De overlevenden – Alexandra Bracken

Hallo daar! Vandaag een keer iets anders dan je gewend bent. Natuurlijk staat er zoals (bijna) elke maandag weer een recensie voor je klaar, maar deze keer is ‘ie door iemand anders geschreven! Een tijdje geleden mocht ik een exemplaar van De overlevenden ontvangen, maar helaas bleek het boek niets voor mij te zijn. Uiteraard wil ik het boek wel de aandacht geven die het verdiend, dus vandaar dat de recensie van vandaag geschreven is door Janneke. Enjoy!

Als Ruby op haar tiende verjaardag wakker wordt, is iets in haar anders dan de dag ervoor. De verandering is voor haar ouders alarmerend genoeg om haar in de garage op te sluiten en de politie te bellen. De verandering zorgt ervoor dat Ruby naar Thurmond, een zwaar bewaakt heropvoedingskamp, wordt gestuurd. Ze heeft weliswaar de mysterieuze ziekte overleefd die als een epidemie onder de jongeren van Amerika rondwaarde, maar ze heeft er iets angstaanjagends voor in de plaats gekregen: bovennatuurlijke krachten die oncontroleerbaar zijn.

Nu Ruby zestien is, behoort ze tot de gevaarlijkste tieners in het land…

Wat leuk Marleen, dat ik dit boek mag lezen voor jouw blog! Ik volg Favoritez met veel plezier! Vooral je boekrecensies, dus daarom vind ik het erg leuk dat ik er nu zelf een mag schrijven. De overlevenden stond al een tijd op mijn lijstje dus ik kon niet wachten om hem te gaan lezen.

Dit soort dystopische verhalen spreken mij altijd wel aan. In eerste instantie zou je niet denken dat het zo’n soort verhaal is, maar gaandeweg het boek kom je erachter dat het land niet alleen kampt met een mysterieuze ziekte en de jongeren met bovennatuurlijke krachten, de economie en de samenleving stort als gevolg daarvan ook in. Ik vraag me vaak af waarom dat soms zo fascinerend is, maar ik denk vooral omdat het je doet afvragen wat je zelf in zo’n situatie zou doen. Omdat we het ons simpelweg niet kunnen voorstellen dat zoiets zou gebeuren.

Ruby wordt als ze tien jaar is naar een heropvoedingskamp gestuurd. Daar leeft ze samen met duizenden andere kinderen onder erbarmelijke omstandigheden. Slechte leefomstandigheden, zware straffen en dwangarbeid zijn aan de orde van de dag. Je krijgt meteen te doen met de kinderen en ik vond het moeilijk te begrijpen waarom de kinderen zo slecht behandeld werden. Daar wordt gedurende het verhaal ook niet echt een verklaring voor gegeven. Dat maakt het verhaal iets minder geloofwaardig, voor zover dat kan. Daarnaast is de hele wereld die Alexandra Bracken heeft gecreëerd ook een beetje bizar. Hele groepen kinderen die zomaar zonder verklaring doodgaan en de kinderen die overblijven hebben allemaal speciale gaven? Waar komt dat vandaan? Het is wat moeilijker te begrijpen dan andere verhalen in dit genre.

Ruby wordt als hoofdpersonage niet zo sterk neergezet. Ondanks dat het verhaal vanuit haar oogpunt wordt verteld, kom je nooit echt dicht bij haar als personage. Het blijft te veel aan de oppervlakte wat betreft beschrijvingen van haar gevoelens bijvoorbeeld. Hierdoor is het moeilijk om een band met haar te krijgen gedurende het verhaal.

Het eerste deel is nog best wel fascinerend, maar de rest van het boek is eigenlijk een grote roadtrip van Ruby, Zu, Chubs en Liam die zich maar langzaam ontwikkelt. De momenten waarop er wel iets gebeurt, worden wat rommelig beschreven, waardoor je vaak niet echt begrijpt wat er aan de hand is. Bijvoorbeeld wie er bij betrokken zijn, waar de dreiging ineens vandaag komt en hoe ze er weer uit komen. Misschien heeft dat te maken met de bovennatuurlijke krachten van de jongeren die zich wat moeilijk laten beschrijven, maar het haalt je wel uit je leesflow en dat is jammer.

Alles bij elkaar maakt dat dit boek toch een lichte teleurstelling is. Dit had ik niet verwacht door de vele goede beoordelingen die het boek eerder heeft gekregen. Het zit helaas niet zo goed in elkaar als je kijkt naar de schrijfstijl, opbouw en personages van bijvoorbeeld The Hunger Games van Suzanne Collins of deDivergent-serie van Veronica Roth. Ondanks dat ga ik wel verder met deel twee, want als je eenmaal aan een serie begonnen bent, wil je wel weten hoe het afloopt.

Dankjewel lieve Janneke dat je deze recensie hebt geschreven!

Heb jij dit boek al gelezen? Wat vond je ervan?

Liefs,
Marleen (en ook van Janneke dus!)

Titel: De overlevenden ♥ Auteur: Alexandra Bracken ♥ Uitgeverij: Karakter
Aantal pagina’s: 450 ♥ ISBN: 9789045213668 ♥ Waardering: ***
Ik heb dit boek als recensie-exemplaar mogen ontvangen, dankjewel uitgeverij Karakter! 
NB: Deze recensie is geschreven door Janneke Elderbroek.  

Misschien vind je dit ook interessant

4 reacties

  1. Deze staat echt al zo lang op mijn lijstje! Hopelijk ga ik hem deze zomer eindelijk eens lezen. Na deze recensie ben ik nog benieuwder naar mijn eigen ervaring met dit boek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.