Hoe je stopt met plastic – Will McCallum

Vorig jaar kocht ik op de boekenmarkt van Deventer Hoe je stopt met plastic. Net als veel andere boeken die ik daar heb gekocht belandden ongelezen in de kast. Ik ben zelf niet zo heel veel bezig met plastic minderen en dergelijke, maar toch vind ik het altijd wel interessant om er meer over te lezen. Alle kleine beetjes helpen, zullen we maar zeggen. Het boek lag op mijn stapel voor januari #leesuiteigenkast maand en het was het eerste boek dat ik oppakte. Vandaag lees je wat ik er van vond!

Hoe kun je leven zonder al dat plastic? Handige adviezen voor iedereen die zelf wel iets zou willen doen, maar niet weet waar te beginnen
Als we zo doorgaan, is het in 2050 misschien wel zo dat er – qua gewicht – meer plastic in de zee drijft dan dat er vissen in de zee zwemmen. Plastic is hét probleem van onze tijd en dit boek helpt je op weg om zelf een verschil te maken, plastic flesje voor plastic flesje. Je krijgt laagdrempelige tips voor elke kamer in je huis, voor onderweg en op je werk. Wat zijn de dingen die jij kunt doen? Van een herbruikbare koffiebeker tijdens je dagelijkse treinreis tot hoe je een verjaardagsfeestje organiseert zonder plastic.
In Hoe je stopt met plastic laat Will McCallum zien hoe het ervoor staat met plastic, maar vooral hoe deze strijd begint bij individuen die beslissen dat het tijd is om actie te ondernemen. Te beginnen bij plastic dat je maar één keer gebruikt en daarna weggooit. Het was nog nooit zo gemakkelijk én nodig om die eerste stap te zetten. Ga ervoor!

Hoe je stopt met plastic is behoorlijk confronterend, laat ik daar maar eens mee beginnen. Aan de hand van heftige feiten en weetjes brengt de auteur een heel heftig en enorm groot probleem onder de aandacht. Tegelijkertijd is het een enorme schop onder je kont, want wij gebruiken in deze maatschappij ongelofelijk veel plastic en dit boek laat zien wat er mee gebeurt (en wat er eigenlijk mee zou moeten gebeuren). De auteur is werkzaam bij Greenpeace en weet daardoor precies de juiste feiten aan te stippen waardoor het echt binnenkomt.

Wat bij veel non fictie boeken (en vooral met dit soort thema’s) vaak het geval is dat het best aanvallend kan zijn. De mensen die het anders (of verkeerd doen) worden compleet aangevallen in dit soort boeken. Wat ik enorm fijn vond aan Hoe je stopt met plastic is dat het ‘vingertje wijzen’ niet wordt gebruikt en dat er heel veel nuances worden gemaakt. Zo zijn er mensen met een lichamelijke beperking die om heel veel redenen niet zonder plastic rietjes kunnen. Voor die mensen is het fijn dat de rietjes er zijn en is het dus te kort door de bocht om te zeggen dat alle plastic rietjes afgeschaft moeten worden. Maar ook zonder aanvallend over te komen weet de auteur met dit boek je bewust te maken van een wereldwijd probleem.

Mocht je dus af en toe toch je toevlucht nemen tot wegwerpspullen, zit er dan niet te veel over in. Als je de rest van de tijd voor de herbruikbare of niet-vervuilende opties gaat, lever je nog steeds een enorme bijdrage aan het verkleinen van je plasticvoetafdruk.

Het boek is gevuld met weetjes, feiten en verhalen, maar ook vol handige tips. Zo zijn er hoofdstukken gewijd aan minder plastic in de keuken, badkamer en slaapkamer. Wel vind ik het jammer dat boek grotendeels gericht is op de UK en VS. Aan de ene kant heel logisch, maar op deze manier zijn veel tips niet altijd bruikbaar (of financieel haalbaar). Heel af en toe wordt er naar een Nederlands bedrijf verwezen, maar over het algemeen dien je een groot budget te hebben om alle tips te hanteren. Ik denk dat dit boek nog beter in Nederland zou passen als de uitgever specifiek Nederlandse bedrijven of initiatieven had gebruikt of genoemd.

Ik ben niet teleurgesteld door Hoe je stopt met plastic en heb een figuurlijke schop onder mijn kont gekregen. Ik zeg niet dat ik plastic compleet uit mijn leven ga bannen (want dat is niet haalbaar, in ieder geval op dit moment), maar ik heb zeker lessen geleerd. Laten we 2020 goed beginnen met minder plastic!

Zou jij dit boek graag willen lezen?

Liefs,
Marleen

Titel: Hoe je stopt met plastic ♥ Auteur: Will McCallum ♥ Uitgeverij: Boekerij
Aantal pagina’s: 224 ♥ ISBN: 9789022586068 ♥ Waardering: ***,5

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.