Fin & Rye – Harry Cook

Ik hou van lieve, schattige YA verhalen waarin je jezelf even helemaal kunt verliezen. Toen ik het boek Fin & Rye tegenkwam, was ik heel benieuwd of dit zo’n soort boek zou zijn. Van uitgeverij Best of YA ontving ik een exemplaar en je leest vandaag wat ik van dit boek vind!

Fin kust een jongen. Wanneer zijn vader erachter komt, verhuist de hele familie halsoverkop naar een andere stad. Maar een nieuwe start verandert niets aan Fins geaardheid of de problemen die zij in de ogen van iedereen veroorzaakt. Nou ja, iedereen… zijn nieuwe beste vriendin Poppy en haar vriendin June maken er totaal geen probleem van en Rye ook niet, zijn nieuwe crush. Terwijl Fin and Rye langzaam naar elkaar toe groeien en uiteindelijk intieme momenten beleven, besluiten Fins conservatieve ouders hem naar een ‘therapy camp’ te sturen. Het is een nachtmerrie. Kunnen Fins vrienden een briljant plan bedenken om hem te redden voordat de misdienaren hem in ‘the straight and narrow’ dwingen?

Zoals ik hierboven al schreef, ik hou van lieve, schattige verhalen. En het verhaal van Fin & Rye (en de vuurvliegjes) is zo lief, zo klein. Ik vind Fin & Rye echt een hele fijne toevoeging aan het LHBTQI+ (YA) genre in Nederland. De opbouw van de relatie tussen die twee is zo cute en hartverwarmend. Hoewel het een beetje overkwam als een instalove, wordt het wel heel erg goed uitgewerkt.

Het boek heeft een bijzondere schrijfstijl, of misschien ligt het ook wel een aan de vertaling. Met bijzondere woordkeuzes en aparte opbouw van zinnen krijgt dit boek een fijn, origineel sausje. Daarnaast maken de andere personages, zoals June en Poppy, dit boek ook echt een mega fijne read. Je wilt onderdeel zijn van deze fijne, lieve vriendengroep en je hart wordt een stukje groter omdat Fin daar gelijk al onderdeel van kan zijn.

Maar naast de grote dosis cuteness kent dit boek ook een heftig thema. Fin wordt compleet niet geaccepteerd door zijn ouders en wordt zelfs naar conversietherapie gestuurd. Dat zorgde voor echt een diepere laag. De manier waarop Fins ouders met zijn geaardheid omgaan was hartverscheurend en heel erg goed neergezet door de auteur. Harry Cook heeft een perfecte balans gecreeërd tussen het lieve verhaal van Fin en Rye en waar de tieners allemaal mee moeten dealen, enkel omdat ze als anders worden gezien door de mensen om hen heen.

Fin & Rye is een heerlijk, lief verhaal dat een absolute must read is voor tieners, maar ook zeker voor volwassenen. Het boek is een prachtige aanvulling op de diversiteitsboeken die we tot nu toe in Nederland hebben. Absoluut voor de fans van Love, Simon en Mijn versie van jou. Must read dus!

Stond dit boek al op jouw TBR?

Liefs,
Marleen

Titel: Fin & Rye ♥ Auteur: Harry Cook ♥ Uitgeverij: Best of YA
Aantal pagina’s: 334 ♥ ISBN: 9789000376315 ♥ Waardering: ****
Ik heb dit boek gekregen als recensie-exemplaar, dankjewel Best of YA!

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.