De scherven – Amy Giles

Vorig jaar las ik het prachtige Alles is nu, een boek dat mij echt verraste. Inmiddels is auteur Amy Giles terug met een Nederlandse vertaling, namelijk De scherven. Ik mocht een e-book ontvangen en vandaag lees je mijn recensie!

De buurt waar Jessica en Lucas wonen wordt opgeschrikt door een tragedie. In het jaar na de schietpartij, waarbij ze allebei hun broer verloren, begint Lucas met kickboksen en probeert hij de wereld mooier te maken met random acts of kindness. Jess zorgt voor haar depressieve moeder en doet haar best om rond te komen. Als Jess en Lucas elkaar ontmoeten, herkennen ze iets in elkaar. Ze ontdekken dat twee scherven elkaar misschien wel geluk kunnen brengen. Zolang ze elkaar geen pijn doen.

De scherven is een YA cross-over en is daarmee (logischerwijs) een stuk braver dan een NA. Het verhaal deed me een beetje denken aan de Long Acre-serie van Roni Loren, maar dan dus als YA. De keuze voor een YA past ook erg goed bij het verhaal als je kijkt naar de leeftijd van de personages. We lezen het verhaal vanuit twee perspectieven, die van Jess en Lucas, bijna een jaar na een traumatische gebeurtenis die hun beide levens compleet op de kop heeft gezet. Ik vond de keuze voor beide perspectieven heel erg mooi, want op deze manier lees je hoe een dezelfde gebeurtenis zoveel verschillende gevolgen kan hebben.

Waar ik de emoties en pijn in het eerste boek van de auteur Alles is nu echt compleet voelde, had ik dat bij De scherven iets minder. Ik kan er mijn vinger niet helemaal op leggen, maar soms kwam het niet helemaal over. Op sommige momenten voelde de relatie tussen Jess en Lucas een beetje gemaakt. Ook de manier waarop de personages met trauma’s omgaan vond ik niet elk moment heel lekker lopen. Dat vond ik jammer, want op andere momenten komen de emoties wel keihard binnen. Het klopte zeg maar niet helemaal op elk moment.

In haar eerste boek kon je al lezen dat Amy Giles een heel heftig thema op een prachtige manier op papier weet te zetten. De schietpartij is natuurlijk het belangrijkste onderwerp, maar daarnaast komen ook zoveel andere thema’s voorbij die allemaal heel mooi in elkaar doorglijden. Zoals de auteur zelf ook in het nawoord aangeeft, ze wilde het verhaal een jaar na dato vertellen en hoe het je leven nog kan beïnvloeden en ik kan je zeggen: dat is gelukt!

Hoewel ik De scherven iets minder vond dat Alles is nuwil ik zeker meer lezen van deze auteur! Wederom heeft ze een enorm heftig verhaal neergezet die je niet onberoerd zal laten.

Staat dit boek al op jouw TBR?

Liefs,
Marleen

Titel: De scherven ♥ Auteur: Amy Giles ♥ Uitgeverij: Zomer & Keuning
Aantal pagina’s: 256 ♥ ISBN: 9789020535945 ♥ Waardering: ****
Ik heb een digitaal recensie-exemplaar gekregen, dankjewel Z&K

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.