Tag: 10 things I hate about books

Naast veel toffe boekenblogs volg ik ook een aantal foodblogs (want: food). Zo volg ik ook de blog van Lian (cakeje van eigen deeg). Een tijdje geleden kwam ik daar de tag ’10 things I hate about food’ tegen en ik vond ‘m ontzettend tof. Natuurlijk komt hier amper wat van eten voorbij, dus ik besloot de tag net iets anders in te richten, namelijk 10 things I hate about books! Kijk je mee? 

Boeken zijn fantastisch, don’t get me wrong. Je kunt er prachtige kasten mee vullen, je kunt in duizend verschillende werelden verdwijnen en natuurlijk losgaan over je favoriete personages. Maar ook aan boeken zitten wat nadeeltjes, ha, en ik heb de mijne op een rijtje gezet! 😉

1.  Boeken zijn duur
Ik snap volkomen waar de prijs van Nederlandse boeken vandaan komt en ik vind het ook zeker goed dat Nederland een systeem van een vaste boekenprijs hanteert, maar dat wil nog niet zeggen dat ik ‘tevreden’ ben met de prijs, haha. Voor een boek betaal je al gauw €15,- à €20,- en als je een leuk stapeltje wilt scoren loopt de rekening al gauw flink op. Zeg maar dag tegen je stufi, loon of zakgeld met al die toffe boeken die steeds verschijnen.

2. Er verschijnen veel te veel mooie boeken
Om nog even verder te gaan op het vorige puntje: de boeken zijn duur, maar er verschijnen ook veel te veel toffe boeken. Als je mijn verlanglijstjes een beetje volgt, weet je dat er altijd een shitload aan boeken op mijn lijstje staat en dan koop/ontvang ik al behoorlijk wat titels per maand! Uitgevers moeten eens ophouden met zulke toffe boeken uit te geven! 😉

3. Boeken zijn veel te zwaar
Heb jij wel eens een boek gewogen? Niet normaal, als je een paar boeken wilt meenemen krijg je er gratis een hernia bij (dat scheelt, want je bent al blut na al het kopen van die boeken). Zo weegt Winter, deel 4 in de The Lunar Cronicles, rond de kilo (1 KILO, 1000 GRAM!). Maar gelukkig is daar de e-reader, hallo!

4. Boeken nemen zoveel ruimte in
Een probleem dat veel booklovers zullen herkennen is het ruimtegebrek. Je boekenkast is zo vol en door al dat boeken kopen hebben wij geen geld om nog een boekenkast erbij te kopen (of zelfs groter te gaan wonen). Ik heb ook eigenlijk een permanent probleem dat mijn boekenkasten te klein zijn. (Ik hoor de non-booklovers nu gewoon zeggen: ‘dan koop je toch geen boeken meer?’ Ja, was het leven maar zo simpel).

5. Je moet veel te lang wachten op een vervolg
Het aller-aller-aller-allerergste van boeken is dat je altijd veel te lang moet wachten op het vervolg. Kunnen die schrijvers die doorschrijven of de vertalers doorvertalen? 😉 Zul je altijd zien dat je net een enorm spannend boek hebt uitgelezen en dat je dan meer dan een jaar moet wachten op het vervolg. Dat kunnen ze ons niet aan doen, toch?

6. Lezen kost veel tijd
Tenzij je kampioen snellezen bent zal dit puntje voor veel mensen gelden. Natuurlijk is lezen een fantastische hobby, maar je bent er wel veel tijd mee bezig. Tijd die je ook kunt gebruiken aan schoonmaken, boodschappen doen of de was doen. Ach ja, dan maar iets minder eten en mijn kasten blijven wel stof vangen. Je moet natuurlijk prioriteiten stellen, toch?

7. Lezen is asociaal
Oké, eigenlijk slaat dit puntje nergens op, want mensen die de hele dag met hun neus op hun telefoon zitten zijn pas asociaal, maar goed. Lezers krijgen regelmatig te horen dat ze asociaal zijn als ze de continue met hun neus in hun favoriete boeken zitten. Soms is die wereld nou eenmaal stukken interessanter.

8. Lezen is zo eenzaam
Oké, I admit, dit punt slaat ook nergens op, want je kunt al een paar jaar met heel veel boekenliefhebbers online kletsen en je kunt elkaar ontmoeten op de meest toffe events. Maar het echte lezen doe je wel alleen en dat is soms best jammer. Aan de andere kant is het af en toe ook heel erg lekker om even helemaal in je eentje in een onbekende wereld te duiken. Bye world!

9. Er ontstaat een bepaalde druk om boeken te lezen
Dit puntje staat wel in verband met punt 2. Juist omdat er zoveel boeken verschijnen, ontstaat er ook een bepaalde druk om al die toffe (en vaak gehypete) boeken zelf te lezen en om er zelf een mening over te vormen. En die druk kan behoorlijk oplopen kan ik je zeggen. Mijn TBR zal serieus het dak doorgaan als ik ze allemaal op elkaar zou stapelen (en ik woon op driehoog, kun je nagaan). Jep, ik voel een behoorlijk druk op mijn schoudertjes.

10. Boeken eindigen.
Ja, geen idee hoe het kan, maar op de een of andere manier eindigen boeken. En van sommige boeken wil je gewoon niet dat ze ooit afgelopen zijn. Je wilt geen afscheid nemen van de fantastische wereld die de auteur heeft gemaakt, je wilt de personages niet loslaten en je wilt absoluut niet die laatste pagina omslaan. Maar goed, je kunt moeilijk de laatste pagina blijven herlezen, toch?

Welke dingen ‘haat’ jij van boeken?

Liefs,
Marleen

PS. Natuurlijk moet je dit artikel met een grote knipoog lezen en zijn boeken een van mijn favoriete dingen in het leven! Toch zit er aan een van mijn grootste hobby’s ook een keerzijde en ik vond het leuk om die een keertje te belichten, in plaats van altijd de ‘favorite’ zijde van boeken en lezen te laten zien. ♥

PPS. Ik ben heel benieuwd welke dingen Lisa van Leave No Story Behind en Anouk van Reading Traveller ‘haten’ aan boeken. Ik daag hun dus ook uit om deze tag ook in te vullen. Mocht jij het ook leuk vinden om deze tag ook in te vullen, leuk! Vergeet je me niet te taggen? 😉 

Misschien vind je dit ook interessant

4 reacties

  1. Wat een ‘herkenbaar’ lijstje, haha! 😉 Ik stoor mij soms aan het feit dat boeken allemaal een ander formaat hebben. Ik snap het uiteraard, maar het staat toch mooier in mijn boekenkast als alle boeken hetzelfde formaat zouden hebben.

  2. Jaaaa, vooral dat ruimtegebrek! En gebrek aan tijd om al die mooie boeken te kunnen lezen, maar tegelijkertijd ook de rust willen nemen om wel van het boek te kunnen genieten dat je aan het lezen bent ;). Wat ik zelf wel eens irritant vind is dat uitgevers midden in een serie opeens de omslagen compleet gaan veranderen, waardoor mijn serie niet meer mooi bij elkaar past. Wat een problemen, haha!

  3. Wat een grappig en herkenbare post. Vooral het feit dat boeken soms best duur zijn en dat er zoveel boeken zijn die ik wil lezen zijn vervelend, haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.