Bijna echt – Lisa van Campenhout

Een van de boeken van Blossom Books van de zomercatalogus waar ik naar uitkeek was Bijna echt van Lisa van Campenhout. Ik heb even getwijfeld of ik het boek zou kopen, maar toen zag ik dat het op mijn geliefde Kobo Plus stond, dus toen was de keuze snel gemaakt. Ik begon gelijk en vond dit boek wel een goede om een complete recensie van te schrijven! Lees je mee?

Brenda weet hoe het is om onzichtbaar te zijn, geen vrienden te hebben en niet mee te tellen, en ze is het zat. Haar plan: zichzelf opnieuw uitvinden als ze gaat studeren in Amsterdam. Maar als dat plan meteen mislukt na een rampzalige introductieavond, moet ze iets anders verzinnen.

Twee dagen later is ze Aurélie uit Parijs: een rijke erfgename met een fantastische kledingsmaak, die in een sjiek hotel woont. Ze heeft vrienden, een indrukwekkend aantal Instagramvolgers en een jaloersmakende agenda… maar ook drie gestolen creditcards, het gevoel dat ze achtervolgd wordt en een aantal dreigende privéberichten in haar Instagram-inbox.

Haar web van leugens wordt steeds verstikkender, maar ze kan nu niet meer terug, toch?

Wat vanaf het begin al opvalt is de fijne, aangename en vooral originele schrijfstijl. Lisa schrijft op een manier waarop het lijkt dat Brenda/Aurélie naast je zit en haar verhaal (achteraf) vertelt. Daarmee weet je al zo’n beetje hoe het eindigt, maar juist die weg die de hoofdpersoon aflegt is enorm interessant en vooral heel erg vermakelijk. Ze begint niet alleen haar verhaal door terug te blikken maar ook tussentijds spreekt ze de lezer echt letterlijk aan. Deze schrijfstijl maakt het leesproces heel erg persoonlijk en ook heel erg fijn.

Ik vind het een beetje lastig om dit boek met iets anders te vergelijken (and that’s a good thing). Het boek is enorm origineel en alles bij elkaar maakt dit verhaal dat je nog niet eerder hebt gezien. Natuurlijk kennen we boeken waarin de personages rijker zijn dan goed voor ze is, maar ik heb nog nooit een boek gelezen waarin een hoofdpersoon letterlijk alles bij elkaar liegt om vrienden te maken. Dat maakt Brenda onsympathiek, maar tegelijk heeft ze ook iets waardoor je geen enorme hekel aan haar hebt.

Ik vond Bijna echt echt een heel tof boek, maar ik heb ook wat kanttekeningen. Zo vond ik het middenstuk wat te lang en een beetje teveel van hetzelfde. Het grootste gedeelte van het boek draait om wat Aurélie met haar vrienden uitspookt. Je valt van het ene feestje in het andere en verder gebeurt er niet bijster veel. Op een gegeven was ik daar wel een beetje op uitgekeken en keek ik vooral uit naar het einde. Het einde is op zich sterk, maar ik had daar echt wel meer van willen zien. Ik had heel erg graag meer willen lezen hoe het avontuur uiteindelijk eindigt.

Zoals je kunt lezen heb ik genoten van Bijna echt, mét wat opmerkingen. De schrijfstijl is in ieder geval zo fijn dat ik nu al weer dat ik Lisa’s volgende boeken wil gaan lezen.

Zou jij dit boek willen lezen?

Titel: Bijna echt ♥ Auteur: Lisa van Campenhout ♥ Uitgeverij: Blossom Books
Aantal pagina’s: 344 ♥ ISBN: 9789463491990 ♥ Waardering: ***,5

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.