Vaarwel Roscoe – Céla van Gastel

Een van de meeste gehypete boeken van eigen bodem dit voorjaar was toch wel Vaarwel Roscoe. Ik werd daardoor best nieuwsgierig gemaakt en ik ontvang van Boekerij een digitaal recensie-exemplaar. Vandaag lees je mijn recensie!

De hele wereld is in shock als multitalent Roscoe Mulder onverwachts overlijdt. Tegen wil en dank doorgebroken als superheld in een hitserie, zat Roscoe nog boordevol plannen en ideeën: schrijver wilde hij zijn, en fotograaf, en muzikant. Het verlies is groot, maar bij niemand komt de klap harder aan dan bij de twee belangrijkste mensen in het leven van Roscoe: zijn grote liefde Livia en zijn broer Rafael.

Terwijl er postzakken vol steunbetuigingen worden bezorgd en social media overstroomt met berichten en speculaties van vriend en vijand, proberen Rafael en Livia grip te krijgen op hun verdriet. Door hun herinneringen reconstrueren ze het leven van Roscoe, een hypergevoelige jongen die worstelde met een neiging om alle leed van de wereld op zijn schouders te torsen. Hij stond altijd klaar voor iedereen en gunde iedereen een tweede kans, van hun weggelopen vader tot de zwerver op de hoek van de straat, maar was er wel genoeg oog voor hem?

Dit is qua leeservaring een van de meest bijzondere boeken die ik ooit heb gelezen. Ik kwam er namelijk niet doorheen, ik ben letterlijk gestopt na elk hoofdstuk, maar ik vond het dus wel een indrukwekkend en bijzonder boek. Niet voor niets heb ik dit boek dan ook 4 sterren gegeven. Dus ondanks dat ik echt enorm lang over dit boek heb gedaan, vind ik het wel een aanrader. Ik weet eerlijk gezegd ook niet zo goed waar het vandaan kwam. Het boek blijft in principe continue interessant, maar misschien – omdat je al weer dat Roscoe overlijdt – ontbreekt de spanning te veel.

Het boek heeft een hele bijzondere en originele schrijfstijl. Het verhaal begint op het moment dat Roscoe overlijdt en je leest het vanuit zijn vriendin Liv en zijn broer Rafael. Zij vertellen hun verhaal en hun herinneringen van Roscoe als het ware aan hem. Dat zorgt ervoor dat het een soort boek vol herinneringen en liefde wordt. Tegelijkertijd leer je Roscoe op deze – weliswaar aparte – wijze beter kennen.

Ze zeggen wel eens, over de doden niets dan goeds. Dat herken je ook heel erg goed in Vaarwel Roscoe. Natuurlijk is het heel erg mooi om te lezen hoe belangrijk Roscoe voor Liv, Rafael en andere personages is en is geweest, maar op een gegeven kwam dat ophemelen echt een beetje mijn neus uit. Gelukkig komt daar richting het einde wel een beetje verandering in, waardoor Roscoe ook na zijn dood nog wat menselijker wordt.

Ondanks dat ik niet bepaald lekker door het boek ging, raad ik je ‘m wel aan. Het is een bijzonder verhaal, met een unieke en originele schrijfstijl. Geloof me, zoiets heb je nog niet eerder gelezen.

Heb jij dit boek al gelezen?

Liefs,
Marleen

Titel: Vaarwel Roscoe ♥ Auteur: Céla van Gastel ♥ Uitgeverij: Boekerij
Aantal pagina’s: 336 ♥ ISBN: 9789022592618 ♥ Waardering: ****
Ik heb een digitiaal recensie-exemplaar gekregen, dankjewel Boekerij!

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.