geweest van de bieb en heb dat toen op een gegeven moment opgezegd. Twee maanden geleden miste ik ‘t weer enorm en heb ik een flex abonnement genomen. Vind het zo heerlijk om er te struinen en vind het ook lekker om me met een ‘echt’ boek op de bank te nestelen. Ben dus weer echt heel blij met mn abonnement! Daarnaast heb ik ook kobo plus en lees ik elke avond in bed op mn ereader. Genietennn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.