Stiefzus – Jennifer Donnelly

Vorig jaar – toen ik de voorjaarscatalogus van Uitgeverij de Fontein onder ogen had – viel mijn aandacht gelijk op Stiefzus, een boek losjes gebaseerd op het bekende sprookje Assepoester. Ik ben het boek al bij veel leuke bookstagrammers en bloggers tegengekomen en nu heb ik het boek zelf ook gelezen. Ik las het ebook en vandaag lees je wat ik ervan vind!

Isabelle zou dolgelukkig moeten zijn: ze staat op het punt met de knappe prins te trouwen. Alleen is Isabelle niet het lieve meisje met het glazen muiltje op wie de prins verliefd werd. Ze is de lelijke stiefzus die haar tenen verbrijzelde om in Assepoesters schoentje te passen.
Isabelle heeft geprobeerd om mooi en lief te zijn, maar dat maakte haar juist gemeen, jaloers en leeg. Nu krijgt ze één kans om haar lot te veranderen en te bewijzen wat stiefzussen altijd al wisten: echte schoonheid zit vanbinnen.

Het boek wordt behoorlijk veel gehyped op Instagram en na het lezen ben ik het er compleet mee eens. Het is een van de origineelste boeken die ik de laatste tijd heb gelezen, ondanks dat het is gebaseerd op een bekend sprookje. De auteur gaat verder waar het bekende Assepoester eindigt en dat alleen maakt het een feestje om te lezen. Want wie is er niet benieuwd naar hoe het personages vergaat na een happy ending? Daarnaast is het nog toffer dat je het niet vanuit de held leest, maar juist vanaf de bad guy, in dit geval één van de gemene stiefzusjes.

Stiefzus is magisch, bijzonder en echt een must read. Het is een sprookje, maar ook zoveel meer dan dat. De boodschap is ongelofelijk krachtig, spat van de pagina’s af en bedoelt voor iedereen, niet alleen voor YA-lezers. Ik heb zelden een boek gelezen waar zo’n sterke vrouwvriendelijke boodschap in zit. In dit soort boeken had het heel snel te overdreven kunnen zijn, maar door de sfeer en tijd waarin het boek zich afspeelt is de dosis girl power echt precies goed. Stiefzus laat zien hoe sterk je kunt zijn, maar ook hoe mensen om je heen je zwak kunnen laten zijn.

Isabelle speelt de hoofdrol en steelt de show in dit boek, maar daarnaast hebben zoveel mensen eromheen echt een perfecte rol en iedereen voegt iets toe aan het verhaal. Ze hebben allemaal een eigen karakter en zijn zo goed uitgewerkt. Zo vond ik markies Fontein echt een integrerend personage, maar zusje Tavi wil ik als beste vriendin. Ze nemen allemaal een plaatsje in je hart en samen met Isabelle zetten ze een fantastisch verhaal neer. Ik had van te voren bepaalde verwachtingen, maar die zijn compleet overtroffen, vooral door de hoofdpersonen én alle bijpersonages.

Ik lees niet meer zo heel veel YA’s de laatste tijd, maar ik ben zo blij dat ik Stiefzus heb gelezen. Ik heb enorm genoten en wilde er heel lang over doen. Het boek is krachtig, bijzonder en magisch en een echte must read. Je gaat er geen spijt van krijgen!

Wil jij Stiefzus lezen?

Liefs,
Marleen

Titel: Stiefzus ♥ Auteur: Jennifer Donnelly ♥ Uitgeverij: De Fontein
Aantal pagina’s: 384 ♥ ISBN: 9789026151095 ♥ Waardering: ****,5
Ik heb een digitaal recensie-exemplaar ontvangen, dankjewel De Fontein! 

Misschien vind je dit ook interessant

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.