Darius de Grote is niet oké – Adib Khorram

Ik neem zelden ‘zomaar’ een boek mee uit de bibliotheek. De enige keren dat ik in de bibliotheek kom is om een reservering op te halen en dan snel weer naar buiten. Echter viel mijn oog op het boek Darius de Grote is niet oké onderweg naar de uitgang en ik besloot ‘m mee te nemen. Ik had het boek al verschillende malen voorbij zien komen op social media, dus ik gaf het een kans. Je leest vandaag of die kans terecht is!

Darius Kellner spreekt beter Klingon dan Farsi en weet meer over de Hobbit-cultuur dan over de Perzische. Hij mag dan wel een Halve Iraniër zijn, met zijn Perzische wortels heeft hij maar weinig – tot hij voor het eerst naar zijn Echte Iraanse familie afreist.

Thuis heeft Darius het gevoel nergens bij te horen. Hij verwacht niet dat dat in Iran anders zal zijn. Maar dan ontmoet Darius Sohrab, de buurjongen van zijn grootouders. Al snel ontstaat er een bijzondere vriendschap. Sohrab laat Darius op een andere manier naar zichzelf en de betoverende wereld om hem heen kijken.

Terwijl Darius zich steeds meer verbonden voelt met zijn moederland, toont zich ook de donkere kant van het leven in Iran, en leert hij dat het oké is om je niet altijd oké te voelen.

De auteur schrijft in zijn nawoord dat hij met dit boek heeft proberen te schrijven hoe een depressie je leven kan beïnvloeden zonder dat het allesbepalend is en dat is hem helemaal gelukt. Ik vind het ontzettend mooi en vooral knap hoe hij depressie in het verhaal heeft verweven zonder dat het hele verhaal erom draait. Het is een gedeelte van het verhaal, net zoals het een deel van Darius is. Maar daarnaast is Darius zoveel meer, hij is soms onzeker, hij is ontzettend lief en vooral iemand die je heel graag als beste vriend zou willen hebben, ondanks dat hij dat zelf niet zo ziet. De manier waarop Darius is uitgewerkt is echt prachtig en voor mij is hij een van de best-uitgewerkte YA-personages waar ik de laatste tijd over heb gelezen.

Daarnaast is dit boek ook een prachtige roman over Iran, de Iraanse cultuur en hoe het leven daar is. Dat maakt het boek origineel, maar ook zeker een belangrijke les om te lezen. Door mijn werk heb ik een beetje kennis van hoe het leven is in Iran, maar ik heb zoveel mooie dingen geleerd tijdens het lezen. Met Darius de Grote is niet oké heeft de auteur een prachtige bijdrage geleverd aan de diversiteit in YA-romans. Maar tegelijkertijd draait het verhaal ook niet enkel om het feit dat Darius een Halve Iraniër is. Net zoals met de depressie is de Iraanse cultuur een onderdeel van een verhaal over een tiener die het leven niet altijd heel gemakkelijk vindt.

Ik heb dit boek echt met ongelofelijk veel plezier gelezen en ik dacht even dat dit mijn eerste 5 sterren recensie van dit jaar zou gaan worden. Echter ergerde ik me af en toe net iets teveel aan het ‘Uh’ gebruik van Darius en ik vond het jammer dat sommige personages net iets te stereotype op papier waren gezet. Maar afgezien van die kleine puntjes is dit boek echt een van de mooiste YA-romans die ik de laatste tijd heb gelezen en eigenlijk hoort dit boek op de verplichte leestijd thuis.

Ik ben zo blij dat ik Darius de Grote is niet oké mee heb genomen van de bibliotheek. Wat een prachtige YA vol diversiteit en een cultuur waar we bijna niets van weten. Echt een must read, je gaat er geen spijt van krijgen!

Had jij al van dit boek gehoord?

Liefs,
Marleen

Titel: Darius de Grote is niet oké ♥ Auteur: Adib Khorram ♥ Uitgeverij: Gottmer
Aantal pagina’s: 307 ♥ ISBN: 9789025771164 ♥ Waardering: ****,5

Misschien vind je dit ook interessant

2 reacties

  1. Ik heb al veel goeds over dit boek gehoord, maar heb hem nog nooit echt opgezocht. Ik denk dat ik deze snel eens ga uitlenen in de bibliotheek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.