Louis & Louise – Julie Cohen

Vorig jaar las ik het prachtige Samen van Julie Cohen. Een heel bijzonder boek waar de auteur iets compleet anders heeft gedaan. Nu is deze auteur in Nederland terug met Louis & Louise en heeft ze wederom iets heel anders gedaan. Ik was enorm nieuwsgierig en je leest vandaag wat ik van dit boek vind!

Op 8 september 1978 wordt een baby geboren – en vanaf dat punt splitst het verhaal zich in tweeën. Louis en Louise zijn dezelfde persoon in twee verschillende levens. Het enige verschil is de laatste letter van hun naam. Ze hebben dezelfde beste vrienden, hetzelfde rode haar, dezelfde droom om ooit schrijver te worden. Ze maken dezelfde verschrikkelijke nacht mee, en moeten leven met de gevolgen, Louis als man en Louise als vrouw.

Zoals je hierboven ook al kon lezen was ik enorm nieuwsgierig naar Louis & Louise. Met de prachtige, originele opbouw van Samen had deze auteur de lat al enorm hoog gelegd. Tel daarbij de intrigerende flaptekst bij op en ik begon bijna gelijk met lezen toen het boek op de mat viel. Ik was dan ook heel erg blij dat het boek enorm sterk begint. Vanaf de eerste pagina weet Julie Cohen je mee te zuigen in het verhaal en ze laat je ook vanaf de eerste zin meedenken.

In Louis & Louise behandelt de auteur een heel belangrijk en bijzonder onderwerp. Wederom heeft ze een hele originele invalshoek genomen en laat ze zien hoe het leven van een persoon anders kan lopen aan de hand van welk geslacht ze hebben. Enorm origineel, maar vooral heel actueel als je kijkt naar de wereld waarin wij leven. Het is nu niet meer jongetje/meisje, maar er zijn zoveel meer manieren en woorden waarmee iemand zag kan identificeren. Ik vind het daarom heel erg mooi dat de auteur dit goed benadrukt, maar tegelijkertijd ook heel neutraal blijft. Ze laat eigenlijk enkel zien hoe een leven er uit ziet, enkel doordat iemand zegt: ‘Dit is een jongen en dit is een meisje’.

Ik schreef het hierboven al, het verhaal begint erg sterk. De auteur heeft bepaalde plottwists in het boek gestopt die je erg nieuwsgierig maken. Maar opeens zwakt het verhaal af en het einde voelde voor mij heel vlak. Het leek alsof de auteur nog wat langer door is gegaan dan eigenlijk nodig is. Opeens weet je precies wat er allemaal is gebeurd en dan is de vaart eruit. Ik verwachtte juist een enorme, onverwachte knal waarmee dit boek nog dagen, misschien wel weken blijft spoken, maar nu vond ik het einde echt een beetje een anticlimax, heel erg jammer! En misschien komt dat ook wel omdat ik (onterechte) verwachtingen had van dit boek. Ik had vanaf het begin een bepaald idee waar het heen zou gaan en de auteur ging precies een andere kant op. Niet erg natuurlijk, maar hierdoor voelde het boek voor mij net iets minder.

Wederom heeft Julie Cohen laten zien dat ze een bijzondere manier van schrijven heeft. Net als Samen heeft Louis & Louise een prachtige opbouw, maar ik had er net iets meer van verwacht. Het einde voelde als een anticlimax. Desondanks heb ik dit boek wel met heel veel plezier gelezen én kan ik je ‘m van harte aanbevelen!

Zou jij dit boek graag willen lezen?

Liefs,
Marleen

Titel: Louis & Louise ♥ Auteur: Julie Cohen ♥ Uitgeverij: de Fontein
Aantal pagina’s: 330 ♥ ISBN:9789026149023 ♥ Waardering: ***,5
Ik heb dit boek mogen ontvangen als recensie-exemplaar, dankjewel De Fontein!

Misschien vind je dit ook interessant

2 reacties

  1. Mooie recensie! Ik vond Samen echt prachtig, dus ik ben erg benieuwd naar deze. Wel jammer dat het einde zo vlak was. Misschien moet ik mijn verwachtingen een beetje bijstellen voordat ik begin.

  2. Wat een fijne en duidelijke recensie (zoals altijd)! Ik heb zowel Louis & Louise als Samen nog klaarstaan om te lezen en ben toch erg benieuwd. Wel jammer dat het einde zo anders was dan je verwachtte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.