Taal voor de leuk – Paulien Cornelisse

In oktober verscheen het vierde boek van Paulien Cornelisse, Taal voor de leuk. Hoewel haar drie eerder verschenen boeken allemaal in mijn kast staan te shinen had ik tot nu toe nog niets van haar gelezen. Voor mijn verjaardag kreeg ik van Lars het nieuwste boek en ik besloot dit boek niet te lang te laten verstoffen. Ik nam ‘m mee in de trein en ging er als een trein (slecht woordgrapje) doorheen. Vandaag lees je mijn recensie! 

Paulien Cornelisse is een groot liefhebber van de Nederlandse taal. ‘Je ergeren? Dat doe je maar in je vrije tijd,’ zegt Paulien, om vervolgens als een detective op zoek te gaan naar taalvernieuwingen, miscommunicaties en bizarre gesprekswendingen. In Taal voor de leuk, haar derde taalboek, deelt ze haar nieuwste fascinaties. Waarom zegt de conducteur in de trein ‘UhLelystad’ in plaats van gewoon ‘Lelystad’? Kun je beter ‘ARG’ whatsappen of ‘ARGH’? Wat zijn dwangclichés? Auto-irritaties? En wat is woordaanelkaarplakkisme? Scherp, onderzoekend en met een vrolijk relativeringsvermogen neemt Paulien de taal onder de loep.

Hoewel alle boeken van Paulien Cornelisse allemaal in mijn kast staan, was Taal voor de leuk mijn eerste kennismaking met de schrijfstijl van Cornelisse. En het was een hele fijne kennismaking kan ik je zeggen. Het boek is opgedeeld in korte hoofdstukjes die gevuld zijn met hilariteit. Cornelisse benadert elk onderwerp met veel zelfspot en verwondering en dat zorgt ervoor dat je regelmatig bijna hardop zit te lachen. Het liefst noteerde ik elke 5 pagina’s grappige quotes, maar uiteindelijk heb ik het gehouden met ‘slechts’ 3 hele grappige stukjes.

In het Duits wordt veel meer aan elkaar geschreven, maar dat ziet er voor ons toch al snel te ingewikkeld uit. Rechtsschutzversicherungsgesellschaften bijvoorbeeld. Wie graag met autoritair stemgeluid Duitse woorden voorleest (en dat is bijna iedereen in Nederland), kan met dit soort woorden zijn hart ophalen.

De hoofdstukjes zijn dus kort en beslaan vaak slechts één pagina en soms zelfs minder. Hoewel ik ze soms iets te kort vond, want ik had er graag meer over willen lezen, is het ook wel erg fijn om eens zo’n boek te lezen. Het is hierdoor namelijk erg makkelijk om het boek tussendoor even weg te leggen of juist even snel wat hoofdstukjes mee te pakken. Hoewel er een lichte chronologische volgorde in zit (eerst de de kerst, oud & nieuw en Valentijnsdag komt een keer om de hoek kijken), volgt er in principe niets op elkaar wat het echt een perfect boekje maakt om tussendoor te lezen.

Terzijde, wat een raar woord is leenwoord eigenlijk. Alsof we de geleende woorden ooit weer gaan teruggeven ‘Ja bedankt, we hebben ”T-shirt” nu lang genoeg gebruikt, nu gaan we het weer ”blouse zonder knopen” noemen.’

Het leukste aan dit boekje? Je leert dingen waarvan je niet eens wist dat je ze wilde weten en je gaat nadenken over dingen waar je normaal gesproken nooit over na zou denken. Wist je bijvoorbeeld dat struisvogels eigenlijk helemaal niet hun kop in het zand steken? Of dat giraffen hun oren met hun tong wassen? Ik vind dit soort informatie echt fantastisch en heb hier echt van genoten haha, but that’s me.

Je hoort dan ook vaak: ‘Niemand wil zielig gevonden worden.’ Dat betwijfel ik ten zeerste. Bijna iedereen wil bij tijd en wijle zielig gevonden worden. Alleen wil bijna niemand zielig genoemd worden.

Yes, dit hilarische boekje van Paulien Cornelisse was echt een feestje om te lezen en ik ben blij dat ik eindelijk een boek van haar heb opengeslagen. Taal voor de leuk is een echte aanrader voor tussendoor en als je op zoek bent naar de leukste feitjes waar je eigenlijk niets aan hebt. 😉

Heb jij al eens een boek van Paulien Cornelisse gelezen?

Liefs,
Marleen

Titel: Taal voor de leuk ♥ Auteur: Paulien Cornelisse ♥ Uitgeverij: Uitgeverij Cornelisse
Aantal pagina’s: 256 ♥ ISBN: 9789082430233 ♥ Waardering: ****

Misschien vind je dit ook interessant

1 reactie

  1. Wat een fijne recensie! Ik heb dit boek op mijn virtuele boekenplank staan en ben er ook al in begonnen maar omdat er steeds iets anders tussen komt heb ik hem nog niet. Hopelijk komt daar snel verandering in!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.