Je bent jong en je krijgt wat – Monique van Loon

Ik lees de laatste tijd steeds meer non-fictie (hoewel dat nog steeds wel meer mag worden) en ik heb altijd wel een lijstje met boeken die ik nog graag wil lezen. Je bent jong en je krijgt wat was zo’n boek. Ik heb zoveel positieve reacties op dit boek gelezen en uiteindelijk mocht ik ‘m ophalen bij de bibliotheek. Vandaag lees je mijn recensie.

Wat doe je als je op je achtentwintigste baarmoederhalskanker blijkt te hebben, terwijl je vol in het leven staat en juist flink carrière aan het maken bent? Het overkwam Monique van Loon. In Je bent jong en je krijgt wat beschrijft zij soms tussen neus en lippen door, soms expliciet, hoe het is om als jonge vrouw ziek te worden. Hopeloos verliefd te worden, terwijl sommige vriendschappen onverwacht niet tegen de situatie bestand blijken te zijn. Hoe de ene dokter je verdrietig en vol vragen achterlaat, terwijl de ander je steun en toeverlaat wordt. Hoe je je sexy kunt blijven voelen nadat je baarmoeder verwijderd is. Van Loon schrijft vol zelfspot en humor over een leven met en na baarmoederhalskanker.

Laat ik maar gelijk met de deur in huis vallen: wow! Ik heb nog nooit gehuild tijdens het lezen van een non-fictie, maar Monique van Loon heeft het voor elkaar gekregen met Je bent jong en je krijgt wat. Het verhaal wat ze neer heeft gepend is enorm heftig, emotioneel en sterk. Maar het sterke zit ‘m vooral in het eerlijke. Monique schuwt niets en ze bespreekt alles wat er met haar is gebeurd tijdens deze periode in haar leven. Ze is goudeerlijk en maakt niets mooier dan het is en was. Het was niet pretty en zo omschrijft ze het ook niet.

Daarnaast is Moniques schrijfstijl ook heel fijn. Ze heeft een hele open manier van schrijven en hoewel het onderwerp natuurlijk heel heftig is, weet ze er ook voldoende humor in te stoppen zodat het niet te zwaar wordt. Soms is het boek zelfs zo luchtig dat je hardop moet lachen om de waarom Monique tegen de situatie aankijkt. Emoties all over the place, dus! Tegelijkertijd is het ook een belangrijke en goede waarschuwing voor alle vrouwen, dus alleen daarom is dit boek al een must read.

Het voelt een beetje gek om een recensie te schrijven over zo’n persoonlijk boek, maar het is simpelweg gewoon echt een fantastisch verhaal en echt mijn favoriete non-fictie so far. Het onderwerp en vooral de manier waarop het verhaal is verteld zal niemand onberoerd laten. De hoop, de pijn, het ongemak, alles straalt van de pagina’s en komt recht bij je binnen. Echt mensen, lees het!

Zoals je al kunt lezen ben ik echt razend enthousiast over dit boek (en dat is ook wel weer een beetje gek), maar wat een must read. Heftig, emotioneel en goudeerlijk, op een andere manier kan dit boek niet omschreven worden.

Lees jij wel eens non-fictie?

Liefs,
Marleen

PS Het boek is te lezen via Kobo Plus, doen dus!

Titel: Je bent jong en je krijgt wat ♥ Auteur: Monique van Loon ♥ Uitgeverij: Nieuw Amsterdam
Aantal pagina’s: 252 ♥ ISBN: 9789046826430 ♥ Waardering: *****

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.