Body positive power – Megan Jayne Crabbe

Toen Body Positive Power verscheen was ik gelijk nieuwsgierig en het duurde dan ook niet lang voordat ik het boek in huis had. Ik begon al vrij snel, maar destijds wist het boek me niet te pakken. Ik probeerde het nog een keer in september en toen las ik het boek wel uit. Vandaag lees je mijn recensie.

We zijn ervan overtuigd geraakt dat geluk iets is dat alleen maar mogelijk is als we ons streefgewicht behalen, als we een sixpack hebben, als we die paar centimeter van onze taille af kunnen halen. We zien ons lichaam als een probleem, maar het probleem is de manier waarop we geleerd hebben naar onszelf te kijken. Het probleem is dat we denken dat er maar één ideaal lichaam bestaat.

Ondersteund door resultaten uit wetenschappelijke onderzoeken, pleit auteur Megan Jayne Crabbe met scherpe humor, een directe stijl en kick-ass houding voor een wereld waar iedere lichaamsvorm wordt gevierd, bikinibody-diëten niet meer bestaan en álle vrouwen van hun lichaam houden. Dit boek is een krachtige oproep tot actie en een gids tot het houden van jezelf.

Laat ik beginnen met dat dit boek echt heel erg belangrijk is. Het heeft een mooie en krachtige boodschap en ik denk dat heel veel mensen (meisjes en vrouwen vooral) heel veel aan dit boek kunnen hebben, in welke fase van je leven je ook zit. De auteur vertelt over haar eigen ervaringen die het allemaal realistischer en echter maken en onderbouwt haar mening en stellingen met wetenschappelijk onderzoek. Ze heeft humor en schuwt geen enkel stukje van haar eigen geschiedenis met eetstoornissen en dat maakt het fijn om te lezen. Het maakt het lezen namelijk fijner dan wanneer het enkel onderzoeken en cijfers was geweest.

Echter was het boek niet echt mijn ding. Aan de ene kant ben ik daar blij om, want het houdt in dat ik me niet echt kan herkennen in de dingen die Megan noemt. Natuurlijk houdt dat niet in dat ik altijd maar tevreden ben, maar ik heb er denk ik een stuk minder moeite mee dan heel veel andere vrouwen. Ik denk dat – als je ooit echt problemen hebt gehad met je lichaam of gewicht (of misschien nog steeds wel hebt) – dit boek echt heel erg fijn kan zijn. Wellicht is dit boek dan een fijne steun in de rug of juist een feestje van herkenning.

Nadat ik het niet herkenbaar genoeg vond, vond ik de toon die Megan gebruikt behoorlijk irritant. Het kwam op mij continue een beetje aanvallend en generaliserend over. Don’t get me wrong, de boodschap is echt belangrijk en Megan kaart problemen in onze samenleving aan die echt meer aandacht verdienen. Maar de manier waarop stond me niet erg aan. Ze scheerde continue een grote groep mensen over één kam en valt daar best een grote groep mensen mee aan. Dat vond ik jammer en tegelijk ook de hele boodschap van Body Positive Power ontkrachten. Jammer!

Zoals je kunt lezen vond ik BPP niet echt mijn ding. Ik ben blij dat ik het boek uiteindelijk heb gelezen en heb zeker het een en ander op gestoken, maar het was het gewoon niet voor mij. Wel ben ik van mening dat dit boek voor heel veel mensen heel erg belangrijk kan zijn, dus geef het boek zeker een kans!

Heb jij dit boek al gelezen?

Liefs,
Marleen

Titel: Body Positive Power ♥ Auteur: Megan Jayne Crabbe ♥ Uitgeverij: Blossom Books
Aantal pagina’s: 330 ♥ ISBN: 9789463491075 ♥ Waardering: ***

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.