Column: Waarom ik boeken hoge waarderingen geef

Over het algemeen geef ik boeken een hele hoge waardering. Ik kwam erachter toen ik mijn bookjournal van 2017 doorbladerde en zag dat ik de 12 boeken die ik tot nu toe gelezen had allemaal vier of vijf sterren had gegeven. Ook in 2016 had ik een behoorlijk hoog gemiddelde in waarderingen. Vandaag een artikel waarom mijn waarderingen zo hoog zijn. 

Ik heb geen commentaar gehad of vragen gehad, maar het viel me op. Ik ging erover nadenken en besloot er een artikel over te schrijven. Ik heb bijvoorbeeld nog nooit een boek maar 1 ster gegeven.

Ik lees alleen boeken die ik ook echt wil lezen
Er was een tijdje dat ik heel veel boeken las, enkel omdat iedereen ze las. Vaak viel zo’n boek ontzettend tegen en baalde ik achteraf best een beetje dat ik daar mijn tijd aan had verspild. Nu is lezen voor mij echt puur ontspanning en wil ik mijn tijd niet ‘verspillen’ aan boeken waar ik niet van kan genieten. Een paar weken geleden begon ik een boek waar ik met de eerste 40 bladzijdes niet door heen kwam. Ik besloot het boek gewoon terug te brengen naar de bibliotheek zonder het boek uit te lezen en begon in een boek waar ik wel echt van kon genieten. En dat is dus helemaal niet erg.

Boeken zijn voor mij ontspanning
Zoals ik hierboven ook al schreef zijn boeken puur ontspanning. Nu mijn nieuwe semester is begonnen heb ik heel veel colleges, daarnaast werk ik gemiddeld 10 uur per week en blog ik regelmatig. Een behoorlijk druk programma elke week, dus. Lezen is voor mij echt puur als een ontspannende bezigheid en om even mijn gedachtes uit te zetten. Als een boek voor een paar uurtjes leesplezier heeft gezorgd, ben ik al een tevreden persoon. Als ik een boek met een glimlach dichtsla en dan hoeft het boek niet perse bijster goed te zijn, geef ik het al snel 4 sterren. Als ik een boek lees, word ik hier automatisch blij van en dit draagt ook bij wat ik uiteindelijk van het boek vind.

Sterren zeggen voor mij niet zoveel
In mijn bookjournal geef ik boeken geen sterren (1 tot 5), maar een cijfer (1 tot 10). Met een cijfer kun je een boek wat mij betreft beter beoordelen. Ik beoordeel vaak een boek direct nadat ik het boek dichtsla dus het is een eerste ingeving (daar blijf ik in de meeste gevallen ook bij). Ik denk meer in cijfers en geef een boek in mijn gedachten bijvoorbeeld een 7 of een 9. Een 7 zou 3,5 ster zijn en dat rond ik altijd af naar boven. Sinds ik blog kan ik mijn waardering ook veel beter onderbouwen in een recensie en dat vind ik fijn. In mijn recensie lees je eerder wat ik daadwerkelijk van een verhaal vind, dan te kijken naar mijn sterrenwaardering.

Elk boek is een soort les
Ik wil niet zeggen dat ik van elk boek iets leer, maar toch steek je bij elk verhaal wel weer iets op. Daarnaast heeft de auteur ontzettend veel werk in een boek gestoken (en dan noem ik de uitgever, redacteur en al die andere toppers die achter het uitgeefproces zitten nog niet eens) en ik vind niet dat je dat zomaar de grond in mag trappen. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat ik niet kritisch ben of dat ik maar sterren aan het uitdelen ben, maar ik lees een boek en schrijf een recensie wel met een positieve insteek, juist met die gedachte in mijn achterhoofd.

Geef jij boeken hoge waarderingen of ben je wat strenger? Ik ben benieuwd naar jullie meningen!

Liefs,
Marleen

Misschien vind je dit ook interessant

12 reacties

 1. Ik moet ook zeggen dat ik vaak hoge waarderingen geef, maar als ik dan kijk naar het gemiddelde op Goodreads, hoor ik juist wat meer bij het gemiddelde, oftewel: ik lees gewoon boeken die mensen over het algemeen erg goed vinden! 🙂

 2. Heel herkenbaar! Ik kreeg ooit eens commentaar van een website waar ik recensies voor schreef dat ik zoveel hoge beoordelingen gaf. Of ik daar even op wilde letten. Maar alles wat ik toen dacht, lees ik terug in jouw artikel!

  1. Bedankt voor je reactie! Ik dacht echt dat ik een beetje de enige was. Ik lees soms recensie die best heel positief zijn maar die dan ‘maar’ 3 of 4 sterren krijgen!

 3. Ik ben het helemaal met je eens! Ik geef zelf ook snel hoge waarderingen. Stel dat een boek mij niet lag, dan probeer ik me te focussen op wat ik wÊl goed vond aan het boek en daar mijn waardering op aan te passen. Wat mij bijvoorbeeld niet ligt, kan een ander wel liggen dus is een boek niet per definitie slecht. Ook denk ik na over alle tijd en moeite die in een boek gestoken zijn en wat je zegt: iemand de grond in boren is dan gewoon niet gepast.

  1. Ja inderdaad, precies dat! Ik was een beetje bang dat dit artikel (en natuurlijk de ‘hoge’ beoordelingen ervoor zouden zorgen dat je minder serieus genomen wordt omdat je maar met sterren aan het gooien bent, maar dat valt echt reuze mee.

 4. Ik geef ook hoge waarderingen aan boeken die ik zelf uitkies. Soms lees ik voor een leesclub ook boeken buiten mijn comfortzone. Helaas krijgen deze vaak een lagere beoordeling. Ik ben er daardoor achter gekomen dat ik niet graag literatuur lees. De beoordelingen zijn puur voor mezelf en niet om een boek of schrijver af te kraken.

  1. Dat had ik voor het bloggen ook, maar nu vind ik het wel belangrijk om een goede beoordeling aan boek te geven dat ik op mijn blog heb gerecenseerd. Soms lees ik een boek dat uit mijn comfortzone ligt, maar dan probeer ik het boek nog steeds objectief te beoordelen waar het boek voor bedoeld is.

 5. Ik merk inderdaad dat ik dat ook doe! Dat zal denk ik wel een beetje betekenen dat ik veel goede boeken lees! 😉 Ik moet wel zeggen dat ik soms wel een lage score geef, als ik oprecht vind dat het boek niet goed was. Maar het is wel altijd een oprechte mening en score 🙂

 6. Ik geef op zich niet snel hoge waarderingen. Althans ik geef sneller 4 sterren dan 5 in ieder geval. Maar ik beoordeel inderdaad ook op mijn eerste ingeving net als jij :p Ik hou me hier een beetje aan vast; 1 ster = ik vond het niks 2 sterren = het was oke 3 sterren = het was wel goed maar ben niet mega enthousiast 4 sterren = het was erg goed en 5 sterren = fantastisch. Ik ben daarnaast ook nog weer zo dat ik alleen boeken in de kast hou die ik 4 of 5 sterren heb gegeven. Op die manier blijf ik selectief en blijven alleen de echte toppers staan. Zo hou ik ook weer ruimte over voor nieuwe exemplaren 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.