Waar is mama? – Cathy Glass

Eerder dit jaar ontving ik van Boekerij een verrassingsrecensie-exemplaar, namelijk Waar is mama? van Cathy Glass. Hoewel ik nog nooit een boek van deze auteur had gelezen, had ik wel eens van haar gehoord. Ik probeer recensie-exemplaren zoveel mogelijk voorrang te geven, maar bij verrassingen schiet dat er nog wel eens bij in. Voor #leesuiteigenkast pakte ik het boek eindelijk eens op en daarom verschijnt vandaag mijn recensie online!

Dit is het persoonlijke en waargebeurde verhaal van Melody, die op achtjarige leeftijd wordt weggehaald bij haar alleenstaande drugsverslaafde moeder. Melody is kwaad dat ze niet thuis kan blijven wonen en in het pleeggezin van Cathy moet blijven, maar ze lijkt zich ook wel erg veel zorgen te maken om haar moeder – veel meer dan Cathy ooit heeft gezien.
Amanda, Melody’s moeder, is ook boos en haalt tijdens hun afspraken een paar keer flink uit naar Cathy. Iets wat Cathy al eerder heeft meegemaakt met andere ouders, dus dat baart haar niet direct zorgen. Maar wanneer ze de verloren en kwetsbare blik op Amanda’s gezicht ziet, begint Cathy net zo bezorgd te worden als Melody. En wanneer Amanda een afspraak mist, wordt er aangenomen dat ze het gewoon vergeten is, maar niets is minder waar…

Van tevoren had ik al een beetje een idee dat het best een heftig boek kon worden. De verhalen over pleegzorg zijn vaak hartverscheurend, dus ik was wel nieuwsgierig. Tegelijkertijd moet je er ook wel in een bui voor zijn. De boeken van Cathy Glass zijn waargebeurd en ook het verhaal van Melody heeft de auteur zelf meegemaakt als pleegmoeder. Dat geeft het verhaal een extra dimensie en zorgt ervoor dat het harder binnenkomt. Het verhaal is heftig en hartverscheurend en zorgt ervoor dat je enorm veel respect voor pleegouders in het VK en wereldwijd krijgt.

Helaas was de schrijfstijl compleet niet mijn ding. Ik vond het een beetje lastig om een recensie te schrijven over een waargebeurd verhaal, dus daarom ben ik specifiek ingegaan op de schrijfstijl. Het verhaal is niet echt neergezet als een roman, maar meer als een verslag van een bepaalde periode uit het leven van pleegmoeder Cathy. Het is daarom erg klinisch en soms zelfs een beetje emotieloos. Daarnaast vond ik de toon van Cathy erg naar. Het is soms denigrerend en het kwam op mij te vaak over alsof de auteur een bedankje en applaus wilde voor wat ze deed. Natuurlijk is het ongelofelijk knap wat ze doet en ze moet daar ook zeker voor gewaardeerd worden, maar de manier zoals ze nu die aandacht op zoekt is wat mij betreft de verkeerde weg.

Ik snap op zich dat Cathy Glass een veel gelezen auteur is, maar dat zit ‘m vooral in het bijzondere onderwerp. Er zijn weinig boeken waarin pleegzorg zo’n centraal onderwerp heeft en Cathy laat alles zien en vertelt over elk aspect. Tegelijk laat ze zien dat ze alles doet voor haar eigen kinderen en de pleegkinderen die tijdelijk bij haar wonen. Daarmee zijn haar boeken en Waar is mama? in het speciaal wel aanraders als je daar mee over wilt lezen.

Voor mij was het eerste boek van Cathy Glass en ik denk ook wel de laatste. Hoewel het boek heftig en soms hartverscheurend is, staat de schrijfstijl van de auteur me teveel tegen. Wel ben ik blij dat ik het boek eindelijk heb opgepakt! Dit boek is een aanrader als je meer wilt leren over pleegzorg en alles wat erbij komt kijken, maar verwacht geen mooie, emotionele roman als je dit boek oppakt.

Heb jij wel eens een boek van Cathy Glass gelezen?

Liefs,
Marleen

Titel: Waar is mama? ♥ Auteur: Cathy Glass ♥ Uitgeverij: Boekerij
Aantal pagina’s: 313 ♥ ISBN: 9789022589069 ♥ Waardering: ***
Ik heb dit boek mogen ontvangen als recensie-exemplaar, dankjewel Boekerij!

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.