Duizend hoog – Katharine McGee

Een boek voor de fans van Gossip Girl, maar dan in de toekomst. Ik las deze zin en ik was heel erg nieuwsgierig naar dit boek. Ik heb genoten van Gossip Girl, heb nu al een grote liefde voor New York (ondanks dat ik er nog niet geweest ben) en verslind het liefst bergen films en boeken over deze wereldstad. Duizend hoog kon dan natuurlijk niet achterblijven en ik kocht al snel het ebook! Benieuwd of mijn verwachtingen werden waargemaakt? Lees snel verder! 

In 2118 is New York de stad van innovatie en dromen. Iedereen wil iets, en iedereen heeft iets te verliezen. Maar dan springt een meisje van een duizend-verdiepingen-tellende toren in Manhattans Upper East Side. Haar dood brengt een schandaal aan het licht dat zowel de elite op de bovenste verdieping als de gewone bewoners van de laagste verdiepingen aangaat. In deze wereld wordt ‘wie hoog klimt kan laag vallen’ wel heel letterlijk…

Ik vind het aan de ene kant een beetje jammer dat ik het boek niet als fysiek exemplaar in mijn kast heb staan, want: wat. een. prachtige. cover! De cover is heel minimalistisch, maar erg strak en ook heel modern. Het past dus perfect bij de setting van New York in 2118. De zwarte cover leent zich dus perfect voor hele mooie boekfoto’s, maar helaas, ik moet het doen met mijn telefoon.

Laat ik beginnen met de wereld die McGee heeft geschetst in dit boek. Ik vond de wereld erg realistisch en vooral goed uitgewerkt. De Toren die ze heeft bedacht is bijzonder, maar ook weer niet heel raar. Er kan natuurlijk veel gebeuren in 100 jaar tijd en het zou zomaar zo kunnen zijn dat een eeuw later daadwerkelijk zo’n toren in de wereld staat. Afgezien van de Toren en bepaalde innovatieve snufjes (in drie uur van New York naar Parijs met de trein, dat wil ik ook!), is de wereld niet heel anders dan die van ons. De rijkere mensen voelen zich beter dan de minder bedeelden en dat is natuurlijk niet iets nieuws.

Ondanks dat McGee de wereld duidelijk heeft geschetst, vond ik dat het boek nog wel wat onduidelijkheden en wat foutjes bevat. Het is de bewoners van de Toren vrij om de Toren te verlaten en zoals ik het las wonen er ook nog mensen buiten de Toren. De bewoners van de lagere verdiepingen hebben het absoluut niet goed en ze lijken vaak een hekel te hebben aan de wereld in de Toren. Ik snap dan niet waarom je überhaupt in de Toren zou willen wonen. Is dit een rare gedachtespinsel? Ik vond het niet helemaal logisch.

Wat ik wel heel tof vond van Duizend hoog en wat vooral heel Gossip Girl-a-like is, zijn de perspectieven van de verschillende personages. Je ervaart en ziet de wereld vanuit verschillende lagen van de samenleving en dit zorgt voor een mooi en duidelijk geheel. De ondertitel ‘Hoe hoger je bent, hoe dieper je valt’ lees je meerdere malen terug in het boek. De type personages vond ik wel een beetje stereotype en ik zag ook veel kenmerken uit Gossip Girl terugkomen. Dit zorgde ervoor dat de personages niet heel origineel waren, maar desondanks paste dat wel goed bij het verhaal.

Het enige wat ik echt een groot minpunt vond – en wat er voor zorgde dat ik het ‘maar’ vier sterren heb gegeven – is de schrijfstijl. Het heeft teveel weg van een tv-serie en dat vond ik echt een minpunt. De drama en de verschillende personages zorgen voor een verscheidenheid die je ook bij een tv-serie vindt, maar vooral de manier van vertellen vond ik niet echt prettig. McGee wisselt de fly on the wall af met een alwetende verteller en dit vond ik irritant om te lezen. Een beetje jammer, want verder was het boek echt een heerlijke read!

Het boek eindigt met een goede afsluiter zonder enorme cliffhanger, maar laat de deur toch nog op een kiertje staan. Je blijft toch nieuwsgierig naar een vervolg en ik laat me met liefde nog een keer indompelen in de wereld van de Toren.

Duizend hoog is een realistisch, maar ook weer een futuristisch boek waar je met veel verschillende personages meeleeft in hun dramatisch tienerjaren. Fan van Gossip Girl? Lees dan zeker dit boek! You will love it! ♥

Heb jij dit boek al gelezen?

xoxo,
Marleen

Titel: Duizend hoog ♥ Auteur: Katharine McGee ♥ Uitgeverij: Moon
Aantal pagina’s: 304 ♥ ISBN: 9789048827589 ♥ Waardering: ****

Misschien vind je dit ook interessant

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.