Dumplin’ – Julie Murphy

Tijdens de eerste bijeenkomst met de Hebban YA Club van 10 waren we bij Uitgeverij Moon. Daar vertelde uitgeefster Marieke enthousiast over de boeken die binnenkort zouden verschijnen bij Moon en een van die boeken was Dumplin’! Ze maakte mij erg enthousiast en al snel had ik het boek gereserveerd! Maar was ik net zo enthousiast na het lezen? Lees snel verder! 

Willowdean Dickson heeft een maatje meer en vindt dat geen probleem, terwijl iedereen om haar heen geobsedeerd is door de aankomende missverkiezing. Pas als Will een relatie krijgt met haar oogverblindend knappe collega Bo, begint ze te twijfelen over haar figuur. Om haar zelfvertrouwen terug te krijgen, besluit Will het meest afschuwelijke te doen dat ze zich kan voorstellen: ze geeft zichzelf op voor de Clover City’s Missverkiezing. Gaandeweg laat Will niet alleen Clover City versteld staan, maar vooral zichzelf.

Zoals de samenvatting van het boek al zegt gaat Dumplin’ over Will, een meisje met een maatje meer. Dat was eigenlijk het eerste wat mij trok aan dit boek. Er zijn weinig boeken te vinden met personages die geen maatje ieniemienie hebben en dat vind ik best jammer. Ik heb zelf zeker geen maatje S (nooit gehad en zal ik ook nooit hebben) en daar ben ik (meestal) best tevreden mee maar soms zou het best fijn zijn om een boek te lezen waarin een stoer personage centraal staat die niet alleen maar tussen de kleine maatjes snuffelt. Deze maand maakte Moon daar verandering in met Dumplin’.

I get called a freak every day. I might as well make a show of it.

Voordat ik begon met lezen verwachtte ik een grappig boek met een stoer meisje met inderdaad een maatje meer, maar die hier vooral zelfverzekerd mee om zou gaan. Die verwachtingen zijn niet helemaal waargemaakt. Will is een stoer personage maar ze is eigenlijk helemaal niet zo zelfverzekerd. Het is natuurlijk compleet te begrijpen dat een zestienjarige onzeker is over zichzelf en het komt ook heel geloofwaardig over, maar dit zorgde er wel voor dat het boek een beetje saai is. Er gebeurt niet zoveel.

Will ervaart alle problemen die elk tienermeisje ervaart, van lichamelijke onzekerheden en de eerste verliefdheid tot de eerste kus en ruzie met je beste vriendin. Will is een ‘echt’ en vooral herkenbaar personage en je kunt je erg goed in haar leven. Maar wederom, er gebeurt gewoon niet zoveel waardoor je niet echt het idee dat je fictie aan het lezen bent. Ik vind het erg bijzonder dat er een verhaal wordt geschreven over een meisje maatje XL (of zelfs XXL) maar hier had best een zelfverzekerd en grappig randje aan mogen zitten. In mijn ogen was dit boek juist te ‘echt’. Het neigt meer naar een soort biografie dan dat het echt fictie is. Will had in mijn ogen wel iets aangedikt morgen worden, alles had iets overdrevener gemogen. Het einde was daarentegen wel perfect. Niet te dik (geen woordgrapje, beloofd!) aangezet en helemaal geloofwaardig. Geen enkel einde had denk ik beter gepast.

Dumplin’ is een boek dat iedereen gelezen moet hebben. Niet perse om het verhaal, maar om de boodschap die het boek heeft. Het maakt niet uit hoe je er uitziet, zolang je maar tevreden met jezelf bent! Dumplin’ is herkenbaar met een vleugje humor!

Heb jij Dumplin’ al gelezen?

Liefs,
Marleen

Titel: Dumplin’ ♥ Auteur: Julie Murphy ♥ Pagina’s: 319 ♥ Uitgeverij: Moon
ISBN: 9789048831456 ♥ Waardering: ****

Misschien vind je dit ook interessant

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.