Het laatste verhaal van Mina Lee – Nancy Jooyoun Kim

Toen ik dit boek voorbij zag komen in de catalogus van HarperCollins was ik gelijk enthousiast. De flaptekst maakte me direct nieuwsgierig en ik kon niet wachten om er in te beginnen. Ik mocht een digitaal vooruitleesexemplaar ontvangen zodat ik vandaag – de dag van verschijning – met jou kan delen wat ik ervan vind! Lees je mee?

Het is een mysterie voor Margot Lee waarom haar moeder Mina de telefoon niet meer opneemt. Als ze afreist naar haar ouderlijk huis in Los Angeles, komt ze erachter dat haar moeder onder verdachte omstandigheden is overleden. Ze beseft dat ze eigenlijk niets weet over een van de belangrijkste personen in haar leven. Die ontdekking dwingt haar tot het ontrafelen van haar moeders geschiedenis.
Toen Mina, een wees uit de Koreaoorlog, jaren geleden aankwam in Los Angeles, had ze niets of niemand. Terwijl ze haar nieuwe leven opbouwt, en net rond kan komen met haar baantje in de supermarkt, lacht nieuw levensgeluk haar toe; ze wordt verliefd. Maar haar liefdesverhaal blijkt consequenties te hebben…

Het laatste verhaal van Mina Lee draait om twee vrouwen van verschillende generaties tegen de achtergrond van o.a. immigratie en de American Dream. Hoewel ik natuurlijk bekend ben met beide onderwerpen, heb ik nog niet veel boeken over deze onderwerpen gelezen. Ik vind het prachtig hoe de auteur deze onderwerpen op papier heeft gezet en daarbij de twee verschillende verhalen van moeder en dochter vertelt. Dit boek is een laagdrempelige manier om hier meer over te lezen, maar tegelijkertijd ook te leren hoe kwetsbaar en vooral onzichtbaar veel mensen in de samenleving is.

Zoals de flaptekst al verteld vindt Margot haar moeder en vindt dat het overlijden van haar moeder onder verdachte omstandigheden is gebeurd. Hierdoor ontstaat er een bepaalde soort spanning die je steeds in je greep houdt. Wel vond ik de obsessie en bepaalde keuzes die Margot maakt niet heel geloofwaardig. Uiteindelijk worden de meeste keuzes verklaard, maar het zorgde niet op elk moment voor veel begrip tijdens lezen. Wel laat de auteur heel mooi zien hoe cultuur- en generatieverschillen, juist in één gezin, voor veel onbegrip en onduidelijkheid kan zorgen. De bijzondere band tussen Margot en Mina is prachtig op papier gezet.

Op die zeldzame momenten dat ze haar gevoelige en kwetsbare kant toonde, waardoor hun stabiliteit wankelde als glazen in een kast tijdens een aardbeving, leerde Margot dat familieleden onze grootste bron van verdriet waren, of ze nu ons waren ontvallen of in de steek hadden gelaten of simpelweg onze haren wasten.

Het einde en het mysterie is aan de ene kant een van de sterke punten van het boek, maar tegelijkertijd voelde het voor mij een beetje als een anticlimax. Door de spanning die de auteur subtiel door het verhaal heeft verweven heb je het idee dat je met een enorm wow-gevoel wordt achtergelaten, maar dat was niet helemaal het geval. Maar juist omdat het verhaal gezien kan worden als een verhaal dat van zo enorm veel mensen over de wereld zou kunnen zijn, maakt dit een heel indrukwekkend verhaal.

Ik had stiekem een klein beetje gehoopt op een nieuwe favoriet (zoals eigenlijk bij heel veel nieuwe boeken) en dat is net niet helemaal gebeurd. Wel heb ik genoten van het verhaal van Mina en Margot en heb ik mezelf eventjes mogen onderdompelen in de Koreaans-Amerikaanse cultuur. Een prachtig verhaal dat je zeker bij zal blijven.

Stond dit boek al op jouw TBR?

Liefs,
Marleen

Titel: Het laatste verhaal van Mina Lee ♥ Auteur: Nancy Jooyoun Kim ♥ Uitgeverij: HarperCollins
Aantal pagina’s: 416 ♥ ISBN: 9789402708257 ♥ Waardering: ****
Ik heb dit boek ontvangen als recensie-exemplaar, dankjewel HC!

Misschien vind je dit ook interessant

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.