Beter op reis – Viora Rebergen & Joost van Willigenburg

Beter op reis is geschreven door de twee personen achter het populaire Instagram-account, @bemoreunicorn. Ik volg hen al een tijdje, sinds halverwege hun wereldreis en geniet dus al meer dan 1,5 jaar van hun avonturen. Aan de andere kant kende ik ze dus niet voordat ze op reis gingen, dus met Beter op reis leerde ik een andere Joost en Viora kennen. Vandaag lees je mijn recensie!

In januari 2016 krijgt Viora te horen dat ze acute lymfatische leukemie heeft. Op dat moment verandert alles: haar leven waarin ze samenwoont met haar vriend Joost, vijf keer per week sport en fulltime werkt staat volledig op zijn kop. Wat doet het met je als je doodziek wordt, terwijl je nog zoveel plannen hebt? Hoe vind je de kracht om positief te blijven?

Joost en Viora beschrijven in Beter op reis elk vanuit hun eigen perspectief alles vanaf het moment dat Viora ziek wordt: de gekke en aangrijpende situaties in het ziekenhuis tussen hoop en wanhoop, kleine overwinningen, grote mijlpalen en hoe ze hun relatie en elkaar op de been houden. Na tweeënhalf jaar ziekenhuis maken ze uiteindelijk hun droom waar en vertrekken op wereldreis.

Ondanks het zware onderwerp is dit een ontzettend optimistisch boek, waarin aangrijpende en indrukwekkende anekdotes afgewisseld worden met hilarische verhalen. Een inspirerend boek voor iedereen die zich afvraagt wat écht belangrijk is in het leven, en misschien wel een duwtje in de goede richting kan gebruiken.

Beter op reis begint op het moment dat Viora de diagnose leukemie krijgt. Het grootste gedeelte van het boek draait om hun leven samen en hoe ze met de ziekte van Viora omgaat, totdat ze op reis gaan. Het verhaal is heel eerlijk, ze maken het niet mooier dan het is en vertellen met – af en toe wat welkome humor – hoe het was en wat dat met hunzelf deed. Wat ik erg mooi – en origineel – vond is dat Joost ook veelvoudig aan het woord kwam. Je leest vaak wat een ziekte met de zieke zelf doet, maar je leest niet vaak over hoe het is als partner. Juist doordat Joost ook zijn deel vertelt krijg je daar een heel mooi beeld van.

Zoals ik hierboven al schreef ben ik ze pas gaan volgen toen ze al op wereldreis waren. Ook omdat ik natuurlijk zelf graag op reis ga had ik juist wat meer over hun wereldreis willen lezen en ook op welke manier leukemie hun reis heeft beïnvloed. Ik denk dat daar echt nog voldoende ruimte voor was en had misschien nog beter gepast bij de titel. En meer reisspam? Yes, please! 😉

Het is best lastig om een recensie te schrijven van zo’n persoonlijk boek. Ze zijn heel eerlijk en je leert ze op een andere manier kennen dan als je ze alleen via Instagram zou volgen. Maar aan de andere kant is het verhaal ook weer niet supernieuw, op een bepaalde manier. Op sommige punten zijn ze heel erg persoonlijk en gaan ze diepte in, maar op andere momenten blijft het vrij vlak. Ik denk dat een boek zoals dit juist nog sterker had kunnen worden als ze op meer plekken de diepte in waren gegaan.

Beter op reis vond ik een erg bijzonder boek om te lezen en met hun fanbase zullen ze veel mensen kunnen bereiken en raken met dit verhaal. Ik ben absoluut niet teleurgesteld, maar denk wel dat er nog wat meer uit te halen valt.

Volg jij Viora en Joost al op Instagram?

Liefs,
Marleen

Titel: Beter op reis ♥ Auteurs: Viora Rebergen & Joost van Willigenburg ♥ Uitgeverij: Xander
Aantal pagina’s: 236 ♥ ISBN: 9789401613408 ♥ Waardering: ****
Ik heb dit boek ontvangen als recensie-exemplaar, dankjewel Xander!

Misschien vind je dit ook interessant

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.