Zelfs als we zwijgen – Marieke Nijkamp

Zelfs als we zwijgen is geen boek dat ik zelf heel snel zou oppakken. Ik heb jaren geleden genoten van Marieke’s debuut 54 minuten, maar de flaptekst van haar nieuwste boek trok me niet zodanig dat ik het boek gelijk wilde oppakken. Daarnaast is het genre ook niet helemaal mijn ding en heb ik helemaal niets met Halloween. Toch wilde ik het boek graag een kans geven en vandaag lees je wat ik van dit boek vind!

Vijf vrienden komen nog één keer samen in een verlaten hut in de bergen voordat iedereen zijn eigen weg zal gaan. Het wordt een weekend om afscheid te nemen, van elkaar en van het spel dat ze de afgelopen drie jaar hebben gespeeld. Maar echt ontspannen wordt het niet, want iedereen heeft zo zijn eigen demonen om tegen te vechten, en allemaal dragen ze hun eigen geheim met zich mee.
Finn vertrouwt niemand meer sinds hij op straat is aangevallen, en zeker Liva niet, die niets deed en toekeek. Maddy treurt om de sportcarrière die ze na een ongeluk
heeft moeten opgeven. Carter gaat gebukt onder het gewicht van de loodzware verwachtingen van zijn familie. En Ever? Ever wil dat ze tegen elke prijs doorspelen, tot het spel zich onverwacht tegen hen keert en het een dodelijke wending krijgt…

Laat ik beginnen met de prachtige schrijfstijl van Marieke. Haar schrijfstijl is heel erg mooi beeldend en komt zelfs poëtisch over. Dat zorgde ervoor dat ik vooral heb genoten van de woorden die ze heeft gebruikt, dan van het verhaal inhoudelijke haha. Ze heeft ook alle vijf personages een eigen karakter gegeven. Het zijn echt vijf verschillende personen inclusief een goede dosis diversiteit. Wel had ik af en toe het idee dat Marieke ze heel goed kent en daarom niet alles heeft uitgeschreven. Heel af en toe had ik namelijk het idee dat ze ervan uit is gegaan dat je als lezer de personages ook al zo goed kent en dat is niet het geval.

Daarnaast heb ik ook een beetje gemengde gevoelens over de uitwerking van het non-binaire personage. Allereerst is het echt fantastisch dat non-binaire mensen een dergelijk boek hebben met een non-binair personage waar ze zich mee kunnen identificeren. Ik vond het er alleen soms iets te dik op liggen, waardoor ik een beetje van de leg was. Sowieso is het een beetje wennen als een personage steeds wordt aangesproken of naar wordt verwezen met hen/hun en het haalde me een beetje uit de leesflow. Het is absoluut nodig dat deze boeken er zijn, maar hierbij had het iets gematigder gemogen, wat mij betreft.

Maar het verhaal an sich? Dat was helaas echt niet mijn cup of tea. Het verhaal is echter helemaal niet slecht, maar ik kwam er gewoon niet in. Het verhaal draait grotendeels om het spel dat de vijf vrienden spelen en ik snapte het spel grotendeels niet. Dit boek is echt fantastisch (denk ik) als je bekend bent en fan bent van spellen waarbij je je verkleed (sorry, ik weet hier echt heel weinig van, ik weet niet eens hoe je het noemt), maar ik begreep er te weinig van om er echt in te komen. Pas halverwege wordt het spel echt geïntroduceerd en uitgelegd en dat was voor mij te laat om alles nog te begrijpen.

Dat je niet alles in je eentje kunt, wil nog niet zeggen dat je zwak bent. Het betekent dat je net zo menselijk bent als wij allemaal, en samen zijn we sterker. Om hulp vragen is niet hetzelfde als mislukken, maar getuigt juist van kracht. Het betekent dat je genoeg op jezelf vertrouwt om van je fouten te leren. Want ik zal je een geheimpje verklappen: je hoeft niet onfeilbaar te zijn en je hoeft niet alles te weten. Dat is niemand en dat hoeft niemand.

Zoals ik hierboven al schreef, een soort spannende, spooky achtige young adult is niet echt mijn genre. Tel daarbij op dat ik het spel ook echt compleet niet begreep en je begrijpt dat het niet mijn boek is geworden. Maar dit boek is wel erg sterk en ik denk dat je wel heel erg van dit boek zult genieten als je wel van bovenstaande dingen houdt. Het boek is gewoon niet mijn ding, maar is wel een aanrader voor fans van Halloweenachtige boeken en dus perfect om in deze periode te lezen.

Helaas was Zelfs als we zwijgen echt compleet niet mijn boek, maar desondanks vind ik het wel een aanrader als je fan bent van spooky Halloweenverhalen waarbij je een beetje kunt griezelen. Ik begreep te weinig om echt in het verhaal te komen, maar als je dat niet hebt zul je ongetwijfeld enorm van dit boek gaan genieten!

Hou jij van Halloween?

Liefs,
Marleen

Titel: Zelfs als we zwijgen ♥ Auteur: Marieke Nijkamp ♥ Uitgeverij: HarperCollins
Aantal pagina’s: 318 ♥ ISBN: 9789402706642 ♥ Waardering: ***
Ik heb dit boek ontvangen als recensie-exemplaar, dankjewel HarperCollins!

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.