Ingesloten – Samira Ahmed

Blossom Books staat er om bekend om de prachtigste YA’s (en tegenwoordig ook non-ficties) uit te geven. Een van hun recentere boeken, Ingesloten, belandde op mijn radar nadat heel veel mensen fan waren. Hoewel ik nieuwsgierig was, was ik ook een beetje huiverig. Vooral door de enorme hype was ik even bang dat ik het boek niets zou vinden. Nou, kleine spoiler, ik ben zeker niet teleurgesteld! Intussen is het alweer een hele tijd geleden dat ik dit boek las, maar de recensie hadden jullie nog tegoed! Bij deze! 

De zeventienjarige Layla Amin en haar ouders worden ’s avonds overvallen door een militaire eenheid die hen meeneemt naar een interneringskamp voor Amerikaanse moslims. Met behulp van haar vriendje buiten het kamp, haar nieuwe vrienden in het kamp en een onverwachte bondgenoot vecht Layla voor haar vrijheid, en begint langzaam maar zeker een revolutie tegen de directeur van het kamp.

Ik weet niet zo heel erg goed wat ik ervan moet vinden. Ja, het is een heftig en sterk verhaal die perfect is neergepend door Samira Ahmed. Maar aan de andere kant voelde het voor mij alsof het net niet helemaal af is. Ik kan het niet zo goed beschrijven, maar het was het voor mij gewoon net niet. Misschien komt dat door de uitwerking die hier en daar iets beter had gekund? Het deed mij heel erg denken aan de Tweede Wereldoorlog en natuurlijk kennen we de huidige verschrikkingen in bijvoorbeeld de Verenigde Staten, maar het voelde voor mij niet de hele tijd alsof het nu was.

Ik heb alles wat ik niet kan hebben nodig.

Wel vond ik de schrijfstijl van Samira Ahmed erg fijn en vooral erg mooi. Prachtige zinnen worden afgewisseld met een heftige realiteit. Het boek is in principe een dystopische YA, maar gezien alle verschrikkelijke gebeurtenissen die Ahmed beschrijft, maar die je tegenwoordig ook steeds meer in het nieuws ziet, is het maar de vraag in hoeverre het echt een dystopie is (of blijft). Die link naar onze realiteit op die moment is heel erg mooi gedaan.

Als je nergens voor gaat staan, kun je net zo goed meteen gaan liggen.

 Het verhaal van Layla is hartverscheurend en heel erg goed neergezet. Natuurlijk – zoals ik hiervoor al schreef – doet het hele gebeuren heel erg denken aan de Tweede Wereldoorlog, maar weet Ahmed er toch wat aanpassingen in te gooien. Die voelden voor mij niet helemaal af, maar komen wel wat geloofwaardiger over, helemaal gezien alle nieuwsberichten van de laatste tijd.

Ik ben niet teleurgesteld, maar ik ben ook niet compleet van mijn sokken geblazen. Iets wat ik wel had verwacht door de hype rondom Ingesloten. In ieder geval is dit een must read voor iedereen, niet alleen voor YA’s, al is het alleen maar om te proberen om hier geen realiteit van te maken.

Heb jij dit boek al gelezen?

Liefs,
Marleen

Titel: Ingesloten ♥ Auteur: Samira Ahmed ♥ Uitgeverij: Blossom Books
Aantal pagina’s: 354 ♥ ISBN: 9789463490092 ♥ Waardering: ****

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.