Alles is onderhandelbaar – Meg Myers Morgan

Over het algemeen ben ik heel goed op de hoogte wat er allemaal verschijnt in boekenland. Ik pluis de catalogi uit zodra deze online staan, houd tussendoor ook verschillende overzichten bij en word natuurlijk ook regelmatig op de hoogte gehouden van verschillende uitgeverijen. Toch komt het wel eens voor dat er een boek tussendoor glipt en Alles is onderhandelbaar was zo’n boek. Ik ontving het boek als verrassing van Karakter Uitgevers en tot dat moment had ik nog helemaal niet van dit boek gehoord. Wel was ik heel nieuwsgierig, dus vandaag lees je wat ik ervan vind!

Het is niet zo dat vrouwen niet kunnen onderhandelen of dat we slechte onderhandelaars zijn. We zijn immers al gewend om over alles te onderhandelen. Maar we onderhandelen te weinig voor onszelf. In Alles is onderhandelbaar spoort Meg Myers Morgan ons aan om nú actie te ondernemen. Als vrouwen moeten we vergeten te proberen ‘alles te hebben’, dat zal niet lukken. In plaats daarvan raadt zij ons aan om slim te navigeren tussen de verlangens, verwachtingen en eisten van het leven.

Laat ik maar beginnen met dat ik het heel erg fijn vond hoe persoonlijk dit boek is. Bijna alle voorbeelden die de auteur aanhaalt zijn ervaringen, fouten of lessen die ze zelf heeft geleerd of van mensen dicht bij haar. Dat zorgt ervoor dat dit een niet een gids is vol goedbedoelde, maar algemene adviezen, maar juist een boek met tips in combinatie met voorbeelden uit haar eigen leven. Ze benoemt veel eigen momenten, maar ook hoe zij leert van mensen om haar heen. Wel vond ik dat ze iets te vaak verwees naar haar jonge dochtertjes. Ja, je kunt veel leren door te kijken naar anderen (ook kinderen), maar dat is niet altijd de manier om daadwerkelijk iets gedaan te krijgen in het leven.

Maar om te krijgen wat we wensen (in het leven, in de liefde, op het werk en thuis) zijn we bijna altijd afhankelijk van de hulp van anderen.

Het boek draait dus om onderhandelen en hoe je alles uit het leven kunt halen. Het boek is opgedeeld in 5 hoofdstukken met daarin elk een ander tactiek om te krijgen wat je graag wilt. Een fijne opbouw en extra fijn is hoe elk hoofdstuk wordt afgesloten met een korte opsomming. Echter vond ik wel dat het overzicht een beetje weg was. Het leek er soms op of de auteur teveel tips over het leven algemeen wilde geven, dan enkel bij het verhaal over onderhandelen te blijven. Dat is op zich niet erg, maar daardoor weet je op een gegeven moment niet meer wat je wilt onthouden en het haalt een beetje de krachtige boodschap achter het boek weg.

Je moet meer zijn dan de heldin van je verhaal. Wees de verteller. En schrijf daarna, met jou als heldin.

Zoals het helaas met veel vertaalde non fictie boeken gaat, is Alles is onderhandelbaar soms een beetje te Amerikaans. Hoewel de auteur echt veel handige tips heeft met veel toegevoegde waarde, is het grootste gedeelte voornamelijk toepasbaar op het leven in de VS of als je in een specifiek moment in je leven zit. Zelf is Meg Myers Morgan hoogleraar op een universiteit en het boek draait voornamelijk om tips en ervaringen die zich op een universiteit afspelen en rondom mensen die wel of geen postdoc gaan doen. Nu zijn de tips die daaruit voortvloeien ook zeker toepasbaar op het dagelijkse leven, maar het zorgt er wel voor dat je veel meer moet nadenken over hoe je haar adviezen kunt toepassen in jouw leven, in plaats van dat je zomaar bepaalde lessen kunt overnemen. En dat is jammer, want ze heeft voldoende tips en weet waar ze het over heeft.

Zoals je kunt lezen is Alles is onderhandelbaar een fijn boek, maar wellicht niet voor iedereen van toepassing. Ik heb er zeker wat fijne lessen uitgehaald en ik weet zeker dat ik de korte samenvattingen aan het einde van het hoofdstuk er nog eens ga bij pakken, maar het is geen enorme must read op het gebied van verder komen in het leven en om te onderhandelen over wat je wilt in het leven. De auteur wist niet altijd de focus te houden op waar het echt om draaide en dat zorgde ervoor dat je af en toe net iets te ver afdwaalde.

Lees jij graag non-fictie?

Liefs,
Marleen

PS. Het boek is gratis te lezen met Kobo Plus. Als je nog geen abonnement hebt op deze fijne ebookservice kun je via deze link je abonnement afsluiten. Maak je gelijk kans op een jaar gratis! 

Titel: Alles is onderhandelbaar ♥ Auteur: Meg Myers Morgan ♥ Uitgeverij: Karakter Uitgevers
Aantal pagina’s: 320 ♥ ISBN: 9789045217673 ♥ Waardering: ***,5
Ik heb dit boek ontvangen van Karakter Uitgevers, dankjewel! 

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.