Duingras – Jackie van Laren

Ik word altijd heel erg blij van mooie, vrolijke covers. Ja, ja, don’t judge a book by the cover, maar een cover kan er wel voor zorgen dat je een bepaald boek wel of niet gaat oppakken in de boekwinkel. Uitgeverij Boekerij hijst de boeken van Jackie van Laren in zulke leuke jasjes dat je deze alleen daarom al in je kast moet hebben staan. Duingras is het eerste deel in een nieuwe serie van deze auteur en vandaag lees je wat ik ervan vind. 

Wende Freriks staat op een keerpunt in haar leven: ze is gestopt met haar opleiding en is totaal onverwacht gedumpt door haar vriend. In een opwelling boekt ze twee weken vakantie op een Waddeneiland, om het einde van haar relatie te verwerken en te bedenken wat ze nou eigenlijk wil met haar leven.

In Grote Vis, de enige strandtent op het eiland, raakt ze aan de praat met de eigenaar Axel en zijn beste vriend Vincent. De twee zijn tegenpolen: zo vrolijk en flirterig als surfer Vincent is, zo serieus en ontoegankelijk is Axel. Nu ze er toch is helpt Wende de twee her en der met een klusje, en al snel komt ze er dagelijks, raken ze echt bevriend en lijkt haar oude leven heel ver weg. Behalve oprechte vriendschap voelt Wende ook iets anders voor de stugge Axel, al wil ze daar nog niet te veel over nadenken nu haar nieuw verworven vrijheid net een beetje begint te wennen. Tot haar ex ineens voor haar neus staat en alles op zijn kop zet…

Tot nu toe heb ik alle boeken van Jackie van Laren gelezen en er is wat zij altijd voor elkaar krijgt: een heerlijk zomerachtig verhaal neer te zetten waar je lekker niet bij hoeft na te denken en die zonder twijfel voor wat uurtjes leesplezier zorgen. Duingras is daarin niet anders en ik heb genoten van de fijne natuur die Jackie heeft beschreven, de relatie tussen Wende en Axel en natuurlijk de nodige drama. De cover nodigt je uit om een fijne, maar simpele roman te lezen en daarin word je absoluut niet teleurgesteld. Dit is eerste deel in de Eiland-serie voelt aan als een fijne lentedag, een dag die je helemaal doet verlangen naar de zomer, maar waarbij je ook volkomen kunt genieten van de wat frissere dagen. Heerlijk!

Zoals ik al zei ben ik bekend met de boeken van Jackie van Laren. Hoewel haar boeken heel erg fijn vind voor tussendoor, is er altijd iets dat er voor zorgt dat het het net niet is: de dialogen. Waar ik me in Vallen en Opstaan echt mateloos ergerde aan de dialogen tussen de hoofdpersonen en vooral de manier van praten van een van de mannen, viel dat gelukkig in Duingras nog wel een beetje mee. Maar alsnog vind ik de dialogen die op papier staan heel erg zwak. Het lijkt allemaal op hele ongemakkelijke gesprekken die zijn opgenomen en compleet niet zijn aangepast naar passende dialogen op papier. Zo jammer, want met goede dialogen zou dit zomaar een van mijn favoriete Nederlandse romans kunnen worden.

Ik heb alleen, bedenk ik me nu (zal je altijd zien), natuurlijk geen bijpassende, nette, charmante bh meegenomen. Alleen van die tops waarmee je een marathon kunt rennen zonder dat de melk zuur wordt.

Wat me daarnaast ook heel erg op viel, maar wat niet direct een slecht iets is, is dat het allemaal wel heel erg Nederlands is. Vooral het begin is behoorlijk negatief en kort door de bocht, maar tijdens het lezen realiseerde ik me eigenlijk dat het gewoon iets is wat Nederlanders doen en hoe we zijn, haha. Eigenlijk best verfrissend en zeker leuk om af en toe een op en top Nederlands boek te lezen.

Duingras is een heerlijk begin van een nieuwe serie én van de lente. Dit boek brengt je nu al in de heerlijke zomerse sferen en dus helemaal perfect om nu te lezen. Helaas deden de dialogen iets te veel voor mij af om het een nieuwe Nederlandse favoriet te noemen, maar alsnog een aanrader voor een aantal uurtjes onbezorgd leesplezier. En dat voor maar €10! 😉

Heb jij al eens een boek van Jackie van Laren gelezen?

Liefs,
Marleen

Titel: Duingras ♥ Auteur: Jackie van Laren ♥ Uitgeverij: Boekerij
Aantal pagina’s: 268 ♥ ISBN: 9789022580370 ♥ Waardering: ***
Ik heb dit boek als recensie-exemplaar mogen ontvangen, dankjewel Boekerij! 

Misschien vind je dit ook interessant

7 reacties

 1. Goede morgen
  Ja ik heb Vallen en Opstaan in een ruk uitgelezen, ik herken dan ook niet de minpunten die je beschrijft , is denk ik een kwestie van smaak, Jackie van Laren heeft een eigen stijl en ik hoop dat ze daar niets aan verandert, dat maakt haar boeken uniek.
  Dit boek heb ik nog niet gelezen maar ben benieuwd en de kaft maakt je altijd vrolijk inderdaad, maar ook zonder vrolijke kaft, lezend op mijn e-reader geniet ik van al haar boeken

  1. Bedankt voor je reactie! Dat is juist het fijne van lezen, iedereen heeft een eigen smaak en zal een boek op zijn of haar eigen manier ervaren. De covers zijn in ieder geval een hele fijne aanwinst voor je boekenkast! 😉

 2. Hoi Marleen, ik heb op mijn FB pag gevraagd of nog meer mensen de dialogen in mijn boeken zo ervaren zoals jij beschrijft, omdat ik natuurlijk ook maar wat probeer en hoop dat het goed uitpakt. Als het niet blijkt te werken, en dat is niet alleen voor jouw smaak zo maar voor meer mensen, dan moet ik daar ieks van leren, vind ik zelf. Er is een interessante discussie ontstaan in de thread eronder, vind ik. XJ

 3. Hoi Jackie, ik heb de hele reeks van Axel en Wende in een teug gelezen. Ik zat en zit nu nog steeds in het verhaal alsof ik daar zelf leefde. Heerlijk ik wou dat ik er zelf bij was geweest. Ik mis het enorm en hopelijk komt er nog een vervolg op deze reeks en dat geld ook voor de zomerloof reeks met de boswachter ook die heb ik intens beleefd.

  1. Hoi! Ik denk niet dat je reactie door Jackie zelf gelezen wordt. Je hebt gereageerd op mijn recensie van het boek. Dit artikel is niet door Jackie zelf geschreven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.