Column: Ik koop alleen boeken bij (of net na) verschijning

Hallo daar, het is weer tijd voor een nieuwe column! Een van de leukste artikelen om te schrijven vind ik toch wel de columns. Regelmatig komen er de leukste reacties op en dat is toch wel een van de leukste dingen van het boekbloggen. Vandaag heb ik een nieuw onderwerp, namelijk dat ik alleen boeken koop bij verschijning. Ik ben heel benieuwd hoe jij erover nadenkt!

Ik ben dol op het kopen van boeken (#duh). Regelmatig voeg ik de mooiste covers en titels toe aan mijn steeds groter wordende verzameling. Maar het viel me op dat dit bijna altijd recente titels zijn. Ik koop zelden een boek dat langer dan een aantal maanden in de boekhandel ligt (boekenmarkten uitgezonderd uiteraard). Als ik een boek graag wil lezen dan ben ik daar ver voor de verschijning al van op de hoogte. Ik weet vaak precies wanneer het boek verschijnt en dan ligt het boek vrij snel naar verschijning bij mij op de plank. Maar waar blijven die oudere titels dan?

De eerste reden die ik kon bedenken is dat een bepaalde titel gewoon van mijn radar verdwijnt. Er zijn heel veel boeken die ik nog graag wil lezen die al maanden of zelfs een paar jaar verschenen zijn. Maar ik zie ze steeds minder en mijn TBR-lijstje is zo lang dat die titels gewoon ondergesneeuwd worden. Ook in de boekhandel zie je steeds minder en op een  gegeven moment ben je ze gewoon vergeten. Dat is ontzettend zonde (daarom is het ook fijn dat bloggers af en toe wat oudere boeken recenseren, probeer ik zelf ook af en toe te doen), want er zijn zoveel pareltjes die langzaam in de vergetelheid raken.

Daarnaast wacht ik op een gegeven gewoon op de boekenmarktjes. Toegegeven, er zijn boeken die je zelden op een boekenmarkt ziet (het YA-genre is daar over het algemeen (helaas) een goed voorbeeld van). Als een boek wat ouder is, wordt de kans wel steeds groter dat je het tweedehands op de kop kunt tikken. Daarnaast is de kans ook groter dat het boek dan ook wel via de bibliotheek te verkrijgen is, dus dan kun je het boek alsnog wel lezen.  Ook wel jammer, want sommige van die prachtige boeken verdienen ook gewoon een plekje in je kast om ooit herlezen te worden, vind je niet?

Misschien moet ik eens wat vaker de boekhandel in gaan en een wat ouder boek uit de kast pakken. Wie weet hervind ik een verloren boek en ga ik er ontzettend van genieten.

Koop jij boeken gelijk bij verschijning of koop je ook wel eens boeken die al wat ouder zijn? Ik ben heel benieuwd! Laat je een reactie achter?

Liefs,
Marleen

You may also like

3 reacties

  1. Ik koop meestal juist wat oudere boeken, omdat die vaak in prijs gedaald zijn, sommige boeken zijn zo duur als ze net in de winkel liggen. Ik koop alleen de nieuwste boeken wanneer ik boekenbonnen heb. Want dan maakt de prijs me minder uit, haha.

    1. Ja boeken zijn echt prijzig tegenwoordig, zo jammer! Haha, met boekenbonnen is het inderdaad makkelijker uitgeven! 🙂

  2. Bij mij verschilt het van tijd tot tijd eigenlijk! Zo heb ik nu weer een x aantal boeken op een verlanglijstje om oude series compleet te gaan maken!

    Maar stiekem heb ik ook wel een beetje fomo feelings bij al de mooie nieuwe boeken die verschijnen! Dus ja vaak zijn het de nieuwere die een plekje in mijn bieb krijgen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.