De ketting – Adrian McKinty

Het was weer tijd voor een thriller! Toen ik De ketting in de zomercatalogus van Boekerij voorbij zag komen was ik gelijk geïntrigeerd. Ik mocht een recensie-exemplaar ontvangen en ik kon eigenlijk niet wachten toen het boek in mijn handen lag. In nog geen twee dagen had ik deze nieuwste thriller verslonden en ik vertel je alvast, deze wil jij ook lezen!

Het is een ochtend als alle andere. Rachel Klein zet haar dochter af bij de bushalte en begint aan haar dag. Maar een telefoontje van een onbekend nummer verandert alles. De beller vertelt Rachel dat haar dochter vastgebonden en gekneveld op de achterbank van zijn auto ligt. Als ze haar ooit weer wil zien, moet ze losgeld betalen en een ander kind ontvoeren. Dit is geen gewone kidnapping: de beller is zelf een moeder wier zoon is ontvoerd en als Rachel niet doet wat haar wordt gezegd, zullen beide kinderen sterven.
Rachel maakt nu deel uit van De Ketting, een oneindig en ingenieus plan dat ouders verandert in criminelen – en iemand heel rijk maakt. De regels zijn eenvoudig, de morele keuzes onmogelijk: vind snel geld, zoek een eigen slachtoffer en bega een vreselijke daad waarvan je 24 uur geleden nog dacht dat je er nooit toe in staat zou zijn.
De genieën achter De Ketting weten dat ouders alles voor hun kinderen overhebben. Wat ze niet weten is dat zelfs de sterkste ketting maar zoveel druk kan verdragen… tot hij breekt.

Ik lees niet al te veel thrillers dus ik vind het soms lastig om bepaalde titels te vergelijken. Wat me gelijk op viel toen ik begon met lezen zijn de relatief korte hoofdstukken waarin verschillende perspectieven worden afgewisseld. Je leest niet alleen vanuit het perspectief van Rachel, de moeder wiens kind is ontvoerd, maar ook af en toe vanuit de mensen achter ‘De Ketting’, vanuit Kyle en anderen. Dit zorgt ervoor dat de spanning er lekker in blijft en je steeds door blijft lezen, omdat sommige hoofdstukken toch eindigen met kleine cliffhangers. Sowieso zit de vaart er goed in, omdat je af en toe op het verkeerde been wordt gezet.

Ik vond de schrijfstijl wel een beetje afstandelijk. Niet storend, maar ik had het fijn gevonden om af en toe wat meer emoties in het verhaal te zien. Misschien is dat ook wel een beetje de romanlezer in mij, maar ik stootte af en toe een beetje op afstand bij de hoofdpersonen. Ik denk dat het verhaal nog iets krachtiger over zou komen als je juist de angst, woede en andere emoties van bijvoorbeeld Rachel nog sterker en meer aanwezig had gezien. Maar ik merk wel dat je dit meer ziet in thrillers, echt het spanningsgedeelte staat centraal. Maar tegelijkertijd is wel heel erg griezelig. Adrian McKintey laat je continue nadenken over wat jij zou doen. Hoe zou jij reageren? Ontvoer jij een kind als jouw eigen kind gevaar loopt? Hoe ver ga je om het leven van je kind en van jezelf te beschermen?

Ik werd vooral nieuwsgierig gemaakt door het hele ketting-gebeuren en dat speelt vooral in het eerste gedeelte een grote rol. Daarom vond ik het eerste gedeelte echt een stuk sterker dan de tweede helft. Op een gegeven moment wordt het een beetje langdradig, ondanks dat je meer informatie over de achtergrond van De Ketting krijgt. Sommige dingen zie je aankomen en dat vond ik jammer, maar alsnog zit het verhaal heel erg sterk in elkaar en voelt het geen enkel moment ongeloofwaardig.

Het lijkt misschien alsof ik niet heel positief ben, maar De ketting heeft mijn verwachtingen waargemaakt. Ik plaats er aan aantal kanttekeningen bij, maar alsnog vind ik het een dikke aanrader als je houdt van thrillers! Ik weet in ieder geval al een paar mensen aan wie ik ‘m uit ga lenen (hoi papa!).

Lees jij wel eens een thriller?

Liefs,
Marleen

Titel: De ketting ♥ Auteur: Adrian McKinty ♥ Uitgeverij: Boekerij
Aantal pagina’s: 352 ♥ ISBN: 9789022587898 ♥ Waardering: ****
Ik heb dit boek ontvangen als recensie-exemplaar, dankjewel Boekerij!

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.