Ik geloof in jou – Hinke van Abbema

Eind mei werd ik verrast door Kok Boekencentrum met een onverwachts recensie-exemplaar van Ik geloof in jou, het tweede boek van Hinke van Abbema. Ik had nog niet eerder van dit boek gehoord, maar de flaptekst klonk leuk, dus ik besloot het boek snel te lezen. Vandaag lees je of deze verrassing mij in de smaak viel, lees je mee?

De zeventienjarige Aicha zit in het laatste jaar van de havo. Ze is goed bevriend met Youssef, en haar ouders zien een relatie tussen de twee wel zitten. Maar dan ontmoet Aicha op een dag de christelijke Sara, die doet wat ze wil. Als Sara haar op een dag vertelt dat ze lesbisch is, weet Aicha niet zo goed wat ze met haar gevoelens aan moet. Kan ze vrienden blijven met iemand die op meisjes valt en ook nog eens ergens anders in gelooft? En wat is er precies met Sara aan de hand?

Laat ik maar gelijk met de deur in huis vallen, dit boek was helaas niets voor mij. Ik kwam er – ondanks de relatief weinig pagina’s – maar moeilijk doorheen. De reden dat dit boek mij trok was het perspectief van de twee personages, Sara en Aicha, en het onderwerp. Natuurlijk is het hartstikke goed dat deze boeken er zijn, want juist door het lezen van dit soort boeken kun je op een laagdrempelige manier iets leren of iemand anders. Maar dit boek deed het helaas niet voor mij.

Ik vond de keuze voor twee meisjes met beiden een ander geloof heel erg goed gekozen. Ik kon me alleen niet inleven in deze twee meisjes. De schrijfstijl voelde voor mij best wel afstandelijk en plat, waardoor ik ook weinig sympathie voor de personages kon opbrengen. Ik kon me niet in hen verplaatsen en dat vind ik jammer. Juist een boek waaronder de Islam en het Christelijke geloof een rol speelt, zou het fijn zijn om je – ook al heb je zelf een compleet ander leven – met een hoofdpersonage te kunnen identificeren. Helaas was dat voor mij compleet niet het geval, waardoor ik ook weinig leesplezier ervaarde.

Uit het boek blijkt veel kennis van de auteur. De auteur is theoloog en haar kennis van beide geloven komt goed naar voren in het boek. Wel had ik het idee dat de auteur teveel onderwerpen in ‘slechts’ 280 pagina’s wilde stoppen. De auteur kaart allerlei belangrijke onderwerpen aan, maar je wordt hierdoor teveel ondergesneeuwd, waardoor de kern van het verhaal een beetje wegvalt. Dit boek had voor mij een stuk krachtiger kunnen zijn, als de auteur het bij het hoofdthema had gehouden.

Helaas was dit niet mijn boek. Ik denk dat dit boek wat meer geschikt is voor jongeren, maar ik denk ook dat er betere boeken zijn in dit specifieke genre. Maar dat dit boek niet iets voor mij bleek te zijn, wil niet zeggen dat jij niet van dit boek kan genieten. Ervaar het vooral zelf!

Zou jij dit boek willen lezen?

Liefs,
Marleen

Titel: Ik geloof in jou ♥ Auteur: Hinke van Abbema ♥ Uitgeverij: Kok Boekencentrum
Aantal pagina’s: 280 ♥ ISBN: 9789026624490 ♥ Waardering: **,5
Ik heb dit boek al recensie-exemplaar gekregen van Kok Boekencentrum, dankjewel!

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.