Het Rosie effect – Graeme Simsion

Begin dit jaar telde ik voor de lol eens mijn boeken die in de kast staan en daarbij ook de ongelezen boeken. Dit aantal was schrikbarend hoog (161) en eerlijk gezegd vind ik het ook een beetje te hoog. Mijn doel dit jaar (eigenlijk zoals elk jaar, maar ik hoop het dit jaar ook daadwerkelijk te doen) is om meer boeken uit eigen kast te lezen. Het Rosie Effect is een boek dat al jaren in de kast stond, maar nog nooit was gelezen. Aangezien later deze maand het derde boek over Don Tillman verschijnt, was het hoog tijd om eindelijk eens dit boek te lezen. Vandaag lees je mijn recensie!

Het Echtgenote Project is succesvol afgerond: Don en Rosie zijn getrouwd en wonen in New York. Nu staat hun een nieuwe uitdaging te wachten: Rosie is zwanger. De autistische Don stort zich met een grondige toewijding op alles wat te maken heeft met baby’s. Binnen de kortste keren is hij een expert, maar door zijn ongewone manier van doen komt hij in de problemen. Daarnaast is Don vastbesloten het huwelijk van Gene en Claudia te redden. Ook moet hij Lydia, de maatschappelijk werkster die hem in de gaten houdt na een akkefietje in de speeltuin, te vriend zien te houden. Don heeft het zo druk dat hij het belangrijkste bijna vergeet: hij dreigt Rosie kwijt te raken op het moment dat zij hem het meest nodig heeft.

Het was alweer even geleden dat ik Het Rosie Project las (misschien wel 4 jaar geleden) en het verhaal stond niet helemaal meer op mijn netvlies. Gelukkig is dat ook helemaal niet nodig, want – hoewel je de verhaallijn ervoor niet meer helemaal weet – word je door Don wel gelijk weer het verhaal ingezogen door zijn hilariteit en kijk op het leven. Gelijk het eerste hoofdstuk zorgde al voor een enorme grijns op mijn gezicht. Bijvoorbeeld hoe Don bij iedereen die hij tegenkomt in zijn hoofd de leeftijd en het BMI schat. Geniaal, toch?

Ik was blij zoals ik ook blij zou zijn als ik in een vliegtuig zat en de piloot zou omroepen dat hij een van de motoren weer aan de praat had gekregen nadat beide waren uitgevallen. Blij dat ik het waarschijnlijk wel zou overleven, maar geschokt dat deze situatie zich überhaupt had voorgedaan, en aannemend dat er een grondig onderzoek zou worden ingesteld naar de oorzaak.

Don is zo heerlijk onwetend, lief en vooral sociaal onhandig en dat maakt dit boek echt uniek. Ondanks dat Don op een hele andere manier naar de wereld kijkt dan wij dat doen kun je je ontzettend goed in hem inleven. Soms wil je hem door elkaar schudden omdat hij weer iets ongelofelijks stom doet, maar tegelijkertijd is het ook zo ontzettend lief en wil je hem een schouderklopje geven omdat hij eigenlijk ook wel de meest perfecte partner ooit is.

Mijn liefde voor Rosie was zo sterk dat het mijn brein had aangezet tot het maken van een grammaticale fout.

Ik vind Het Rosie Effect echt een heerlijk boek en heb echt genoten, maar soms werd het een beetje teveel van het goede. Don is een wetenschapper en zo lees je het boek ook constant. Natuurlijk past het bij het verhaal en hoe hij als persoon is, maar af en toe leest het iets stroever dan ik had gewild. Misschien hadden wat minder pagina’s het verschil gemaakt of juist een afwisseling van perspectief. Want ik had ook wel heel graag Rosie’s kant willen lezen.

Ik heb absoluut genoten van het verhaal van Don en Rosie en kijk uit naar Het Rosie Resultaat, dat later zal verschijnen deze maand. Toch vond ik het soms iets teveel, waardoor ik niet constant met plezier heb gelezen. Desondanks zeker een aanrader en een must read voor feelgoodfans!

Heb jij al kennis gemaakt met Don Tillman?

Liefs,
Marleen

Titel: Het Rosie Effect ♥ Auteur: Graeme Simsion ♥ Uitgeverij: Luitingh Sijthoff
Aantal pagina’s: 432 ♥ ISBN: 9789021017433 ♥ Waardering: ****

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.