Onder de huid – Sara Flannery Murphy

Aan het einde van vorig jaar mocht ik de voorjaarscatalogus van uitgeverij Fontein ontvangen. Naast natuurlijk Voor mij van Jojo Moyes (die overigens vandaag is verschenen) en het derde deel in The Royals serie trok Onder de huid ook mijn aandacht. Ik was direct geïntrigeerd door de cover en de flaptekst beloofde veel goeds. Vandaag lees je mijn recensie!

Edie heeft een ongebruikelijke baan: ze werkt als ‘body’ in het Elysische instituut. Dankzij een drug kan een body korte tijd de persoonlijkheid van een overledene aannemen. Edie slikt de drug opdat haar cliënten de ervaring hebben met hun dierbaren te praten. De meeste body’s houden het werk niet lang vol, maar Edie verlángt juist naar de vergetelheid die het werk met zich meebrengt.
Dan raakt Edie geobsedeerd door cliënt Patrick, wiens vrouw Sylvia overleden is. Ondanks de mysterieuze omstandigheden rond Sylvia’s dood ontwikkelt ze gevoelens voor Patrick. Ze spreekt buiten werktijd met hem af, en langzaam raken de regels steeds verder op de achtergrond. Regels die er zijn om de body’s te beschermen, want het werk is niet zonder gevaren…

Mijn interesse was natuurlijk al gewekt, maar het verhaal begint gelijk heel intrigerend. De auteur heeft een heel nieuw iets op papier gezet en introduceert dit duidelijk, maar niet langdradig. Je zit gelijk helemaal in het verhaal en het is behoorlijk lastig om het boek weg te leggen als je eenmaal bent begonnen. Vooral tijdens de eerste honderd pagina’s is er sprake van een onderliggende spanning die overal tussendoor sluimert en die je niet los kunt laten.

De eerste helft was voor mij verreweg het sterkst. Het verhaal en onderwerp is nieuw en origineel en met elke pagina die ik omsloeg wilde ik meer weten over de wereld van de body’s en de mensen die hun dierbaren via die weg nog een keer willen spreken. Je hebt geen idee wat echt is en wat niet en dat heeft Sara Flannery Murphy echt ontzettend sterk gedaan. Tijdens het grootste gedeelte van het boek was alles duidelijk en zette ik nergens vraagtekens bij. Je hebt ook geen enkel idee hoe het gaat aflopen en dat maakt je alleen nog maar nieuwsgieriger naar het einde.

Maar helaas verdwijnt de vaart in de laatste honderd pagina’s. Het verhaal wordt een beetje vlak en ontstaan er momenten en onduidelijkheden die helaas onbeantwoord blijven. Het einde voelde daarom ook niet helemaal af en een beetje als een anticlimax. Hoewel het onderwerp en het verhaal nog steeds in mijn gedachten rondspookt, ben ik niet helemaal tevreden met de afloop. Hoewel de auteur het redelijk heeft afgesloten zijn een aantal vragen onbeantwoord gebleven en dat is echt heel erg jammer.

Onder de huid is een bijzonder roman die letterlijk onder je huid kruipt. De sluimerende spanning die zeker in het begin constant aanwezig is, laat je niet los. Het is absoluut een aanrader als je van bijzondere verhalen houdt die origineel zijn en je niet loslaten. Helaas deed het einde hier voor mij wat aan af. Met een sterker einde, zou dit echt een topper zijn!

Had jij al eens van dit boek gehoord? Zou jij deze cover oppakken in de boekhandel?

Liefs,
Marleen

Titel: Onder de huid ♥ Auteur: Sara Flannery Murphy ♥ Uitgeverij: de Fontein
Aantal pagina’s: 334 ♥ ISBN: 9789026142710 ♥ Waardering: ***
Ik heb dit boek als recensie-exemplaar mogen ontvangen, dankjewel Uitgeverij de Fontein! 

Misschien vind je dit ook interessant

3 reacties

  1. Wat een duidelijke recensie! Dit boek trok ook meteen mijn aandacht ondanks dat ik normaal niet zo van dit genre ben, maar ik heb nu toch een paar twijfels. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.