Aristoteles & Dante ontdekken de geheimen van het universum – Benjamin Alire Sáenz

Ik vind het zo erg dat ik dit boek nu pas heb opgepakt. Ari & Dante (inclusief prachtige cover) stond al bijna 2 jaar ongelezen in de kast voordat ik ‘m vorige maand eindelijk meenam in de trein. En wauw, heb ik daar even geen spijt van gehad. Ik las ‘m zelfs in één dag uit! Vandaag lees je mijn recensie!

Aristoteles is een eenzame, boze tiener die wellicht nét iets teveel over de wereld nadenkt. Dante is een eigenwijze betweter die het liefst de hele dag zonder schoenen rondloopt. Beide zijn ze van Mexicaans-Amerikaanse afkomst en vragen ze zich af wie ze eigenlijk zijn.

Wanneer de twee elkaar bij het zwembad tegenkomen, lijken ze op het eerste gezicht lijnrecht tegenover elkaar te staan. Toch hebben ze meer gemeen dan ze vermoeden, naast het feit dat ze beiden vernoemd zijn naar oude filosofen. Er ontstaat een bijzondere vriendschap die levens verandert en zowel Ari als Dante laat nadenken over wie ze willen zijn.

Laat ik beginnen met dat dit echt een Blossom Books-boek is. De sfeer deed me heel erg denken aan Ik geef je de zon enWat als dit het is. Het verhaal is echt en donker en licht en mooi en en lief en klein. Je vliegt echt door de pagina’s heen, niet alleen door de korte hoofdstukjes, maar ook omdat je Ari & Dante gewoon beter wilt leren kennen. Ze hebben allebei heel erg hun eigen karakters en eigen dingetjes en die wil je – samen met hen – ontdekken.

Aristoteles & Danteis geen boek dat je moet lezen omdat er veel gebeurt of omdat het spannend is. Het is een juist een klein verhaal vol met ruimte voor de ontwikkeling van de personages. Twee zomers spelen vooral een grote rol, maar tussendoor wordt er op een speelse manier omgegaan met tijdsprongen. Zonder dat het opvalt – maar wel op een realistische manier – maakt de auteur sprongetjes door een jaar. De liefde die langzaam tussen de pagina’s groeit, in allerlei gradaties stroomt langzaam bij je naar binnen en laat je eigenlijk niet meer los. Je wordt als het ware een onderdeel van het boek.

Een ander pluspunt vind ik de diversiteit qua locatie en tijd. Hoewel dit boek absoluut als een contemporary YA gezien kan worden, speelt het verhaal zich af eind jaren tachtig, begin jaren negentig. En hoewel je het wel merkt tijdens het lezen, ligt het er niet dik op. Het geeft alles net dat beetje extra, maakt het net wat origineler. Hoewel het dus niet zo’n grote rol speelt, had ik het eigenlijk nog wel iets meer willen zien. Juist dat het in een andere tijd afpseelt, maakt het verhaal nog sterker.

Yes, ik schaam me wel een beetje dat het zo lang heeft geduurd, haha! Ik vond het verhaal echt prachtig en denk af en toe nog terug aan Ari & Dante. Ook Benjamin Alire Saenz’ andere boek staat al in de kast, dus hopelijk wacht ik daar niet zo lang mee!

Heb jij al kennis gemaakt met Ari & Dante?

Liefs,
Marleen

Titel: Aristoteles & Dante ontdekken de geheimen van het universum ♥ Auteur: Benjamin Alire Sáenz ♥ Uitgeverij: Blossom Books
Aantal pagina’s: 352 ♥ ISBN: 9789463491242 ♥ Waardering: ****

Misschien vind je dit ook interessant

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.